fbpx

BG online

Lični razvoj

Nedostatak ljubavi boli, a zaljubljenost je opasna za srce

ŠEKSPIROVE TAJNE SRCA

“Odsustvo ljubavi obično dovodi do pojave anksiozno-depresivnog poremećaja povezanog s nedostatkom seratonina, što može dovesti do aritmije kod osoba koje boluju od ishemične kardimiopatije…”

Vilijem Šekspir imao je dubok uvid u tajne ljubavi i s mnogo razumevanja i mudrosti je pisao o tome. Zato su čak i danas njegova dramska dela i poezija moćno sredstvo za upoznavanje s dubinama ljudskog srca.  Knjiga „Šekspir za zaljubljene“  (Efikasni lekovi za svakodnevno uživanje u ljubavi) počinje Šekspirovim rečima, a autor Alan Persi piše o ljubavi i magiji koja je obavija, o odgovorima na pitanja: Zašto neke osobe nemaju sreću u ljubavi? Kako se „izlečiti“ od ljubavi? Postoji li ljubav za ceo život? U čemu je tajna zavođenja? Kako se boriti protiv ljubomore?
Voleti i biti voljen, tvrde Šekspir, ali i autor ove knjige, važno je za život koliko i disati, piti vodu, jesti, spavati, a da nas ljubav i zaljubljenost motivišu da budemo hrabri i autentični. „Šekspir za zaljubljene“ je knjiga za sve one koji ljubav shvataju ozbiljno i podseća da samo onaj ko voli sebe, prihvatajući svoje vrline i mane, zaslužuje i ljubav druge osobe.

Kako ljubavni film može da “izleči” vašu vezu?

Popodne provedeno uz ljubavni film može spasti vezu koja je na ivici raskida, kaže autor knjige „Šekspir za zaljubljene“ pozivajući se na studiju Univerziteta u Ročesteru, po kojoj je razgovor o ljubavnim problemima prikazanim u ovakvim filmovima naveo parove da bez napetosti razgovaraju o tome kako da reše svoje probleme i poboljšaju vezu. Ispostavilo se da to funkcioniše mnogo bolje od odlazaka u bračno savetovalište ili zajedničku terapiju. Istraživanja čak pokazuju da bi se broj razvoda tokom prve tri godine smanjio za polovinu ukoliko bi novopečeni bračni parovi primenjivali ovu metodu.

Kako ljubav boli?

“Ljubav ako želi da opstane treba da se pripremi za trku na duge staze. Ljudsko srce nije stvoreno za ljubavne vratolomije i danas znamo da je najprikladnije stanje čoveka, stanje emocionalne stabilnosti. Svaka zaljubljenost pokreće biohemijski proces koji započinje u mozgu i podrazumeva lučenje hormona kao što su oksitocin, dopamin, adrenalin, istih onih koji se luče tokom porođajnih kontrakcija, perioda dodjenja ili orgazma. Oni deluju kao zaštitnici kardiovaskularnog zdravlja, posebno krvnih sudova. Nasuprot tome, nedostatak ljubavi obično dovodi do pojave anksiozno-depresivnog poremećaja povezanog s nedostatkom seratonina, što može dovesti do aritmije kod osoba koje boluju od ishemične kardimiopatije. Zato nije čudno što osobe koje je napustio partner osećaju pritiskanje u grudima. Nedostatak ljubavi boli, a zaljubljenost iako je divan osećaj donosi i rizik za srce. Krivac za to je serotonin koji skuplja krvne sudove i zato je najprikladnije stanje za naše srce ljubavna stabilnost bez prejakih stimulansa koji stavljaju zdravlje na probu.

Izbegnite “smrt” vaše ljubavi

Mnogi stručnjaci kažu da je parovima teško da pređu iz faze zaljubljenosti u fazu stabilne ljubavi. Skok hormona usled zaljubljenosti  je efekat koji može trajati 2 do 3 godine. Treba se potruditi i upoznati osobu sa kojom ste i stvoriti čvrstu vezu. Tokom zaljubljenosti dominira težnja da idealizujemo partnera, dok zrela ljubav dozvoiljava jasno sagledavanje stvarnosti i voljene osobe, onakve kakva ona jeste.
Kako bismo izbegli “smrt” ljubavi važno je da imamo zajednička interesovanja i produbimo komunikaciju, a ne samo da delimo trenutke seksualnog zadovoljstva. Umesto da krivimo druge, treba da se zapitamo kako da sami doprinesemo toj vezi.

Knjigu „Šekspir za zaljubljene“ po ceni od 810 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:  Veliko spremanje života

  By / 01/01/2022 / 0 Comments

  Život pored partnera koji se bori sa depresijom

  By / 22/12/2021 / 0 Comments

  Tugovanje je cena koju plaćamo jer imamo hrabrosti da volimo ljude (Irvin Jalom)

  By / 07/01/2022 / 0 Comments

  Odgajati decu bez rivalstva

  By / 21/12/2021 / 0 Comments

  Emocionalni bankovni račun je važan za srećan brak

  By / 23/12/2021 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Radnom sveskom i vežbankom „Dete u tebi mora da nađe…
  error: