BG online

Vesti

Najpoznatija slika srpske istorije biće izložena na Vidovdan u Konaku kneginje Ljubice

Na Vidovdan 28.juna od 10 do 18 časova u Konaku kneginje Ljubice, posetioci će moći da vide najpoznatiju sliku srpske istorije čuvenu Kosovku devojku, delo Uroša Predića.
Ikonična slika, delo koje svi prepoznaju čuva se u Muzeju grada Beograda i vazi za simbol naše nacije.

Jednu od najpoznatijih slika u istoriji srpske umetnosti i kulture Kosovku devojku, naslikao je čuveni slikar Uroš Predić (1857–1953). Poreklom je bio iz Orlovata, a školovao se na Likovnoj akademiji u Beču. Stvaralaštvo Uroša Predića obeležili su brojni portreti, dela istorijske tematike, prizori iz svakodnevnog života Banaćana, kao i crkveno slikarstvo.
Sliku Kosovka devojka poručilo je Kolo srpskih sestara, žensko društvo osnovano 1903. godine u Beogradu, koje se bavilo humanitarnim radom. Članice društva su bile veoma aktivne tokom Balkanskih i Prvog svetskog rata kao dobrovoljne bolničarke koje su pružale pomoć i negu ranjenim borcima.
Nastala je na osnovu crteža iz 1914. godine, a kao inspiracija za sliku Urošu Prediću poslužila je narodna pesma Kosovka devojka, koju je smatrao jednom od najlepših u istoriji srpske književnosti.
Predić je naslikao idealizovani prikaz epske junakinje, Kosovke devojke, koja „vida rane smrtno pogođenom Orloviću Pavlu“. Ona je predstavljena kao nevesta Toplice Milana, čija je supruga trebalo da postane nakon njegovog povratka iz boja. Međutim, pošto je junak izgubio život u borbi, Kosovka devojka je postala ožalošćena verenica, koja nakon bitke, luta bojnim polјem u potrazi za verenikom, neguje i okreplјuje preživele.
S obzirom da je nastala u vreme Prvog svetskog rata, slika se može tumačiti kao univerzalna scena stradanja u ratno vreme, a Kosovka devojka kao prva bolničarka. Na taj način, Predić je naslikao opštelјudsku tragediju koja prati sve velike ratne sukobe, a u likovima Kosovke devojke i Orlovića Pavla prikazao je srpski narod i njegove patnje u ratu.
Slika je ubrzo nakon nastanka stekla veliku popularnost i bila štampana na razglednicama koje su prodavane u humanitarne svrhe. Otkuplјena je od knjižarskog preduzeća „Polet“ 1940. godine i od tada se čuva u Muzeju grada Beograd

Foto: arhiva muzeja grada

 

SHOP

Ljubav u zagrljaju manipulatora i inteligencija srca, razuma i duše

By BGonline / 23/01/2024 / 0 Comments

Život razvedenih majki i njihovih sinova

By BGonline / 05/02/2024 / 0 Comments
pixabay.com

Emocionalne prekretnice u srednjim godinama

By BGonline / 21/01/2024 / 0 Comments

Poremećaj ishrane je bolest koju treba na vreme prepoznati i lečiti

By BGonline / 22/01/2024 / 0 Comments

Osećanja se ne mogu naučiti

By BGonline / 06/02/2024 / 0 Comments

 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
KAD STIGNE DRUGO (vodič za preživljavanje) Jedno od najčešćih pitanja…

You cannot copy content of this page