BG online

Roditeljstvo

Kako uspostaviti dobre porodične odnose?

KAD STIGNE DRUGO (vodič za preživljavanje)

Jedno od najčešćih pitanja na koje roditelji dvoje dece uglavnom nemaju odgovor je „Kako da porodica prevaziđe krizu nakon dolaska drugog deteta?“ Simon Kejv i dr Kerolajn Fertlman zajedno su do sad napisale pet bestselera o vaspitanju i negovanju dece, a jedan od njih je „Kad stigne drugo“. Kako pripremiti dete za dolazak bate ili seke, šta raditi kad vas jedno dete izmori a drugo traži pažnju, kome prvo prići ka oboje plaču, kako se izboriti sa ljubomorom, kako sprečiti probleme u braku… samo su neke o tema kojima su se bavile  autorke ove korisne knjige. One su i same majke po troje dece, pa su i same imale priliku da ispobaju u sopstvenoj porodici različite teorije, “taktike” i pristupe ovoj problematici.

Vodič kroz haos porodičnih odnosa

Pedijatar i psihoterapeut prof. Dr Aleksandra Stojadinović u recenziji ove knjige je istakla je da je ona “odličan vodič za sigurno putovanje  kroz haos porodičnih odnosa koji nastaje nakon uvođenja drugog deteta u porodicu”, ali i da je odličan orjentir za uspostavljanje optimalnih odnosa između dece i opšte zadovoljstvo u kući.
Okrenite fazu imitiranja u vašu korist- jedan je od saveta autorki knjige “Kad stigne drugo”. Ona može biti i veoma korisna i kad dođe vreme da učite mlađe dete da samo pere zube, jede kašikom, pije iz flasice ili sedne na nošu.
Između 12. i 18. meseca separacijska anksioznost, odnosno strah od odvajanja je na vrhuncu i beba će u tom uzrastu stalno hteti da bude uz vas što nije lako kad imate dvoje dece- podsećaju Simon Kejv i dr Kerolajn Fertlman.

Od mirne do agresivne bebe

„Ako se beba uznemiri kad uzmete starije dete u ruke, iako se čini da je ljubomorna, beba je u stvari zabrinuta da niste dostupni i u mogućnosti da se starate o njoj“- savet je iz knjige „Kad stigne drugo“, a autorke tvrde da je strah od odvajanja iskonski odgovor koji osigurava bebu da je neće majka napustiti i da bebu koja je tad istinski zabrinuta treba umiriti i pomaziti.
Bebe koje su izrazito mirne, umeju u ovom uzrastu da postanu agresivne, pa često i udare, šutnu ili ujedu neko dete, a pre svih brata ili sestru.
„One to ne rade jer mrze drugo dete, već su ljute, reaguju impulsivno jer im sasvim moguće drugo dete ne daje igračku koju želi.“, objašnjeno je u knjizi “Kad dođe drugo” gde se takođe kaže da nije retkost da deca izjave kako “mrze novu bebu” i da nema mesta panici ako zaista to izgovore jer u stvarnosti nije tako.

Kad je vreme za drugo?

Autorke knjige “Kad dođe drugo” kažu da je savršen razmak između dve trudnoće između 18 i 59 meseci pozivajući se na istraživanja koja kažu da ukoliko je period između dve trudnoće prekratak, manji od 6 meseci, majčino telo nema vremena da se oporavi od prethodne trudnoće. Ali, nasuprot tome veliki razmak  može dovesti do postepenog opadanja sposobnosti tela žene da podnese sve one napore “drugog stanja” i da narednu trudnoću doživi kao da je prva.

B.Gajić

Knjigu “Kad stigne drugo” možete poručiti po ceni od 1210 din + troškovi dostave tel.066060820 ili putem porudžbenice:  Kako pobediti hroničan bol?

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Goran Petrović dobitnik je nagrade Narodne biblioteke Srbije „Vladan Desnica“…

  You cannot copy content of this page