fbpx

BG online

Sajam hortikulture
Psihološka prva pomoć

Na koji način možemo samomasažom ublažiti glavobolju?

Kako mogu sebi pomoći kod glavobolje? Ne želim da pijem lekove. Koje tačke ne treba masirati i da li je tačno da na dlanu postoje neke akupresurne tačke koje treba stimulisati kad je reč o glavobolji?- pitanje je čitateljke BGonline- a upućeno terapeutu Peđi Filipoviću.
„Mnogo je načina da samomasažom pomognemo sebi i ublažimo ili otklonimo glavobolju. Ono što je od presudne važnosti, za bilo koji terapiju pa između ostalog i masažu je poznavanje uzroka tegobe koju imate. To nas dovodi do ozbiljne postavke, da ne možemo u svim situacijama raditi mehanoterapiju (u koju spada masaža) . Posebno ako se radi o neurološkim oboljenjima glave i zapaljenskom, procesu u njoj. Ukoliko je uzrok zapaljenski proces nerva (ili neka upala na koži) masaža će više odmoći i može ostaviti trajne posledice. Ako isključimo kontraindikacije (isključivo  lekar postavlja dijagnozu) navešću vam par uzroka glavobolja:
– pojačan tonus (spazam) mišića vrata, ramena, paravertebralnih mišića (nalaze se uz kičmeni stub) posebno međulopatičnog dela
– stres i unutrašnji psihološki nemiri
– plitko disanje- nedovoljna oksigenacija tela 
– alergijske manifestacije
– osetljivost na određenu hranu, parfeme, materijale
– prekomerna konzumacija nikotina, alkohola
– nesanica
– meteoropatske osetljivosti  
Ako prepoznamo da je glavobolja uzrokovana stresom i spazmom navedenih mišića, dozirano vežbanje, istezanje, masaža vratnog, ramenog, međulopatičog dela, kao i masaža istih može biti od veće pomoći nego kad biste samo masirali glavu i stimulisali tačke. Uz to se aktivno uključuju i vežbe dubokog osvešćenog disanja.
Istočnjaci smatraju da glavobolja u čeonom delu može nastati kao posledica većeg unosa šećera, a potiljačnog usled uzimanje veće kolićine soli, što može  biti uzrok višeg krvnog pritiska na šta treba obratiti pažnju. Shodno energetskom protoku meridijana ,a svi preko glave prolaze, samomasaža tačke tzv. trećeg oka i obrva daje doprinos otklanjanju zapisa ljutnje i besa ,kao i duboka masaža skalpa bočne strane glave ( regija iznad i oko ušiju), masaža tačaka ispod oka na sredini jagodice opuštanju napetosti i smirivanju želuca, masaža mišića žvakača i rastrljavanje mišića obraza blagotvorni su za pluća, disanje, otklanjanje tuge itd. Interesantno je i ovo uzeti u obzir. I refleksologija lica i glave ovde je od velike pomoći. Postoji  tačka na licu koju nikad ne stimulišete ukoliko ste u drugom stanju – ispod samog nosa na sredini. Takođe ni tačku na sredini ramenog mišića (koja je među osetljivijima) ne radite tokom trudnoće. Zagrejane dlanove možete postaviti preko očnih jabučica i vrlo blago (koliko vam prija) pritisnuti, ali nikako ne treba grubo pritiskati oči. Još jedna tačka traži posebnu doziranost, a nalazi se ispod obrva, za širinu palca od korena nosa na koštanom udubljenju. Molim vas, nos ne pritiskajte jako, ne gnječite ga jer je posebno osetljiv zbog velike kočine kapilara (koji inače imaju funkciju zagrevanja vazduha pri udisaju) 
Na šakama i stopalima postoje refleksne tačke među kojima su i one koje se vezane  zonu glave- na jagodicama palčeva, kako leve, tako i desne šake, što važi i za palčeve stopala. Masirajte, rastrljavajte, zagrevajte jagodice palčeva, pritiskajte tačkicu po tačkicu i pratite pri tom dešavanja u telu.

Voleo bih da  vam za samomasažu glave od pomoći budu uputstva koja su pre par godina publikovana u BGONLINE-u, a nalaze se na ovom linku.
https://bgonline.rs/lice-je-nasa-licna-karta-pedja-filipovic/

Uz zahvalnost za ukazano poverenje
Peđa Filipović
Foto: Dario Konstantinović

Osnažite pluća prirodnim putem

Vaša pitanja za saradnike BGonline-a možete postaviti mejlom: psiholoskapodrska011@gmail.com

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
  Žad roler je mala beauty sprava od poludragog kamena…
error: