BG online

Intervjui

Moj život između dva sveta

Priče iz života dr Branimira Nestorovića

Dr Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog, lečenju pristupa širih vidika uveren da su duša i sreća osnov zdravlja i da sve što se u telu dešava počinje od emocija. O sudaru svetova klasične i tradicionalne medicine, veri bez koje nema uspeha, pozitivnom stavu prema životu, ishrani kao moćnom faktoru zdravlja, vodi, Nikoli Tesli koji je njegova inspiracija, šamanskoj medicini i esencijalnim stvarima koje čine život pisao je u knjizi “Između dva sveta” koja je u svom izdanju ove godine dobila i „dodatak“, knjigu „Moj život između dva sveta“ u kojoj je opisao svoj život i put od nestašnog dečaka do porodičnog i profesionalno ostvarenog čoveka.
Dr Nestorović kaže da se njegov život odvijao između dva sveta. U knjizi „Moj život između dva sveta“ konstatovao je da su nekad ljudi bili duhovniji, da su distanciranju doprinele društvene mreže, da je nedostatak ličnog kontakta učinio da postanu surovi jedni prema drugima, a objasnio je i na koji način elektronska komunikacija razvija lenjost.
Kao dečak je bio mršav, bele kovrdžave kose, buntovan i nemiran, sklon čestim infekcijama disajnih organa, a u knjizi otkriva i da veruje kako ga je Jungov princip sinhroniciteta opredelio da se tokom profesionalnog života bavi lečenjem dece sa sličnim problemima.
Sticajem okolnosti je rođen u Beogradu, ali je najveći deo života proveo u Obrenovcu. Kao dečak je želeo da bude mašinovođa i fascinacija vozovima ga nikad nije napustila. U knjizi je pisao i o tome kako je tokom studentskih dana, kad je zahvaljujući stipendiji bio u Nemačkoj, nedeljom dok su studenti odlazili kućama, on provodio taj dan na železničkoj stanici i satima posmatrao vozove.
Za bolje zdravlje, kao nekad bolešljivo dete, dr Nestorović kaže da može da se zahvali svojoj babi o čemu je pisao u knjizi „Moj život između dva sveta“, kao i o tome zašto mu je davala aspirin i šećer u prahu. Prisetio se u knjizi i porodičnih putovanja na more i pripremama za put koje su trajale dva dana tokom kojih je majka pekla piliće, pogačice, pite, otkrio je i šta je saznao o ljudima bele puti i sa plavim očima. Redovno je na letovanju „goreo“ na suncu, pa zatim dane provodio u majici u hladovini…
„Ostvarivanje malih životnih ciljeva ponekad je važnije od herojskih poduhvata o kojima čitamo u knjigama…“ (dr Nestorović, „Moj život između dva sveta“)
Bio je roker i imao dugu kosu, a burek je, kaže, bila hrana njegove mladosti. Kao student je bio siromašan, pa je na fakultet odlazio bez kaputa, a na pitanje kolega kako mu nije hladno odgovarao je: „Pravi frajeri hodaju u sakoima, otporni su na zimu“.
Opisao je u knjizi i svoj susret sa hipertenzijom koju je u jednom trenutku sam lečio, između ostalog i autogenim treningom koji je opisao u knjizi „Između dva sveta“.
„Materijalno je prolazno, a duša ostaje večno. Većina dođe do ovog saznanja u kasnim godinama, kad su već upropastili svoj život. Ja sam imao „sreću“ da mi se sve ružne stvari dese dok sam bio mlad. Neki kažu da teškoće očvrsnu čoveka…“ (dr Nestorović, „Moj život između dva sveta“)
„Kada je život pun događanja, makar i tragičnih, ostaju emocije, sećanja“ kaže u knjizi dr Nestorović gde je opisao i vreme velikih poplava u Obrenovcu, spasavanje ovčarke Maze, automobila, uspomena…” (dr Nestorović, „Moj život između dva sveta“)
Ne krije da je nekad puno vremena provodio u kafani, pa i da je u jednom trenutku zapostavio studije nakon čega je sebi uveo rigorozne mere, 6 meseci proveo sobi i diplomirao.
I prva u druga žena dr Nestorovića se zovu Suzana. Duhovito je pisao o nekim bračnim anegdotama, kao i devojci koja je htela da napravi od njega engleskog džentlmena, pa je zbog nje neko vreme nosio karirane sakoe, kape i kišobran kako bi joj udovoljio.
Knjiga „Moj život između dva sveta“ nije klasična biografija, već je čine priče iz života u kojima je dr Nestorović otkrio brojne zanimljivosti, lepe i teške lične trenutke i iskustva.
“Današnji svet ne ceni dušu, deca se posmatraju sa stanovišta materijalnog uspeha. Kada ste čuli da neko pita roditelje da li mu je dete srećno? Umesto toga- šta je završilo, kakva kola vozi…“ (dr Nestorović, „Moj život između dva sveta“)

Branka Gajić
Foto: Dario Konstantinović

Knjige dr Nestorovića  “Između dva sveta” (2750 dinara + troškovi dostave) , “Karcinom” (2000 dinara + troškovi dostave) , “Dete sa alergijom, ekcemom i astmom” (1700 dinara + troškovi dostave),  “Drugi svet” (2150 dinara + troškovi dostave), “Pedijatrijska propedevtika” (1100 dinara + troškovi dostave) , “Autosugestija” (1630 dinara + troškovi dostave) i “Kako do zdravlja na prirodan način” (2000 dinara + troškovi dostave) možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:
   

  U kuhinji sa Majom Volk

  By BGonline / 09/05/2024 / 0 Comments

  Život u disfunkcionalnoj porodici

  By BGonline / 17/05/2024 / 0 Comments

  Oslobodite se zabrinutosti

  By BGonline / 01/05/2024 / 0 Comments

  Život tinejdžera i depresija u adolescenciji

  By BGonline / 24/04/2024 / 0 Comments

  Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

  By BGonline / 25/04/2024 / 0 Comments

  Optimizam kao životni stav (dr Branimir Nestorović)

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  „Knjiga za svakog predškolca” autora Milice Rakić je sveobuhvatna radna…

  You cannot copy content of this page