fbpx

BG online

Sajam hortikulture
Psihološka prva pomoć

Moj sin od 19 godina planira da se oženi. Kako da se postavim?

Imam sina od 19 godina koji je na prvoj godini studija, ali se toliko zaljubio da mi je nedavno rekao da će uskoro da se oženi devojkom u koju je ludo zaljubljen.To me je vrlo uznemirilo jer znam da je nezreo i naravno on i devojka još uvek nisu stabilni ni na jednom životnom polju.

-Prvo se suočite sa svojom neprijatnom emocijom, odakle ta zabrinutost? Realno je da je mlad i nezreo, kao i njegova devojka, pretpostavljam. Da li iza te uznemirenosti stoji finansijska nesigurnost, ko bi ih izdržavao, od čega bi živeli?
Ili ste uznemireni zato što vi gubite poziciju u njegovom životu, pojavljuje se neka druga osoba (devojka) koja na njega ostvaruje veći uticaj?
Koji je to najcrnji scenario koji vas plaši? Ženi se, ne završava fakultet, nema od čega da živi, vi izdržavate i njega i njegovu porodicu?
Kad ste se realno suočili sa vašim strahovima, zapitajte se šta vi tu možete da učinite?
Vaš sin je srećan zbog svoje zaljubljenosti u ovim teškim okolnostima. Budite srećni zajedno sa njim. Pričajte mu kako je to divno kad nekog voliš,
kako ti se čini da sve možeš i za tu osobu i za sebe. Pričajte mu kako ta ideja o ženidbi pokazuje da on sazreva, da je spreman da se uhvati u koštac sa odgovornošću koja stoji iza ženidbe i formiranja porodice. Objasnite mu na lep način, mirno i sa ljubavlju, da ste i vi srećni zbog njega
jer to pokazuje da je spreman da počne da radi, da se osamostali i da ćete mu rado pomoći da nađe posao, stan u kome će živeti sa devojkom.
Ali, bez vaše finansijske podrške. Recite mu da ćete onda i vi imati više vremena da se bavite sobom i svim onim stvarima za koje sada nemate vremena. Pokušajte u stvari na neki prijatan način da ga suočite sa njegovom ličnom odgovornošću i sa svim onim što ta odluka o ženidbi sa sobom nosi.
Ukoliko budete strogi i isključivi, postoji mogućnost da ga potpuno udaljite od sebe i da više nikad ne ostvarite odnos poverenja koji imate.
Pre svega, prihvatite činjenicu da vaš sin odrasta i da će se pre ili kasnije odvojiti od vas i da to u stvari pokazuje da ste odradili pravi posao kao roditelj.

Ljiljana Jagodić, psiholog
Foto: Foto studio Disneyland

Ljiljana Jagodić je klinički psiholog, life coach strateških intervencija i hipnoterapeut. Ima višegodišnje iskustvo u radu sa ljudima o problemima koji potiču iz različitih životnih zona: odnosi sa partnerom, komunikacija, porodični odnosi, ostvarivanje punog ličnog potencijala, prevazilaženje loših navika (poremećaji ishrane, pušenje, prokrastinacija), anksiozni poremećaj( razni strahovi, panični napadi)…
www: life-coach.rs
facebook: Ljiljana Jagodic psiholog lifecoach
skype: ljiljana.jagodic1

Kako imati sebe pod kontrolom?

Vaša pitanja za saradnike BGonline-a možete postaviti mejlom: psiholoskapodrska011@gmail.com

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Kako da budem manje depresivna i nervozna, kako da prestanem…
error: