fbpx

BG online

Lični razvoj

Mera zaljubljenosti- leptirići u stomaku

Svi znaju za ,,leptiriće u stomaku’’ i onaj neverovatan osećaj kad sve u vama skače, okreće se i prevrće! Stručnjaci preporučuju da čim postanete ludo zaljubljeni, sastavite spisak svega onoga što kod partnera obožavate. Napominju i da obavezno to učinite dok vas još trese ljubavna euforija. A kako vreme bude prolazilo, pogledajte svoj spisak kad god vas obuzme osećaj ljutnje. Ne dopustite da zaboravite sve ono pozitivno zbog čega ste i započeli vezu zbog koje vam leptirići trče po stomaku.
Klinički seksolog dr. Seth Prosterman tvrdi da postoji složena zamršenost oko ljubavi, požude, seksa i intimnosti. Ovaj ugledni lekar kaže da prava intimnost nije oslikana samo fizičkom bliskošću, već i osećanjem “iznutra”. Zaljubljeni, dok razmišljaju o osobi koja ih fascinira imaju ubrzan puls,a gledanje u voljenu osobu na njih deluje umirujuće.
Dugogodišnja istraživanja pokazala su da je nivo proteina Ngf najviši u krvi zaljubljenih osoba. Italijanski naučnici koji su se bavili ovim istraživanjem veruju da je ovaj protein glavni krivac za blaženo stanje euforije koje osećamo kada smo zaljubljeni, kao i za neobično treperenje leptirića u stomaku kada ugledamo voljenu osobu.
Osećaj “leptirića u stomaku” nastaje zbog hemijskog spoja feniletilamina koji mozak oslobađa u žaru ljubavnog zanosa. Slična stvar dešava se i kada jedemo čokoladu. Zato čokolada i zaljubljenost “idu ruku pod ruku” i zbog toga se devojke često teše čokoladom kada im u ljubavi baš i ne ide najbolje.
Iako za to još uvek ne postoji naučno i racionalno objašnjenje, ljubav se događa kad joj se najmanje nadate. Neretko se i u trenucima teškog razočaranja prišunja tiho a zatim obruši na vas poput moćnog talasa, ispunjavajući svaki deo vašeg srećom i neopisivim mirom. Taj mali svet koji izgradite sa voljenim bićem najčešće je i utočište od svega što vas muči.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Za BGonline šef kuhinje "Konobe kod Goce i Renata" otkriva…
error: