BG online

Vesti

Medijski i informaciono pismeni građani

Razmišlјajte kritički, kliknite mudro

Međunarodno lansiranje kurikuluma Medijska i informaciona pismenost za nastavnike i učenike u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i UNESKO-a, uz podršku Evropske komisije i Republike Švedske održano je 23.4. u Beogradu.
UNESKO i njegovi partneri objavili su drugo izdanje MIP kurikuluma za nastavnike i učenike koji pruža sveobuhvatan okvir u vezi informacija, medija i digitalnih kompetencija, tako da pojedinci mogu da nauče kako da prepoznaju dezinformacije i da se pozitivno uklјuče u društvo. Ovo nije samo okvir, već temelј za život uz pomoć kojeg ćemo moći lakše da razumemo uticaje koji se temelјe na informacijama time što ćemo postati medijski i informaciono pismeni građani i zbog toga biti bolјe osposoblјeni da donesemo ispravnu odluku.
U prvom panelu koji se odnosio na neophodnost medijske i informacione pismenosti i potrebu nacionalnih politika i međunarodne saradnje govorili su: Audrey Azoulay, generalna direktorka UNESKO-a, Xing Qu, zamenik generalne direktorke UNESKO-a, Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije, Vera Jourova, potpredsednica Evropske komisije i Evropsku komesarku za vrednosti i transparentnost i Monique Nsanzabaganwa, zamenica predsedavajućeg Komisije Afričke unije.
Xing Qu, zamenik generalne direktorke UNESKO izjavio je da kurikulum Medijska i informaciona pismenost ima potencijal da ojača građane sa neophodnim znanjima da se uhvate u koštac sa klјučnim problemima današnjice.
Audrey Azoulay, generalna direktorka UNESKO istakla je da treba da kreiramo kritički duh svakoga i to je najodrživiji način da se borimo protiv glasina i protiv teorija zavere. Istina i činjenica su uvek iza negde laži i ne mogu da stignu laž.
Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije istakla je zadovolјstvo na uskoj saradnji sa UNESKO-om.
Vera Jourova, potpredsednica Evropske komisije i Evropsku komesarku za vrednosti i transparentnost čestitala je svima na izradi novog i ažuriranog kurikuluma za medijsku i informacionu pismenost.
Monique Nsanzabaganwa, zamenica predsedavajućeg Komisije Afričke unije istakla je ogromnu važnost pismenosti za celu Afriku.
U drugom panelu nakon isticanja neophodnosti ovog kurikuluma od strane visokih zvaničnika u prethodnom panelu, bilo je više reči o načinima njegovog budućeg sprovođenja o čemu je govorila Gordana Čomić, ministarka za lјudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije i Stefania Giannini, pomoćnica generalnog direktora za obrazovanje u UNESKO.
Stefania Giannini, pomoćnica generalnog direktora za obrazovanje u UNESKO je istakla da digitalna revolucija ubrzava proces koji je postojao i pre krize u kojoj živimo.
Gordana Čomić, ministarka za lјudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije je naglasila da moramo mladim lјudima objasniti da im lažne vesti zagađuju život.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Voda je osnovni sastojak tela, neophodna kako bismo mogli da…

You cannot copy content of this page