BG online

ZDRAVLJE

Mnoge duševne bolesti mogu da se izleče, ponekad čak i uspešnije od telesnih

Tek kada srce počne neobično da kuca i ritam mu se poremeti, primetimo koliko je taj organ značajan. Tek kad nam vid postane ograničen, počnemo svesno da opažamo funkciju svoga oka.
Osnovne tema knjige “Mala knjiga o duši” su: šta se dešava kad se poremeti ravnoteža duševnih funkcija, šta se dešava ako nastupi psihičko oboljenje i gde ono nastupa, jesu li to poremećene funkcije mozga, disbalans u psihičkom aparatu…

Sa čovekom treba brižljivo postupati

Predmet psihijatrije je uvek čovek u svojoj celovitosti, a celina je ideal kojem teži. Počasni profesor psihijatrije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Cirihu Ahim Haug, autor knjige “Mala knjiga o duši” napominje da ćemo tako celovitu životnu strukturu moći da spoznamo samo ako čoveka ozbiljno shvatamo i ako sa njim brižljivo postupamo.
“Pomalo se nadam da će ova knjiga pomoći da nastane nešto manje grčevita slika o psihijatriji. Razmišljanje o psihijatriji s nešto humora zamišljam kao nešto veoma opuštajući. To bi moglo da smanji strah koji je povezan sa ovom reči i svim idejama koje idu uz nju. Želeo bih da ovaj prikaz smanji odstojanje između sveta psihički bolesnog i zdravog doživljaja i da jezive predstave o psihijatriji vrati na zemlju”- napisao je u predgovoru knjige Ahium Haug. “Književnik Žan Pol jednom prilikom je o humoru napisao da je to „onaj smeh u kome još ima bola i veličine. U tom smislu sam se i ja potrudio da pišem na lak način. Time nikada nikoga ne ismevam, a nadam se i da govorim sasvim u skladu s onim što i obolelima leži na duši”.

Depresija

U knjizi se navodi da je prema aktuelnim studijama 43% procenta svih ljudi doživelo nekad u životu psihičko oboljenje koje je zahtevalo lečenje. Kod većine se radilo o depresiji. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pretpostavlja da će depresivni poremećaji kroz nekoliko godina postati najčešća bolest uopšte, češća i od oboljenja srca i krvnih sudova. Nasuprot tome, prema sistemu postavljanja dijagnoza po kome se ova oboljenja klasifikuju, sindrom sagorevanja na radu nije samostalna bolest. Uprkos tome, danas svi u situacijama u kojima se pojedinac izlaže preteranom opterećenju govore o sindromu sagorevanja na radu ili “brn out” sindromu, a donekle ima i dobrih razloga da se određeni tok ovih poremećaja prihvati kao oboljenje.

Sindrom sagorevanja na poslu

“Ponekad se smatra da je skoro “šik” imati sindrom sagorevanja na radu. Neki misle da ako ga dosad nisu imali to samo znači da još nisu dovoljno radili. Takva mišljenja ukazuju na nepouzdano tumačenje jednog pojma kojim označavamo bolest… Nije jednostavno razgraničiti šta je problem, s jedne i bolest s druge strane. Gde bolest počinje? Nije li normalno da je čovek
ponekad i tužan? Nije li normalno da smo nekad preopterećeni poslom? Može li u tim slučajevima odmah da se govori o depresiji ili sindromu sagorevanja na radu? Ne bih li ipak morao prosto malo da se saberem i da odem na odmor, a ne odmah da trčim kod psihijatra? Gde je, dakle, onaj prag koji deli problem od oboljenja. I šta uopšte znači pojam bolestan..?”- zaključuje autor “Male knjige o duši” koja se na zanimljiv način približava najskrivenijem, nevidljivom delu čoveka i pruža dubok uvid u psihijatriju i psihoterapiju.
Ovo je knjiga za one koji nisu zadovoljni odgovorima koje daju sveštenici ili naučnici posvećeni istraživanju mozga. Ahim Haug umešno prenosi svoje medicinsko znanje u lako razumljivom obliku, a njegove osnovne teze su:
• Mnoge duševne bolesti mogu da se izleče, ponekad čak i uspešnije od telesnih.
• Savremena psihijatrija je deo medicine, psihoterapija i lekovi nisu u suprotnosti već se međusobno dopunjuju.
• Psihijatrija brine o celom čoveku: njegovom telu, psihi i društvenim odnosima.
• Zdravlje je povezano sa duševnom ravnotežom. Ali ona ne nastaje iz mirovanja, već iz uravnotežavanja neprestanih promena.

Ignorisanje prošlosti

“Naša borba sa oboljenjima duše uči nas da nas prošlost prati uvek. I negativni doživljaji i brige pripadaju nama. A nije li pomalo površno životno pravilo da tim brigama naprosto ne poklanjamo pažnju? To bi ipak bilo pomalo detinjasto, u skladu sa motom “Ako zatvorim oči, niko me ne vidi”…” (“Mala knjiga o duši”)

Knjigu “Mala knjiga o duši” po ceni od 699 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:  SHOP

  U kuhinji sa Majom Volk

  By BGonline / 09/05/2024 / 0 Comments

  Život u disfunkcionalnoj porodici

  By BGonline / 17/05/2024 / 0 Comments

  Oslobodite se zabrinutosti

  By BGonline / 01/05/2024 / 0 Comments

  Knjige o ličnom razvoju, anksioznosti, psihologiji, depresiji…

  By BGonline / 03/05/2024 / 0 Comments

  Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

  By BGonline / 25/04/2024 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Govorili su da sam preosetljiva Ako vaše emocije nisu priznavane…

  You cannot copy content of this page