BG online

Lični razvoj

LjUBAV MOŽE DA SE NAUČI- Budite sebi najveća podrška

Da li vam je teško da prihvatite kompliment? Da li često svoje uspehe omalovažavate, a o sebi govorite kroz podsmeh ili šale koje će pažljivom slušaocu zazvučati gorko? Možda mislite da je to sve nevažno, ali, oprezno- vi se možda već, nesvesno, borite sa nedostatkom ljubavi prema sebi.
Ali, ne gubite nadu, ljubav prema sebi se uči, jer to je veština koja se vežba. Ako niste imali sreću da vam je usade porodica i okolina u kojoj ste odrastali, donesite odluku da od danas sebe volite bezuslovno, jer ljubav bi takva i trebalo da bude. Bezuslovna. Volite sve ono što jeste, što ste uradili, sve o čemu razmišljate, sve što osećate. Volite svoj duh i volite svoje telo – baš takvo kakvo jeste!
Koliko puta ste čuli da ”pre nego što nekog možeš da voliš, moraš voleti sebe”? Iako zvuči kao fraza, mnogima je neprijatno kad ovo čuju, neki čak i ne razumeju o čemu se tu radi.
Otkud ta nelagodnost kada razmišljamo o ljubavi prema jedinoj osobi sa kojom ćemo sasvim sigurno provesti čitav život i sa kojom ćemo podeliti do detalja baš sve svoje padove, uspone, uspehe?
Oskar Vajld je rekao: “Zavoleti sebe je početak doživotne romanse”, a Erih From je među prvima istakao da samoljubav nije isto što i arogancija, uobraženost i egocentrizam. Po njemu, voleti sebe znači: voditi računa o sebi, preuzimati odgovornost za sebe, poštovati sebe, poznavati sebe.
Za početak je važno oslušnuti šta volimo, a šta ne volimo, šta nam prija a šta ne, u čemu uživamo, šta nas ljuti, rastužuje, raduje, šta želimo,o čemu maštamo, šta želimo od života, šta želimo od drugih… Kad volimo sebe, drugima nismo teret već inspiracija.
Psiholozi kažu da osoba voli samu sebe onako kako su je voleli roditelji (ili druge značajne figure) u njenom detinjstvu. Mnoge su odgajili majka i otac nesposobni ili nedovoljno zreli da pokažu bezrezervnu ljubav koja detetu pripada, da iskažu prihvatanje i emocije. Umesto radosti, odobravanja, ljubavi, u očima roditelja koji su detetu i oblikovali sliku o sebi najčešće su bili ljutnja, strah, tuga, apatija, nezainteresovanost…
Roditelje ne možemo da biramo, ali ljubav prema sebi nije nešto nepromenljivo. U sve što činite treba da uložite ogroman trud i energiju. Ne postoji univerzalni način ili recept na ovu temu. Sliku o sebi je moguće popraviti. Prvo treba da se zapitate da li ste i u kojoj meri zadovoljni svojim životom, na ličnom, emocionalnom i poslovnom planu? Šta je to što treba da uradite, postignete, da biste sebe više cenili, voleli? Šta je to što treba da uradite da bi vam poraslo samopoštovanje? Šta vas sprečava da to uradite? Radite na ostvarivanju svojih ciljeva i snova. Kad ostvarimo cilj koji smo zacrtali, to utiče na jačanje našeg samopouzdanja.
Osobe koje imaju negativnu sliku o sebi imaju veoma nisko samopoštovanje, nesigurne su, pate od kompleksa niže vrednosti, imaju poteškoće u komunikaciji, emocionalne probleme… Dovoljno je samo da se zapitate da li bi vam bilo lako da cenite i volite devojku/dečka koji je nezadovoljan svojim fizičkim izgledom, iskompleksiran, za sebe kaže da je lenj i zbog toga ne radi ili ne polaže ispite, koji je namćor i pesimista? Osobe koje vole sebe su zadovoljne, samopouzdane i sigurne, vesele su, nasmejane, pozitivne, optimistične, jednostavno „zrače“ jer su zadovoljne. Upravo zbog tih osobina njih je lako voleti.
Voleći sebe bićemo sposobniji da pružimo više onima do kojih nam je stalo. Održavanje balansa je neophodno – ne možete davati drugima, ako istovremeno podjednako ne dajete sebi. Zvuči hladno, matematički, ali i zdravorazumski, životno. Moramo “nahraniti” sebe, da bismo imali šta da podelimo sa ostalima.
Za početak- ugađajte sebi. Razmislite šta biste učinili za nekog ko je kao vi, a potom to uradite za sebe, pa bilo da je to pripremanje ukusne vecere, izlazak, odlazak na vikend, kupovina nove garderobe koja vam baš i nije najpotrebnija. Hranite se zdravo, vežbajte, pokažite sebi da volite svoje telo, da brinete za njega. Prisetite se stvari koje ste želeli da radite tokom odrastanja, a niste imali prilike, vremena, prostora… Prisetite se svojih talenata koji se možda nikad nisu razvili i eksperimentišite sa njima. To što ih do sada niste iskoristili, ne znači da su oni nestali. Možda se od njih nikad neće izroditi uspešna karijera, ali postaće deo vaše ličnosti, izaći će na površinu i oplemeniće vašu svakodnevicu, otkriće vam nove dimenzije vas samih, a time i promeniti vašu percepciju okoline. Da bismo voleli sebe, moramo izgraditi samopoštovanje, a do njega se stiže dobijanjem odobravanja i podrške za ono što radimo, želimo, mislimo.
Budite sebi najveća podrška! Možda je vreme da u svojim unutrašnjim dijalozima postanemo nežniji, obzirniji, da počnemo da sa sobom razgovaramo kao što razgovaramo sa partnerom, prijateljicom, rođakom kome želimo da pomognemo da prebrodi loš period. S vremena na vreme nije loše kritike na sopstveni račun zameniti pozitivnim, ohrabrujućim mislima, podsticajnim za naše dobro raspoloženje i dragocenim za naše samopoštovanje. Negujmo svoj ego, dopustimo mu da poraste, da se oseti snažno i moćno.
Kad zavolimo sebe, naučićemo i da verujemo svojim osećanjima. Više nam neće biti potrebno da nam neko drugi kaže kako izgledamo i šta mislimo, više nećemo tražiti spas u drugim osobama, više nećemo ulaziti u veze za koje smo svesne da su kompromisi, ali koje biramo jer nam je nepodnošljivo da budemo sami ili nam je neophodno da brinemo o nekome. Ljubav se ne zaslužuje, prestanite da se osećate kao “na traci”, volite svog partnera i pokazujte mu da vam je stalo, ali pokažite mu i da poštujete sebe, svoje vreme i potrebe. Tako će vas i on zavoleti još malo više.
Kad upoznate i potom naučite da volite svoju jedinstvenost, poklonićete sebi najdragoceniji poklon na svetu koji traje doživotno. Upoznati sebe znači otarasiti se mnogih predrasuda i pogresnih predstava o sebi, što zahteva trud, ali se uvek isplati, donosi zadovoljstvo i osećaj smisla.

Dr Zoran Milivojević je autor brojnih bestselera među kojima su i knjige “Emocije” i “Formule ljubavi”.
Knjige dr Zorana Milivojevića “Emocije” i “Formule ljubavi” možete poručiti putem porudžbenice ili broja telefona 066 060820

Cena knjige “Formule ljubavi” je 1265 dinara + PTT troškovi
Cena knjige “Emocije” je 2640 dinara + PTT troškovi
Isporuka na teritoriji Srbije

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  1 komentar

  1 komentar

  1. Jelica

   16/10/2016 at 13:17

   Da li za ucenje samopostovanja imaju neki casovi? Smatram da bi mi bili korisni

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  NAJTEŽE MI JE DA OPROSTIM SEBI Gledaoci su je zavoleli…

  You cannot copy content of this page