BG online

Roditeljstvo

Emocionalna pismenost roditelja i dece

KAKO ZAŠTITITI EMOCIONALNI ŽIVOT DEČAKA?

Pogrešno emocionalno vaspitanje dečaka dovodi do njihove emocionalne nepismenosti- tvrde klinički psiholozi dr Den Kindlon i dr Majkl Tompson, autori knjige „Odgajanje Kaina (Kako zaštititi emocionalni život dečaka?)“ u kojoj pišu o tome šta svaki roditelj može da učini da bi njegov sin izrastao u srećnu, zdravu i emocionalno ispunjenu osobu. Ova knjiga otkriva i psihu dečaka, a autor knjige „Emocionalna inteligencija“ Danijel Goleman „Odgajanje Kaina“ preporučuje „svakom ko dečacima želi dobro“.

Odnos majke i sina

Autori ove izuzetne knjige kažu da majka poseduje neverovatnu psihološku snagu, a da je emocionalna veza koju muškarac ima sa svojom majkom verovatno najdublje ukorenjena veza njegovog života.
-Za mnoge dečake majka je jedina osoba kojoj mogu da veruju, a ukoliko dečak nema takav odnos sa svojom majkom, on trpi nenadoknadiv gubitak- kažu dr Kindlon i dr Tompson.
Veoma je važan tokom odrastanja dečaka i majčin stav koji ima prema muškarcima, jer time prenosi sinu i poruku o osećanjima koja ima prema njemu, kažu autori „Odgajanja Kaina“.
-Ako je žena razočarana u supruga ili bivšeg supruga i to prenosi na sina, ne samo što tako podriva njegov odnos prema jedinom ocu kojeg ima, već tako izlaže kritici i njega samog- kažu ovi popularni klinički psiholozi i napominju da je zadatak roditelja i nastavnika da dečake podučavaju emocionalnoj pismenosti.

Žudnja za ljubavlju i prihvatanjem


Ovo su neki od postulata koje treba svaki dečak treba da usvoji:
Život nije uvek pravedan, nauči kako da se nosiš s tim.
Ne možeš ljudima nanositi bol kad god se naljutiš.
Treba da uzmeš u obzir to kako se tvoje ponašanje odražava na druge.
Nemoj videti pretnju tamo gde je nema.
Treba da znaš da te kontrola vlastitog besa ne čini slabićem.

-Tokom niza godina terapeutskog rada nismo naišli na dečaka koji nije žudeo za ljubavlju svojih roditelja i tuđim prihvatajem- kažu sutori knjige „Odrastanje Kaina“. -Jake i zdrave dečake čini jakim prihvatanje i potvrđivanje njihove ljudskosti. Svi dečaci se rađaju sa emocionalnim potencijalom, a društvo namešte predrasude da oni nisu osećajni što nije istina. Svi dečaci imaju osećanja, mada se mnogi ponašaju prema njima kao da nije tako. Dečaci se rađaju s potencijalom za celokupan raspon emocionalnih iskustava iako manje pokazuju svoje emocije nego devojčice. Da li to znači i da manje osećaju? Postoje dokazi da osećaju možda čak i više.
Istraživanja u kojima su vršena merenja otkucaja srca ili propustljivost kože (znojenje dlanova) tokom emocionalno uznemirujuće situacije govore da ne postoji dosledan obrazac razlike reakcija devojčica i dečaka.

Knjigu „Odgajanje Kaina (kako zaštititi emocionalni život dečaka)“ po ceni od 1430 din + PTT troškovi možete poručiti putem telefona 066060820 ili porudžbenice:  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  ŠETNJA POSLE KOJE VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO... Vremenska prognoza…

  You cannot copy content of this page