BG online

Vesti

O karijeri Balaševića i padu jedne velike zemlje- emotivno i bez podilaženja

“Panonski admiral“ novinara, kritičara i publiciste Ivana Ivačkovića je knjiga o karijeri jednog velikog pesnika i padu jedne velike zemlje. To je profesionalna biografija Đorđa Balaševića i zbirka ličnih i kolektivnih sećanja.
Balašević je bio briljantan hroničar i tumač našeg vremena. Tokom devedesetih godina dvadesetog veka izrastao je u simbol otpora balkanskoj provincijalizaciji i ratu. Suprotstavljao se sili gluposti i gluposti sile. Ipak, najpre ćemo ga pamtiti kao pesnika intime i ljudskih osećanja, kao pesnika ljubavi. Već nekoliko generacija nosi njegove pesme ispod kože. „Panonski admiral“ je naklon njegovoj umetnosti i njegovom civilizacijskom angažmanu, koji je u toj umetnosti imao istaknuto mesto.
Kako sam Ivačković kaže, „knjige su spomenici, tako da je odgovornost autora uvek velika”.
-Mi preuzimamo odgovornost da verno prikažemo ljude o kojima pišemo ili da verno prikažemo njihov rad, ono što je njihovo nasleđe. Ova knjiga je puna pohvala za Balaševićevo pesništvo i muziku. Stalo mi je da se zna da tragičan odlazak Đorđa Balaševića nije uticao ni na jedan moj vrednosni sud o njegovim pesmama. Ništa u knjizi nisam ulepšavao zato što je on otišao. Da jesam, to bi možda s ljudske strane bilo razumljivo, ali bilo bi neodgovorno. A u knjigama je zaista važno sačuvati tu odgovornost o kojoj pričamo. Zato nikada nisam nikome ugađao dok sam pisao. Ali Balaševiću nije bilo ni potrebno ugađati. Reč je o čoveku koji nije snimio loš album, što je redak slučaj i u internacionalnim razmerama.“- rekao je Ivan Ivačković.

 

Knjigu „Panonski admiral“ po ceni od 1199 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

  SHOP

  Sedam najvećih grehova kroz savremenu psihologiju

  By BGonline / 06/06/2022 / 0 Comments

  Kada seks postane problem

  By BGonline / 23/06/2022 / 0 Comments

  Torta bez šećera, brašna, mleka i … bez pečenja

  By BGonline / 09/06/2022 / 0 Comments

  Promenite misli i emocije kojima sebe sabotirate

  By BGonline / 12/06/2022 / 0 Comments

  Egzistencijalna teskoba i potraga za smislom

  By BGonline / 15/06/2022 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Prvi regionalni festival pasa “Ulični psi” održava se od 17.…

  You cannot copy content of this page