BG online

Psihološka prva pomoć

Kako se ponašati prema depresivnoj osobi?

Depresivna osoba ne može samo “iskočiti” iz ovog stanja, bez obzira koliko se vi trudite. Pripremite se da mogu postojati dani kada sve izgleda dobro. I ti dani će se verovatno s vremena na vreme zamenjivati ponovnim dolaskom depresije.


Jedino je stručna pomoć prava, posebno kad je potrebno uključivanje lekova i nadzor lekara.
Prvi korak koji je važno preduzeti je traženje stručne pomoći, zbog čega je važno da ne smišljate opravdanja pred drugima i ne skrivate problem.
Podsećajte osobu koja ima prepisanu terapiju kada treba uzeti lekove i kad je vreme za odlazak na kontrolu kod lekara.
Prihvatite da postoje trenuci kada će vaša bliska osoba govoriti ili činiti stvari koje su povređujuće. Razdvojite osobu od njenog problema i trudite se da uvidite šta je njen glas, a šta glas depresije.
Kod depresivne osobe mnogi njeni postupci i ponašanja koja će vam zasmetati nemaju veze sa lenjošću ili nedostatkom motivacije. Ako joj priđete sa osuđivanjem tog ponašanja, osoba će biti dodatno povređena što će je držati u istom začaranom krugu, usamljenu sa depresijom.

Knjige o depresiji:

Sve o depresiji
“Ova knjiga čitaocu pruža odgovore na pitanja koja može postaviti svako ko se na posredan ili neposredan način sreo sa depresijom. Put ka izlečenju vodi kroz ordinaciju psihijatra. Dešava se da obolela osoba ne traži pomoć, a takođe ni da njena okolina ne prepoznaje simptome bolesti. Pa i kada se stigne do stručnjaka, ponekad nedostaje vremena u ordinaciji za sva pitanja ili odgovore. Namera prim. dr Slobodana Simića je upravo i bila da pomogne svima koji žele informaciju u vezi bolesti i njenog lečenja. Koncizan izražaj i jasne poruke ne ostavljaju prostora za nedoumice. Autor je temu je razradio kroz 60 pitanja i odgovora. Radi se o korisnom štivu na ozbiljnu temu”. – Ass dr sci med Srdjan Milovanović
“Depresija predstavlja ozbiljan problem kako sa stanovišta psihijatrije, tako i ostalih medicinskih disciplina (interna medicina, onkologija, hirurgija). Smatra se na osnovu istraživanja širom sveta da nakon kardiovaskularnih i onkoloških bolesti depresija predstavlja treći uzrok smrtnosti u svetu. Otuda i raduje , bilo profesionalce, bilo medicinske laike, svaka knjiga koja nas može približiti korenima ovog poremećaja. Iskusni beogradski psihijatar Slobodan Simić obradio je na fascinatan način ovu tematiku približavajući i “dešifrujući” misteriju depresije svakoj osobi koja je obolela ili koju interesuje ovaj problem. Ovo je jedna od prvih knjiga na našem jeziku koja uz odgovarajuću lakoću stila i jasnost pisanja obradjuje fenomen depresivnog poremećaja”. – Doc dr Aleksandar Damjanović

Depresija- maligna tuga
Šta je depresija, kako se manifestuje i leči u različitim kulturama, koje su joj biološke, psihološke i genetske osnove, u kakvoj je vezi s kreativnošću i radom – samo su neka od pitanja na koje ova knjiga odgovara.
Luis Volpert je ugledni biolog, profesor na UCL koji je na osnovu sopstvenog iskustva pacijenta lečenog od depresije koji je prošao kroz razne oblike terapija i razne faze oboljenja, konsultujući relevantnu literaturu i svedočanstva drugih ljudi, čitaocima predočio jedan ozbiljan, detaljan i širok portret ove opake bolesti.
Njegovo delo je brzo steklo širok krug čitalaca širom sveta, među kojima su jednako zastupljeni psihijatri, psiholozi i obični ljudi koji se svakodnevno obračunavaju s demonom depresije. Knjigu su pratile i tri emisije na BBC-ju, u kojima je govorio o ovoj bolesti i svojoj depresivnoj epizodi. Prevedena je na sve vodeće svetske jezike i prodaje se u milionskim tiražima

Lek za depresiju
Knjiga „Lek za depresiju“ sadrži praktičan i oproban program za borbu protiv depresije. Čitaoce ove knjige očekuje mnogo korisnih informacija koje su upotpunjene uputstvima za sprovođenje u delo programa terapeutske promene načina života. Pisana pitkim jezikom, ova knjiga predstavlja zdravorazumsko lekovito sredstvo za savremeni način života. Epidemiolozi procenjuju da će do 2020. godine depresija preuzeti drugo mesto na listi uzroka smrtnosti u svetu, odmah iza kardiovaskularnih bolesti. Na sreću, mnogo toga još uvek možemo preduzeti.

Depresija i telo
Ovo je knjiga o drugoj strani ludila našeg doba opisanog u knjizi „Narcizam“. U sebe zaljubljeni narcis leti visoko ali i neizostavno pada nisko – u jamu depresije. U knjizi „Strah od života“ lekar I psihoterapeut Aleksandar Loven je napravio duboku kulturološko-istorijsku analizu razvoja i stranputica ljudske civilizacije, a ovde je to sve osvetlio iz nekih specifičnih uglova, posebno iz ugla roditeljstva i majčinstva. Loven nije samo teoretičar već nudi i praktična rešenja kroz bioenergetiku i psihoanalizu. U okviru Izdavačkog dodataka za ovo izdanje pomenut je još jedan, mnogo moćniji, od mogućih načina razrešenja problema depresije.

Knjige “Sve o depresiji” (cena 1320 dinara + troškovi dostave), “Depresija- maligna tuga” (cena 892 dinara + troškovi dostave), “Lek za depresiju” (cena 1650 dinara + troškovi dostave) i “Depresija i telo“(cena 1550 dinara + troškovi dostave) možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:
   

   

  SHOP

  Kako izgleda kuhinja u kojoj se ne kuva?

  By BGonline / 15/04/2024 / 0 Comments

  Tugovanje je cena koju plaćamo jer imamo hrabrosti da volimo ljude (Irvin Jalom)

  By BGonline / 04/04/2024 / 0 Comments

  Emocionalno nasilje ostavlja trajne psihološke posledice

  By BGonline / 11/04/2024 / 0 Comments

  Nezadovoljstvo sobom je navika

  By BGonline / 29/03/2024 / 0 Comments

  Bolest me je osvestila, opametila i mnogo čemu naučila

  By BGonline / 07/04/2024 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Fenomenologija duha jedno je od najvećih filozofskih dela čiji se…

  You cannot copy content of this page