BG online

Lični razvoj

Kada seks postane problem

Poremećaj u seksualnom ponašanju se tiče značajnog broja populacije oba pola. Seksualni problemi su na izgled veoma često razlog i za razvod, razlaz ili predstavljaju uzrok patnje unutar partnerskog ili porodičnog života.

Povezanost psihe i seksa

Neki autori smatraju da je najveći deo psihičkih poremećaja praćen i nekim oblikom teškoća u seksualnom životu, pa se tako može reći da je dovoljna blaga anomalija u psihičkom funkcionisanju da bi se to odrazilo i na seksualno ponašanje o čemu su pisali i autori knjige „Kada seks postane problem“.
„Na primer, u depresiji je seksualna želja smanjena ili odsutna, u manijakalnoj eksitaciji seksualni instinkti su neujednačeni i teško ih je kontrolisati. Različiti tipovi poremećaja na anksioznoj i fobičnoj osnovi i mnogi opsesivni i kompulzivni poremećaji odražavaju se na seksualnost tako što je remete. Upotreba narkotičkih sredstava uključujući alkohol i nikotin povlači duboke modifikacije u seksualnom ponašanju, poremećaji u ishrani anoreksija i bulimija često se javljaju kod osoba koje imaju poteškoća da spontano žive sopstvenu seksualnost…“, objasnili su Đorđo Nardone i Mateo Rampin u knjizi „Kada seks postane problem“.
Ova preterana osetljivost seksualnog ponašanja na probleme u psihičkom funkcionisanju potvrđuje značaj seksa u kompleksu ličnosti i navodi na pretpostavku da je on na neki način veoma usko povezan sa samom suštinom ličnosti.

Potisnute seksualne želje

Prema Sigmundu Frojdu, upravo seks je u osnovi mentalnih poremećaja nazvanih „nervoze“ (fobije, opsesivno kompulsivno ponašanje, histerija, neki oblici depresije) i one prema njegovom mišljenju proizilaze iz konflikta seksualnih želja koje se pojavljuju u detinjstvu i zabrane da se one realizuju, pa takve lične konflikte osoba potiskuje.
Seksualna averzija, poremećaj seksualnog uzbuđenja kod žena, poremećaj erekcije kod muškaraca, poremećaj orgazma kod žena, orgazma kod muškaraca, prerana ejakulacija, seksualna disfunkcija, strah od seksualnog čina, „žena od leda“, nemogućnost dostizanja orgazma, odsustvo komunikacije su samo neke od tema kojima su se bavili autori knjige „Kada seks postane problem“. Ova knjiga daje odgovore na pitanja:
Kako seksualnosti vratiti njenu spontanost i prirodnost? Kako upravljati sopstvenom seksualnošću? Kako definisati „normalno“, a kako „patološko“ ponašanje u seksu? Kako sa strahom od seksualnog čina? Kako pokušajem da rešimo problem stvaramo još veći problem? Kako postići stabilan seksualni identitet? Kratka strateška psihoterapija je nov terapeutski pristup koji su osmislili i sprovode autori knjige, Nardone i Rampin. Oni su lečili oko 30.000 klijenata sa stopom izlečenja 88%. U knjizi su navedeni i opisani brojni primeri problema koje su rešavali u njihovoj psihoterapijskoj praksi.
• Zašto nametanje spontanog ponašanja onemogućava spontanost?
• Zašto je Kratka strateška terapija dobar odgovor na seksualne probleme?
• Klinički slučajevi: anorgazmija, prerana ejakulacija, seksofobija, parafilija…
• Seks i veza: svađe i odsustvo komunikacije.
• Impotencija i psihoaktivne supstance – alkohol, droge…

 

 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
KAKO ŽIVE NAJDUGOVEČNIJI LJUDI PLANETE? Profesorka, književnica i veliki poznavalac…

You cannot copy content of this page