BG online

Psihološka prva pomoć

Kad emocije prestanu i ljubav izbledi…

Osećate li se krivcem za kraj?

U vezi sam sa mladićem prema kojem ne osećam više onu istu emociju kao na početku. Kako da mu kažem a da ga ne povredim? Ne znam kako da prekinem sve ovo…?

“U ovakvoj situaciji ne postoji mogućnost da neko ne bude povređen. Ukoliko više ne gajite istu emociju kao na početku veze, budite iskreni i prema sebi i prema njemu. Zapitajte se zašto je tako, da li vas je razočarao, nije ispunio vaša očekivanja ili iz faze zaljubljenosti ne uspevate da pređete u fazu ljubavi. Nije vam više prijatno s njim kao u početku. Jedna od dobrih definicija ljubavi jeste da mi u stvari ne volimo tu drugu osobu, već volimo kako se mi osećamo kad smo sa njom. A kod vas je sad prisutno osećanje krivice jer više ne želite da budete u vezi s njim, ne volite ga više, osećate kao da glumite i da niste iskreni.
Pretpostavljam da je dečko fin, dobar prema vama, što vam još više otežava situaciju.
Kad razmišljate na ovakav način, plašeći se da ga ne povredite, vi u stvari povređujete sebe, jer ste vi ta osoba koja pati. Kao da ste na silu u nekom odnosu. Rekla bih da još uvek niste u potpunosti izgradili svoje granice prema drugim ljudima i da vam je to kako se oni osećaju u odnosu s vama, bitnije nego kako se vi osećate. Postoji mogućnost da ste razvili jednu vrstu ko-zavisne ličnosti, submisivne, podčinjavajuće. Možda je upravo sad pravi trenutak da mu iskreno kažete da više ne želite da budete s njim, recite mu prave razloge. On će u svakom slučaju biti povređen. A za vas je ovo prilika da na ličnom iskustvu osetite kako je to kad radite ono što vama prija, a ne ono što se od vas očekuje.

Ljiljana Jagodić, psiholog
Foto: Dario Konstantinović

Ljljanu Jagodić možete kontaktirati mejlom: jagoda1@mail.com

Da li ste žrtva manipulatora?

 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Pristupate li deci s poštovanjem? „Ne postoje loša deca” je…

You cannot copy content of this page