BG online

Lični razvoj

Kako preživeti destruktivne odnose?

Iz veze sa narcisoidnom osobom uvek izlazite povređeni

Živimo u vremenu izražene egocentričnosti što pogoduje patološkim narcisima, a biti u njihovoj blizini ili čak biti u emotivnom odnosu s njima može biti vrlo teško. Amani Durvasula, vodeći stručnjak u oblasti poremećaja ličnosti u knjizi „Ostati ili otići?“ analizira istinite priče koje će vas pripremiti za borbu sa patološkim narcisima. Autorka detaljno opisuje osnovne pokazatelje narcisoidnog poremećaja i daje uputstva kako da prebrodite teške situacije i razumete ponašanje svog partnera.
Ova knjiga bila je i tema tribine „Razgovor s povodom“ na kojoj su govorile psihoterapeut Aleksandra Đurić, prof. Vesna Nikolić Ristanović iz Viktimološkog društva Srbije i urednica u Laguni Jasmina Radojičić koja je istakla da knjiga „Ostati ili otići?“ govori o problemu koji je veoma aktuelan.
-Ljudi se sa narcisoidnim osobama sreću na svakom koraku, iz tog odnosa izlaze povređeni, a ne znaju šta im se dogodilo. Moja ideja bila je da ovakvom knjigom ljudima pojasnimo šta znači biti u vezi sa osobama koje imaju narcisoidni poremećaj. Knjiga je namenjena širokoj publici, ali i ljudima koji se stručno bave ovom temom.
Aleksandra Đurić je istakla da sam pojam narcizma nije nužno negativan.
-Imamo i zdrav narcizam, zdravu samoljubav. U ovoj knjizi autorka se bavi patološkim narcizmom, poremećajem ličnosti koji nanosi destruktivne posledice po ljude koji su sa tim osobama u kontaktu. Nedostatak empatije, grandioznost, nemogućnost doživljaja griže savesti, odnosno krivice karakteristike su uz koje je veoma teško opstati, uključujući i vrlo manipulativno ophođenje, a u odnosima narcisi traže partnera koji će im biti potpuno potčinjen- istakla je Aleksandra Đurić.
„Žrtve“ narcisa su njihove suprotnosti, osobe koje imaju izraženu empatiju, veruju u mit o lepotici i zveri i smatraju da će sve biti u redu ako se dovoljno potrude.
-Za njih je sve jedna velika predstava i dokle god se potkrepljuje ideja o njihovoj grandioznosti, važnosti, veličini, oni će biti sposobni da odglume ljubav kako bi i dalje dobijali tu vrstu potkrepljenja. Onog momenta kad to izostane ili kažete nešto što ne vole da čuju, osećaju se odbačenima- ističe Aleksandra.
Vesna Nikolić Ristanović je istakla da je veoma teško naći put za izlazak iz veze sa narcisom ili osobom koja ima osobine takvog poremećaja, naročito ako su tu i deca.
-Autorka na neki način daje ideje kako da sebi pomognu ako reše da odu ili ako reše da ostanu u takvoj vezi. Ona ih ne savetuje već ukazuje na činjenice i ostavlja da sami odluče. Ako je odluka ostati, daje im korisne savete kako da sebe zaštite u takvoj vezi i kako da sačuvaju mentalno zdravlje, koliko je to moguće. Narcisoidnost je prisutna i kod muškaraca i kod žena, ali autorka napominje da patrijarhalno društvo ide u prilog ovakvom tipu ponašanja.

Knjigu „Ostati ili otići?“ po ceni od 999 din.+ troškovi dostave možete poručiti tel.066060820 ili putem porudžbenice    

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Svi imamo svemir u glavi i možemo napraviti čuda (Uroš…

  You cannot copy content of this page