fbpx

BG online

ZDRAVLJE

Hormoni kao uzročnici gojaznosti

Uz autofagiju do željene težine

“Kod gojaznosti” je knjiga koja se bavi gojaznošću kao medicinskom kategorijom. Višak kilograma i gojaznost po mišljenju dr Džejsona Fanga uzrokuju hormoni, pre svih insulin koji kaže da ako razumemo posledice delovanja insulina i insulinske rezistencije, možemo trajno izgubiti težinu. Ova knjiga je namenjena čitaocima koji žele da steknu nove navike u ishrani i kontrolišu nivo insulina i znatno poboljšaju svoje zdravlje. Dr Fang objašnjava kako da u pet osnovnih koraka zdravo prolaze kroz proces posta (tzv. povremeno gladovanje, koje će dovesti do autofagije – metaboličkog procesa obnavljanja organizma) i tako prekinu insulinsku rezistenciju i dostignu medicinski preporučenu telesnu težinu.

Zašto dijete propadaju?

Dr Fang u svojoj knjizi piše između ostalog o postu gde ističe da je ključni aspekt koji razlikuje post od drugih dijeta njegova sporadična priroda.
“Dijete propadaju zbog svoje stalnosti. Suštinska karakteristika života na Zemlji jeste homeostaza. Bilo koji stalni podražaj na kraju će naići na prilagođavanje koje se odupire promeni. Uporna izloženost smanjenju kalorija rezultiraće prilagođavanjem (otpor), a telo konačno odgovara smanjujući ukupnu energetsku potrošnju, što vodi zastrašujućem zaravnjenju krive u gubitku težine i konačno ponovnom gojenju”.
Dijete moraju biti povremene, ne postojane, kaže dr Fang.
“Hrana je proslava života. U svakoj se kulturi sveta proslavlja bogatim gozbama. To je uobičajeno i to je dobro. Međutim, religija nas je uvek podsećala da moramo da uravnotežimo naše gozbe s našim periodima posta – „iskupljenje”, „pokajanje”, „čišćenje”. Ove ideje su drevne i položile su test vremena. Treba li da jedete mnogo hrane za svoj rođendan? Apsolutno. Treba li da jedete mnogo hrane na venčanjima? Apsolutno. Ovo su vremena za slavljenje i ugađanje sebi. Ali, postoji takođe i vreme za post. Mi ne možemo promeniti ovaj krug života. Ne možemo se gostiti sve vreme. Ne možemo postiti sve vreme. To neće uspeti, nije delotvorno”.
Dr Džejson Fang (1973) je svetski stručnjak kada je reč o povremenom postu i autofagiji kao načinu izlečenja od hroničnih metaboličkih bolesti, prvenstveno dijabetesa tipa 2. Medicinu je završio na Univerzitetu u Torontu, a specijalizaciju iz nefrologije u Los Anđelesu, na Univerzitetu u Kaliforniji. Osnovao je Intensive Dietary Management Program u Torontu, koji omogućava tretman gojaznosti i dijabetesa tipa 2 jedinstven u svetu. Autor je nekoliko bestselera za lečenje i prevenciju bolesti putem zdrave ishrane, među kojima se naročito ističu Kȏd gojaznosti (2016), Kȏd dijabetesa (2018) i Kȏd kancera (2020). Urednik je naučnog časopisa Journal of Insulin Resistance i direktor neprofitne organizacije Public Health Cooperation (Kanada). Osnovao je stranicu TheFastingMethod.com sa naučno potkrepljenim savetima o ishrani, zdravom mršavljenju i regulaciji nivoa šećera u krvi pomoću povremenog posta i smanjenja unosa (štetnih) ugljenih hidrata.

Knjigu „Kod gojaznosti“ po ceni od 1399 din+troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:

Format: 24X16 cm
Broj strana: 304   

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Renoviranjem igrališta u vrtiću „Dambo“ realizovan je još jedan projekat…
  error: