fbpx

BG online

ZDRAVLJE

Gladovanjem do boljeg zdravlja

Odmorite telo od hrane

Ne postoji religija koja ne preporučuje gladovanje, post i čišćenje duše preko čišćenja tela. Teorija povremenog gladovanja u svetu alternativne medicine se pre svega odnosi na post koji pomaže da se regeneriše ceo organizam i otklone neke tegobe s kojima se savremeni čovek susreće.
Povremeni post po brojnim studijama poboljšava brojne zdravstvene tegobe, a sve je više dokaza i da povremeno gladovanje može da modifikuje faktore rizika koji su povezani sa gojaznošću i dijabetesom. U istoriji su zabeleženi primeri dobrovoljnog uzdržavanja od hrane jer su pojedinci želeli da postignu duhovni i telesni napredak.

Pogrešna ishrana – uzrok bolesti

Ljudsko telo je umetničko delo- napisao je dr Stevo Džamanja, autor knjige „Gladovanje“ koja je prvi put objavljena 1929.godine. Čuveni lekar je mišljenja da je pogrešna ishrana uzrok svih bolesti i u svom istraživačkom radu se posvetio istraživanju benefita povremenog gladovanja na zdravlje čoveka.
Dr Džamanja je u knjizi „Gladovanje“ objasnio da se tokom uzdržavanja od hrane rastvaraju procesi čije otrovne i štetne produkte organizam luči preko probavnih organa.
„Gubitak apetita je najvažnija lekovita pojava, a telo vam tad poručuje da želi da se odmori, da želi tokom bolesti da bude pošteđeno hrane. Kura gladovanja je jedna od najboljih lekovitih metoda i higijenskih mera“- naveo je u knjizi „Gladovanje“ dr Džamanja.

Kad se organi umore…

Ogromna je šteta od necelishodne ishrane i poremećene probave u savremenom dobu po zdravlje čoveka, napominjao je dr Džamanja.
„Mnogi umni ljudi iz lekarskih i nelekarskih redova su došli do saznanja na osnovu iskustva i kritičkog posmatranja života da najrazličitije bolesti i bolesne pojave nestaju snagom umerene i celishodne ishrane i raznih formi gladovanja, mnogo brže i efikasnije nego drugim metodama. Po njegovim rečima osnovni uzrok bolesti leži u poremećaju ravnoteže uzimanja i davanja. „Pojedini organi koji imaju zadatak da prerađuju, rastvaraju i asimiluju pokazaće znake premorenosti usled abnormalnih sadržaja i preteranih zahteva. Usled zadržavanja i nagomilavanja štetnih i otrovnih elemenata u telu nastupaju različite forme samotrovanja što se ispoljava na različitim organima, a posebno na onima koji su opterećeni većim radom u formi različitih degenerativnih promena. Potrebno je odmoriti i raskužiti određene organe koji su bolesni“- saveti su iz knjige „Gladovanje“.

Odmor je lek!

Kura gladovanja po rečima ovog lekara može popraviti načinjene štete u telu čoveka.
„Medicinsko iskustvo uči da je odmor najbolji lek za svaki bolestan i oslabljen organ. Premorenost je bolest, a odmor je lek. Premoren čovek jeste bolestan isto kao što je starost bolest, jer i starost je posledica premorenih organa. Kad je jedan deo tela bolestan, tad boluje i ceo organizam jer svi organi u telu čine harmoničnu celinu. Odmor kao lekovito sredstvo ne znači umno i fizičko odmaranje. Odmor o kojem je ovde reč je oslobođenje određenih organa od prekomernog rada i i mnogostrukih dužnosti koje su im nametnute, od probave, rastvaranja i asimilacije hranljivih elemenata. Taj odmor se ne može postići preteranim davanjem hrane, već dijetetskim merama, odnosno povremeno potpunom obustavom hrane. Primena celishodne forme gladovanja normalizuje funkciju probavnih organa“.

Od gladovanja do crevnog kupatila

Gladovanje blagotvorno utiče na ceo organizam, a po rečima dr Džamanje kura gladovanja čisti krv, leči kožne i druge bolesti, isceljuje nervne i duševne bolesti, razne zavisnosti. Dr Džamanja je u knjizi objasnio principe i kure gladovanja, crevno kupatilo, upotrebu ovih metoda kako kod zdravih, tako i kod bolesnih ljudi.

Knjigu “Gladovanje“(uređeno izdanje) po ceni od 860 din.+ troškovi dostave možete poručiti tel.066060820 ili putem porudžbenice:   

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Click to comment

  Leave a Reply

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  “Ja sam kukavica!! Ne, ja sam lenština!!” U inbox mi…