BG online

Roditeljstvo

Gde su vaše granice u roditeljstvu?

Webinar Sanje Đug “Granice – odgojne, dečije, vaše”

Budući da živimo u vremenu u kojem se ubrzano živi i mnogi roditelji imaju grižu savesti jer ne provode dovoljno vremena sa decom, od velikog su značaja metode i alati koje mogu dobiti kako bi bar vreme koje provode sa najmlađima bilo što kvalitetnije.

Sanja Đug

-Roditelji su danas svesniji grešaka koje su pravili njihovi roditelji, pa iz straha da se te greške ne ponove, mnogi odlaze u drugu krajnost, ne umeju da postave zdrave granice što je postao problem broj jedan u vaspitavanju dece- kaže mr. ph. Sanja Đug, međunarodno sertifikovan edukator odgoja po principu pozitivne discipline i edukant Evropskog instituta geštalt psihoterapije.
Sanja Đug će 26.maja održati webinar pod nazivom “Granice-odgojne, dečije, vaše”.
-Postavljanje zdravih granica u odnosu roditelj-dete do pete godine života je od krucijalnog značaja jer to kasnije donosi i postavljanje zdravih granica u svakom odnosu. Zato je ova tema toliko važna, a o njoj se gotovo i ne govori. Ukoliko roditelj detetu ne postavi nikakve granice, to dovodi do rađanja nesigurnosti. Ukoliko su te granice prestrogo postavljene, deci se narušava integritet i samopouzdanje i dolazi do toga da ne zna kasnije da izrazi sopstvene potrebe. Roditelji nisu u stanju da razaznaju na koji način se te granice postavljaju, pa deca kasnije u životu ne znaju to da urade ni u odnosu sa drugima. Tako nastaje začarani krug koji se dalje prenosi sa generacije na generaciju- kaže Sanja Đug.

Ne prenosite svoju bol svojoj deci

Mnogima su roditelji u detinjstvu postavljali granice koje su bile krajnje nerazumne, a ponekad su to činili i na način koji je vređao i omalovažavao personalne granice deteta. Sanja Đug napominje da se često svesno distanciramo od tih granica i kunemo se da nećemo nikada to raditi svojoj deci. Ali, uprkos svemu ipak to i sami radimo-
-Ne radimo to zato što smo glupi ili zaboravni, već zato što smo voleli svoje roditelje i imali smo poverenje u njih. Sarađivali smo s njima, a kada bi bilo previše bolno, zaključivali bismo da nešto s nama nije u redu. Ta je bol bila toliko velika da smo je morali potisnuti.
“Kada dobijemo decu, ta bol se sasvim sigurno opet javi, ali ne nužno u obliku boli, već kao ponavljanje obrazaca svojih roditelja. Ako ne pripazimo, prenećemo tu bol svojoj deci umesto da preuzmemo odgovornost za nju”, rekao je Jesper Jul.

Gde smo grešili?

Tema “Granice – odgojne, dečije, vaše” je izuzetno važna u životu svakog roditelja i u velikoj meri definiše kvalitet odnosa koji će izgraditi sa svojom decom, ali i sa ljudima oko sebe.
Na webinaru će Sanja sa polaznicima podeliti alate koje, iz svog ličnog iskustva i iskustva u radu sa roditeljima, smatra najefikasnijim na ovom polju.
-Roditelji će imati priliku da saznaju gde prave greške i zbog čega ih prave, ali i kako da ih isprave sa mnoštvom primera iz svakodnevnog života. Spoznaja u tome gde su tokom vašeg odrastanja grešili možda će biti i najveći “wow” momenat koji ćete sa webinara poneti kako biste razumeli mnoge vaše postupke u roditeljstvu i pristupili stvarnoj promeni- otkriva Sanja Đug i dodaje da će svaki učesnik moći da pošalje pitanja na koja želi da dobije odgovor ili konkretne situacije u kojima mu treba pomoć.

Prijave za webinar Sanje Đug koji će okupiti roditelje iz celog regiona biće održan 26.5. od 19h. : svjesno.roditeljstvo.online@gmail.com (svaki učesnik će dobiti snimak webinara i moći da ga pogleda ponovo ili u terminu koji mu odgovara).

 

SHOP

Kako neurotični i narcistični roditelji kroje život svojoj deci?

By BGonline / 05/11/2023 / 0 Comments

Kako se može “izlečiti” brak?

By BGonline / 04/11/2023 / 0 Comments

Izlečite i upoznajte svoje strahove

By BGonline / 25/11/2023 / 0 Comments

Nije lako živeti sa depresivnom osobom

By BGonline / 07/11/2023 / 0 Comments

Recept za kuvano vino

By BGonline / 03/11/2023 / 0 Comments
© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Ovacije za Stefana Milenkovića i Neleta Karajlića u Dubaiju U…

You cannot copy content of this page