BG online

Lični razvoj

Finansijska pismenost

Kako žive bogati siromasi?

Bogate škrtice, bogati siromasi. Često mi u glavi iskoči slika koja pokazuje sav kontrast našeg sveta i modernog načina života.
S jedne strane užurbanost New Yorka (u kojem btw. danima nisam mogla da spavam i imala sam panične napade od tolike buke i energije) i moje frustracije kad npr. uđeš u pekaru gde te preveliki izbor fascinira i paralizuje i hoćeš da izabereš, ali ne možeš jer ne stižeš jer se svi guraju i viču na tebe NEXT, NEXT i s druge strane mir, sjaj i radost koje sam videla u velikim tamnim očima dece po indijskim selima koje sam obišla.
Dakle, obilje. Definicija mentalnog sklopa obilja kaže imati fokus na ono što IMAMO i UŽIVATI u tome.
Neki ljudi koje sam upoznala su prilično bogati u finansijskom smislu (imaju neto vrednost imovine koju kad bi rasprodali mogli bi lepo živeti do kraja života bez da išta rade), no ipak ostao je vidljiv grčeviti strah da to sve ne izgube. Pa tako npr. jedna osoba iz Amerike u čijoj sam kući boravila ima kuću prepunu stvari. Čuva. Ne baca. Ali baš ništa ne baca! Boji se, ako joj zatreba.
Znam, ima nas bacača, ima sakupljača. Ne osuđujemo, samo sam osetila a priznala mi je da ima taj strah iz kojeg sve grčevito čuva.

Vreme nema cenu

Druga osoba voli da sebe predstavi kao velikog dobrotvora, pa npr. hranu sa svojih evenata koja ostane kasnije deli beskućnicima, ali ono što me neprijatno iznenadilo je da daje drugima samo probranu hranu. Dakle, sebi ostavi sve ono što je super, a ono što je realno za eventualno pse, kao donira i sebi je baš super u svojim očima. Jer bitna je slika koju drugi imaju, zar ne?
Treća (ženska) osoba (pričam sve o ovima koji su puni novca), spava u hotelima sa 5 zvezdica, pozvala me je da prenoćim s njom u hotelu, ali sam kasnije shvatila da me je prošvercovala s njom u sobu i da nije platila za mene. Nisam se nimalo prijatno osećala i radije bih birala da smo se držale prvobitnog plana (trebalo je da je samo pokupim iz tog hotela i nastavimo dalje jer smo putovale, vodila sam je na par mesta). Četvrta osoba je nosila staklene flaše vode iz hotela (na kojima je pisalo da se ne iznose jer je poklon hotela) da ne bi morala da kupuje vodu kad smo na izletu. Peta osoba, poprilično bogata, neću spominjati nacionalnost da ne bi bilo svi su oni takvi zato su i bogati, ulazimo u noćni klub, mahnito traži wifi da ne bi slučajno poslala poruku preo svog interneta. Pa danas barem imamo no limit tarife. Šesta osoba s dalekih kontinenata, na putu s prijateljem i kolegom, upoznala sam ih na seminaru, spavaju u 5 zvezdica skupom hotelu, ali nisu sebi uplatili doručak, već samo noćenje i onda se okolo vozaju tražeći neke jeftine sendviče i gube vreme koje je najvredniji resurs. Evo nam svima primer štednje na pogrešnim stvarima.

Nema biznisa bez rizika

Znam da svako ima svoj set vrednosti i da trošimo u skladu s tim i tome ko smo, ali ovo je primer potrošnje u stilu “neka se vidi da sam sebi platio hotel s 5 zvezdica, a to šta jedem nije važno i nije važno da gubim vreme”. Sedma osoba hoće da uloži u neki biznis, 100 puta premeće brojke iako ima dobar osećaj, ali se pita “a šta ako ovo, a šta ako ono…” Kao da postoji biznis bez rizika, baš.
Isti mentalni sklop vidim i kod finansijski siromašnih ljudi. Imaju strah, čuvanje, pitanja “šta ako ovo, šta ako ono…” “sve ću sama skuvati, počistiti, napraviti, odraditi… to mi se više isplati”.
Dakle, neki bogataši imaju sve, ali nemaju zapravo ništa jer ne znaju da uživaju u onom što imaju – u literaturi ih zovu bogate škrtice ili bogati siromasi.
Tu je suština jurnjave za novcem. Svi mislimo “kad ovo, kad ono budem imao onda ću moći X,Y…”
Ali, stvari drugačije funkcionišu!

Daj da bi dobio

BITI – RADITI – IMATI – tako to ide, a ne imati, raditi, pa biti. Dakle, nećemo biti srećni kad budemo imali novac i ništa ne radili.
Prijateljica moje bake kaže “Moraš dati da bi dobio”. To je to, svi smo učili o Zakonu akcije i reakcije koji deluje u Svemiru.
Dakle ne ide reakcija i akcija, nego akcija i reakcija.
Novac mora teći, moramo ga (pametno) trošiti, uložiti, oploditi… da bi nam se vratio.
Sve što i čega se u životu grčevito držimo odlazi od nas, kad-tad.
U svemu se oseti energija namere. Iz straha retko kad nastaje nešto dobro.

Kristina Ercegović, preduzetnica, autorka i urednica portala Žene i novac
https://zeneinovac.com/bogati-skrtci-znamo-li-uzivati-u-svemu-onom-sto-imamo/

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Učenje je kao penjanje uzbrdo Stres je nezaobilazni pratilac svakodnevice…

You cannot copy content of this page