fbpx

BG online

Lični razvoj

Emocionalno odrastanje

SAME STE KRIVE ŠTO STE SAME (“Udaj se za njega”, Lori Gotlib, Psihopolis)

“…prava ljubav je biti sa onim s kim si ono što jesi…“

Zašto pametne žene iz pogrešnih razloga odbacuju dobre muškarce, jedno je od pitanja na koje je Lori Gotlib,  autorka bestselera  “Udaj se za njega” pokušala da ponudi odgovor i na osnovu vlastitog iskustva pomogne da razumemo zašto često naš romantični život nije u skladu sa našim očekivanjima.
Događaji i činjenice opisani u ovoj knjizi su istiniti i zasnivaju se na ličnim iskustvima i istraživanjima autorke. Pisala je i razgovarala Lori sa vodećim naučnicima koji se bave bračnim odnosima, sa bihejviorističkim ekonomistima, sociolozima, psiholozima, antropolozima, neurobiolozima, bračnim terapeutima, sveštenicima, profesionalnim provodažijama, advokatima za razvode, demografima… sakupila iskustva kako udatih i oženjenih, tako i onih koji su još uvek sami, a sve u potrazi za odgovorom kako da i sama pronađe pravog čoveka.
Zaključak autorke knjige “Udaj se za njega” je da je prava ljubav biti sa onim s kim si ono što jesi!
Kako da promenite način na koji birate partnera?
Bez čega se u braku može a bez čega ne može?
Dobar momak ili dobar muž?
Zašto se treba rešiti spiska osobina i zaboraviti na „svoj tip”?
Dozvolite sebi da budete srećni u ljubavi- poručuje autorka ove nesvakidašnje knjige , a psihoterapeut Zoran Milivojević kaže da ona daje odgovor na pitanje zašto treba odbaciti toksične romantične fantazije i realistično i zrelo razmisliti o onome šta zaista čini dobru vezu. On napominje i da ona podvlači veoma važnu činjenicu da ljubav i veza nisu isto što je veoma važno razumeti.

Sa mužem ili bez njega?

Lori Gotlib je autorka više knjiga, od kojih je najpoznatija Štapićasta figura u kojoj je opisala svoju mladalačku borbu sa anoreksijom. U predgovoru knjige “Udaj se za njega” je napisala da je ova knjiga jedna ljubavna priča koju je napisala u 39.godini.
-Sve je počelo tokom večere sa mojim urednikom iz časopisa Atlantik. Žalila sam mu se na sastanak koji sam imala prethodne večeri sa četrdesetpetogodišnjim advokatom koji je vrskao, žvakao otvorenih usta i tri sata neprekidno pričao o svojoj bivšoj ženi, dok meni nije postavio ni jedno jedino pitanje. Jednostavno, više nisam imala snage da idem na sastanke, došlo mi je da to zauvek prekinem. Dojadilo mi je više da sa nepoznatima razgovaram u restoranu umesto da, kao moje udate prijateljice sedim u trenerci sa svojim mužem u svojoj kući.
Lori je u to vreme bila prilično umorna i neispavana mama i sama je svojom odlukom, odgajala svoju ćerkicu.
– Naravno, moje udate prijateljice su se žalile na svoje muževe i za trenutak sam bila ponosna na svoju odluku da krenem drugačijim putem, umesto da se zadovoljim osrednjim mužem ili brakom. Ali, ubrzo mi je postalo jasno da nijedna od njih ne bi ni za sekund sa mnom zamenila mesto. Zapravo, iako su stalno gunđale, sve one su bile srećne, a u mnogim slučajevima i srećnije nego ikad pre- napisala je Lori.

Bračni kompromis

„Da sam tad znala ono što sad znam”, rekla sam svom uredniku, „potpuno bih drugačije birala momke.”
– Ali kako sam mogla da znam? Kao što je rekla jedna moja četrdesetdvogodišnja neudata prijateljica: za mnoge žene to je vrzino kolo. Da sam se udala sa 39 godina, uvek bih mislila da sam mogla da nađem nešto bolje. Sad znam da nisam. Kako god okreneš, ne valja. Sećam se kako me je začudilo što je moja prijateljica, atraktivna, pametna producentkinja rekla da je trebalo na vreme da se skrasi. Međutim, objasnila mi je da je nisam dobro razumela. Ona nije mislila da treba da pristane na život tihe nesreće sa čovekom do kog joj nije stalo. Sve što je htela da kaže jeste da je trebalo da bude otvorena za mogućnost ispunjenog braka sa muškarcem koji nije zadovoljavao sve njene kriterijume. U tridesetima je smatrala da se „skrasiti se” odnosi na sve što ne podrazumeva brak sa idealnim muškarcem; u četrdesetim je shvatila da nije pravila razliku između „skrasiti se” i „napraviti kompromis”.

Šta je sreća?

Pošto sam je i sama došla do istog zaključka, počela je da se pita isto. Šta je ono bez čega se u braku može, a bez čega ne? Koliko ima smisla čekati da naiđe neko bolji – koga možda nikad nećemo naći ili ne postoji ili nije slobodan kad na njega naiđemo – ako bismo mogli da budemo srećni sa nekim ko je već sad pored nas?
– Ni moj urednik ni ja nismo imali odgovore na ova pitanja. Sledeća dva sata on je pričao o svom braku, ja o svojim vezama i kada je stigao račun, on je zaključio da o tome treba da napišem tekst- iskrena je Lori. -Razgovarajući sa svojim prijateljima i poznanicima tokom sledećih nekoliko nedelja, došla sam do zaključka da zaljubljenost na početku veze nije imala nikakvih vidljivih uticaja na njihovu bračnu sreću. Obe vrste braka su bile u proseku jednako srećne, tj. nesrećne. S druge strane, neudate žene koje su bile nezadovoljne svojim statusom i dalje su odbacivale muškarce koji su „opsednuti sportom” ili „suviše niski” jer su zaključile da bi bile nesrećne u braku sa niskim muškarcem koji ne čita romane. Ipak, žene koju su se udale za takve muškarce nisu bile nesrećne.
Kad je tekst „Udaj se za njega – razlozi da se skrasite uz gospodina dovoljno dobrog” objavljen u časopisu Atlantik na Dan zaljubljenih, mejlom se autorki javio veliki broj nepoznatih ljudi, muškaraca, žena, udatih, neudatih, starosti od 18 do 78 godina.
– Bile su to prave lične ispovesti u kojima je većina priznala da su se u nekom periodu svog života suočavali sa istim pitanjima. Neki su svoje dileme razrešili na zadovoljavajući način i bili su zahvalni što su našli realnu varijantu gospodina “pravog”. Neke žene su se kajale što se nisu udale za kvalitetne muškarce zbog onog što im sada izgleda kao beznačajne mane. Druge su zaključile da i „leptirići” mogu da završe u razočaranju pošto jednom u svetlosti dana kad nestane plamen strasti, partner može da izgleda razarajuće nekompatibilno. Brojni sveštenici, rabini, provodadžije i porodični terapeuti zaključili su da bi prilagođavanje očekivanja realnosti svima moglo da pomogne da nađu sreću u romantičnoj sferi. I sama sam pokušavala da budem realnija i prilagodljivija i da se malo više usredsredim na ono što je važno za duge veze, a malo manje na ono što je važno za prolazne romanse. Ali, napretka nije bilo. I dalje su me privlačili muškarci koji su bili moj „tip”, a kad bih izašla sa onima koji nisu, nije bilo one iskre. U redu, nisam više očekivala „leptiriće”, ali nešto je ipak morala da se oseti, zar ne? A ako jeste, postavlja se pitanje kada je taj osećaj dovoljno jak za početak…

Fini muškarci ne privlače žene?

Šta se nudi u prodavnici muževa, kako izgleda bojno polje zabavljanja,na koji način feminizam može da upropasti ljubavni život, o katastrofi brzog upoznavanja, samo su neke od tema kojima se aujtorka detaljno bavila u knjizi “Udaj se za njega”. Autorka kaže “Ne budi izbirljiva, budi srećna” i piše o tome šta tačno prvi susreti govore, šta je zaista važno u partnerskom odnosu, o poslovnoj strani ljubavi, ljubavi na dvadeset sedmi pogled…
Alfa mužjacima i ženama koje ih žele pored sebe posvetila je posebno poglavlje knjige.
– Mnoge žene žele da budu s njima u vezi, ali kasnije se žale da je to vrlo naporno- piše Lori Gotlib. – Ne žele vezu s povučenim muškarcima i onima koji nisu vođe jer samopouzdani i uspešmni muškarci ulivaju poverenje. Postoji nešto veoma privlačno kod muškarca koji je samopouzdan i sposoban da dobije suđenje, izleči se od neke bolesti, osnuje kompaniju, zarađuje za život, preuzme inicijativu… može da nas štiti od sveta, iako nam zaštita nije potrebna. Žene se žale da su privlačni alfa mužjaci egocentrični ili nepouzdani, ali i da ih fini muškarci jednostavno ne privlače.  Žene kažu da žele alfa mužjaka koji je fin ili finog koji je hrabar i snažan, nekog ko će ih istovremeno uzbuđivati i činiti da se osećaju sigurno.

Knjigu “Udaj se za njega ” po ceni od 1870 dinara + ptt troškovi možete poručiti telefonom 066 060 820 ili putem porudžbenice:© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

1 komentar

1 komentar

  1. Biljana

    24/05/2017 at 11:20

    Jako interesantno! Ovo sto sam ovde pročitala me jako zainteresovalo i navodi da pronadjem knjigu i procitam je. To su pitanja koja, manje – više, muče sve nas i zanimljivo je pogledati kako se drugi nose s’time..

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Naučite da odaberete adekvatnog partnera Kako izabrati osobu sa kojom…
error: