BG online

Lični razvoj

Emocionalne prekretnice u srednjim godinama

Tamna noć duše na pola životnog puta

Tranzicija srednjih godina obično traje nekoliko godina i nastupa između trideset pete i pedesete, a pada obično oko četrdesete (Levinson)

pixabay.com

U srednjim godinama, osobe često gube svoj oslonac u društvenom i psihološkom svetu, prave razne radikalne promene, čupaju svoje korenje i izmeštaju se, neumorno lutajući u potrazi za nečim, ali šta je to za čime tragaju?

Tamna noć duše

Stanje uma osobe u srednjem životnom dobu neretko podseća na ulazak u tamnu noć duše.
“Srednje godine nam se dogode, mi ih ne prizivamo. Svest o tome da su srednje godine često težak period u životu i nije nešto naročito novo ili nepoznato, ali i pored toga, teškoće tog perioda i vrste iskustava do kojih dolazi tokom njega često nas iznenade svojom snagom i prirodom. Nismo mislili da će to NAMA da se desi! Nekako ne očekujemo da će život tako da nam izgleda u srednjim ili kasnim tridesetim i ranim četrdesetim godinama. Jedan od njihovih najsnažnijih i najčudnijih aspekata jeste ono što nazivam iskustvo liminalnosti (prostora između starog i novog iskustva). To iskustvo je osnovna komponenta svih prelaznih perioda u životu i njihovo snažno prisustvo u srednjem dobu ga obeležava kao veoma tranzitoran period.
Glavna tema ovog poglavlja je separacija, prva faza u dugotrajnom procesu psihološke promene koja dolazi u srednjem dobu.”, piše u knjizi “U srednjim godinama” jungovski analitičar Mario Stajn gde prati odiseju psihe u srednjim godinama, njeno odvajanje od do tad uspostavljenih identifikacija, plovidbu po nepoznatim morima i prostranstvima…

Putovanje u dubine nesvesnog

Psiha tokom te avanture doživljava duboko preobraženje i vraća se kući sasvim izmenjena. Stajnove psihološke, filozofske i poetske refleksije o srednjim godinama treba da čitaju oni koji se tek pripremaju da zagaze u te nemirne i uzbudljive vode, oni koji već plivaju u njima, kao i oni koji su ih prebrodili, kako bi saznali kroz šta su prošli, čime će steći dragocene uvide u hermesovsko putovanje u dubine nesvesnog i njegov značaj.

Gubitak mladosti

Sredovečni muškarci i žene često postaju anksiozni i uznemireni jer primećuju da im mladost izmiče.
“Ta faza tranzicije srednjih godina ima dimenzije dubine i složenosti koje u velikoj meri prevazilaze prost gubitak čari mladosti, ma kako privlačne one bile. Pogrešno tumačenje perioda srednjih godina kao krize povodom fizičkog izgleda, odaje providnu odbranu od njegovih mnogo dubljih anksioznosti.
Kada počne prelazni period srednjih godina, bilo da počne postepeno ili naglo, osobe su obično ophrvane osećajem gubitka i svim njegovim emocionalnim pratećim pojavama, kao što su seta i nostalgični periodi žalost zbog nekog nejasnog doživljaja praznine i bolnog i narastajućeg osećaja životnih ograničenja, napadi panike povodom sopstvene smrti i vežbe u racionalizaciji i poricanju. Nekada je razlog za takav osećaj gubitka očigledan: smrt dece ili roditelja, razvod, uništena karijera. Veoma često, međutim, uzrok te početne faze tranzicije, sa pratećim emocionalnim pojavama, uopšte nije tako očigledan. A, čak i kada se čini da uzrok pada u oči, osoba će često nastaviti da anksiozno i uzaludno traga za drugim, dubljim uzrokom te patnje, jer uvažavanje očiglednog ne uklanja trn koji izaziva bol. Taj trn može biti veoma teško pronaći zbog toga što je on duboko nesvestan, i osoba ne može da dopre do njega i razreši anskioznost koju prouzrokuje.”- objašnjava autor u knjizi “U srednjim godinama”, gde detaljno pojašnjava i šta je uzrok patnje osoba u ovom životnom dobu.

Emocionalna prekretnica

Karakteristična obeležja srednjih godina su: česta dugotrajna stanja klonulosti i depresije ili osećanja razvejanosti iluzija i razočaranosti ili u životu uopšte ili u određene osobe koje su ranije idealizovane, mladalački snovi o sreći i ispunjenju se tope ili se grubo razbijaju, prikrada se anksioznost zbog smrti i osećaj da će vreme iscureti pre nego što osoba bude bila u prilici da počne “stvarno da živi”. Na telesnom nivou osoba počinje da pokazuje neke znake starenja, pa prađašnja slika o sebi počinje da puca i da se menja. To takođe može biti vreme kada roditelji ili umiru ili postaju zavisni od svoje dece, pa se pređašnje uloge obrću i deca bivaju lišena iluzija o besmrtnosti. A, opet, deca te dece možda postižu izvesnu meru separacije i nezavisnosti, a to preti promenom i gubitkom ljubavi i prijatnih iluzija o svemoći.
“Ispod tih uzburkanih raspoloženja i često neodređenih pretećih osećaja da se rupe i pukotine otvaraju pod nogama osobe, odvija se duboko prestrukturiranje u intrapsihičkoj matrici ličnosti, prestrukturiranje na koje prvenstveno ukazuju snovi, ali i takvi psihološki fenomeni kao što su vizije i istrajne fantzije i intuicije – svi oni su mračni i često predstavljaju prilično neprozirne poruke iz nesvesnog. “
Jung je tranziciju srednjih godina doživeo kao jako emocionalnu prekretnicu u svom životu, koju je nazvao “konfrontacija sa nesvesnim”.

Knjigu “U srednjim godinama” po ceni od 1045 dinara i troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   
   

  SHOP

  Kako izgleda kuhinja u kojoj se ne kuva?

  By BGonline / 15/04/2024 / 0 Comments

  Tugovanje je cena koju plaćamo jer imamo hrabrosti da volimo ljude (Irvin Jalom)

  By BGonline / 04/04/2024 / 0 Comments

  Emocionalno nasilje ostavlja trajne psihološke posledice

  By BGonline / 11/04/2024 / 0 Comments

  Nezadovoljstvo sobom je navika

  By BGonline / 29/03/2024 / 0 Comments

  Bolest me je osvestila, opametila i mnogo čemu naučila

  By BGonline / 07/04/2024 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Svedoci smo toga da su mediji, internet i društvene mreže…

  You cannot copy content of this page