BG online

ZDRAVLJE

Dublje razumevanje bolesti i putovanje kroz ljudsku dušu

Svaka bolest ima svoj dublji uzrok i tek poznavanje i osvešćivanje tog uzroka vodi do istinskog izlečenja- kažu Torvald Detlefsen i Ridiger Dalke, autori knjige “Bolest kao put” koja je do sad prevedena na 24 jezika. Holističko-humanistički psiholog Torvald Detlefsen i lekar i psihoterapeut Ridiger Dalke veruju da se u svakoj bolesti krije poruka koju šaljemo sami sebi i da razumevanje te poruke vodi do izlečenja.
Knjigom “Bolest kao put”, pionirskim delom iz oblasti psihosomatike žele da ukažu na put koji vodi ka dubljem razumevanju bolesti. Autori nastoje da pokažu šta čoveku poručuju infekcije, glavobolje, srčana i stomačna oboljenja, ali i najteže bolesti verujući da je važno znati da svi simptomi imaju dublji smisao i prepoznati uzroke koji vode do bolesti, nesvesne i često destruktivne impulse.
Za knjigu “Bolest kao put” (značenje i tumačenje bolesti i njihovih simptoma) autori kažu da je neprijatna jer čoveka lišava bolesti kao alibija za njegove nerešene probleme. “Hoćemo da pokažemo da bolesnik nije nedužna žrtva nekakvih prirodnih nesavršenosti, nego da je za bolesti sam odgovoran. Pritom ne mislimo na štetne materije u prirodnoj sredini, na civilizaciju, nezdrav život i slične poznate „krivce“, nego u prvi plan želimo da stavimo metafizički aspekt bolesti. S tog stanovišta, simptomi se pokazuju kao izraz psihičkih sukoba i svojom simbolikom u stanju su da razotkriju konkretne probleme koje pacijent ima.”-napisali su u uvodu knjige Detlefsen i Dalke.
U prvom delu knjige izložili su teorijske pretpostavke i filozofiju bolesti. Varenje, čulni organi, glavobolje, koža, bubrezi, seksualnost i trudnoća, srce i krvotok, lokomotorni aparat i nervi, nesreće i udesi, psihički simptomi, rak. . . . neke su od bolesti i organa koje su obuhvatili autori u svojoj knjizi. 

Hodate li ili samo stojite pored puta?

U drugom delu knjige su prikazani najčešći simptomi bolesti i ono što oni simbolično govore, protumačeni kao izraz psihičkih problema. Registar pojedinačnih simptoma na kraju knjige omogućava čitaocu da određeni simptom brzo i lako ponovo pronađe ako mu je to potrebno.
“Naša glavna namera bila je, međutim, da svojim tumačenjima čitaocu predočimo jedno novo gledište, koje mu omogućava da značenje i tumačenje simptoma sam prepoznaje i shvata. Pored toga, temu bolesti iskoristili smo kao polazište za brojne ezoterijske teme i teme koje se tiču pogleda na svet, čiji značaj nadilazi uže okvire bolesti. Ova knjiga nije teška, ali nije ni jednostavna niti banalna, kao što bi se moglo učiniti nekome ko ne razume naš koncept. Ona nije „naučna“, jer nema nameru da dâ „naučni prikaz“. Napisana je za ljude koji su spremni da krenu određenim putem, umesto da sede pokraj njega i troše vreme na poigravanje neobavezujućim, ispraznim rečima…”

(Ne)ravnoteža

Dobra pomoćna sredstva na ovom putovanju kroz ljudsku dušu su slikovito mišljenje, mašta, asocijacije, ironija i sluh za kontekst i pozadinu jezika.
“Bolest, dakle, znači napuštanje sklada, to jest dovođenje u pitanje jednog dotad uravnoteženog poretka. Ako čovek u svojoj svesti dospe u neravnotežu, u njegovom telu to vidi i doživljava kao simptom. Zato dovodi u zabludu tvrdnja da je telo bolesno – bolestan uvek može da bude samo čovek.”- zaključuju autori knjige “Bolest kao put”.

Knjigu “Bolest kao put” po ceni od 1099 din+ troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:  Bolest kao govor duše – Ridiger Dalke

  Knjige dr Branimira Nestorovića o karcinomu, astmi, ekcemu i alergijama

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Preuzimanje odgovornosti i spremnost da osetite bol „Ljubav prema sebi…

  You cannot copy content of this page