BG online

ZDRAVLJE

Vrhunski lekari vole ljude i svoj posao

„Pregled je nezamenjiv deo lečenja i nije suština u tome šta ćeš naći tokom pregleda, već je tu od značaja i kontakt između lekara i pacijenta…“

Na pitanje šta je to što studenti ne nauče na fakultetu tokom studija medicine dr Branimir Nestorović koji je veliki deo svog radnog veka proveo u Univerzitetskoj dečijoj klinici Tiršova, ali i kao profesor na Medicinskom fakultetu kaže da je to uvek pregled pacijenta. To ga je motivisalo da napiše knjigu „Pedijatrijska propedevtika“ koju je namenio studentima medicine i mlađim pedijatrima.
-Na fakultetu studenti neće naučiti da pregledaju pacijente jer imaju malo prakse a puno teorije koju nauče što doduše nije samo naš fenomen, već je tako i na zapadu. Pričali su mi neki bogati ljudi koji se leče kod nekih čuvenih lekara u inostranstvu da ih oni nikad nisu pregledali, već to prepuštaju aparaturi poput npr.spirometrije. Ali, pregled je nezamenjiv deo lečenja i nije suština u tome šta ćeš naći tokom pregleda, već je tu od značaja i kontakt između lekara i pacijenta. Treba malo popričati, opipati jetru, slezinu. Ukoliko nema pregleda stvara se gomila grešaka- priča dr Nestorović.

Pregled kao izvor zadovoljstva

Pedijatrijsku propedevtiku“ je dr Nestorović odavno napisao, a ovo je njeno treće izdanje. Knjigu čine poglavlja: uzimanje anamneze, opšti utisak o detetu, pregled po sistemima, neurološki pregled, urogenitalni sistem i pubertet i pregled deteta u urgentnim stanjima. Ova knjiga nije udžbenik pedijatrije, već pokušaj da se studentima i lekarima koji se bave decom olakša pregled i učini da on postane izvor zadovoljstva, a ne frustracije, kao i da se izgubi osećaj nesigurnosti.
-Kad sam otišao u penziju preturajući po kompjuteru našao sam rukopis ove knjige i shvatio da je šteta da je nemaju studenti i lekari koji pregledaju decu. Sad je malo osvežena i poboljšana ilustracijama. Dve mlade dobre doktorke as dr Katarina Milošević i as dr Snežana Rsovac koje su radile sa mnom na Klinici su mi se pridružile u radu na ovom izdanju u kojem se nalaze uputstva o tome kako se pregleda dete, šta su varijante normale, a šta osnovne stvari tokom pregleda. Pedijatrijski pregled je malo komplikovaniji nego pregled kod interniste jer tu ima malo i neurologije, treba da se poznaje koža, pregled ušiju, ishrana, nicanje zuba, stolica kod bebe… Knjiga je takvog formata da može da se stavi u džep od mantila, da lekar može da je nosi sa sobom i da ne bude preopširna, sa previše objašnjenja.
Tokom svoje lekarske karijere dr Nestorović kaže da je imao sjajne učitelje.
-Bili su to stručnjaci velikog srca, od biohemije, do Interne klinike gde sam učio od dr Stanoja Stefanovića našeg najcitiranijeg lekara u to vreme i člana Francuske akademije nauka. Na pedijatriji sam opet imao izvanredne učitelje dr Stefanović Borisava koji mi je bio kao drugi otac, od kojeg sam učio pedijatriju. Sretao sam ljude koji su mnogo znali i bili spremni da prenesu znanje. Treba znati preneti ono što znaš da onaj ko te sluša može i da razume.

Svaki doktor na kraju postane pacijent

Ono na što dr Nestorović uvek podseća mlađe kolege je da treba voleti ljude i posao koji su izabrali za životni poziv.
– Ako ne vole svoj posao i ljude teško da će nešto uraditi, a naročito u pedijatriji. Mislim da lekar koji ne voli ljude može da bude dobar lekar, ali ne i vrhunski lekar. Treba imati empatiju, a ne tretirati pacijente kao brojeve i dijagnoze. Kad je čovek smrtno uplašen za svoj zivot i svoje zdravlje, on ima svoje ime i prezime, kao i probleme nezavisno od bolesti. Kad sam radio na fakultetu svojim studentima sam preporučivao da pogledaju film „Doktor“ u kojem se doktor koji je mehanički odrađivao svoj posao i sam se jednom razboleo. Tad je prošao kroz pakao sa kolegama koji su kao i on bili bez empatije i zainteresovanosti. Film se završava tako što studente i specijalizante natera da se obuku u pidžame i glume bolesnike. Rekao im je da svaki doktor na kraju postane pacijent i da je važno da shvate kako je pacijentu.
Branka Gajić
Foto: Zoran Jelenković

Knjige dr Nestorovića  “Između dva sveta” (2750 dinara + troškovi dostave) , “Karcinom” (2000 dinara + troškovi dostave) , “Dete sa alergijom, ekcemom i astmom” (1700 dinara + troškovi dostave),  “Drugi svet” (2150 dinara + troškovi dostave), “Pedijatrijska propedevtika” (1100 dinara + troškovi dostave) , “Autosugestija” (1630 dinara + troškovi dostave) i “Kako do zdravlja na prirodan način” (2000 dinara + troškovi dostave) možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:
   

  Život sa strahom od gubitka kontrole i razuma (dr Irena Đorđević)

  By BGonline / 09/09/2023 / 0 Comments

  Vodič za upotrebu soka od celera

  By BGonline / 07/09/2023 / 0 Comments

  Detoks tela, uma i emocija

  By BGonline / 10/09/2023 / 0 Comments

  Kada seks postane problem

  By BGonline / 30/08/2023 / 0 Comments

  Život u disfunkcionalnoj porodici

  By BGonline / 04/09/2023 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Od anksioznosti do krivice Seksualne disfunkcije su najrasprostranjenija i najznačajnija…

  You cannot copy content of this page