BG online

Psihološka prva pomoć

Depresija je potreba da izađeš iz svoje kože

„Depresija je kada tri meseca čekaš da ti petnaest minuta bude bolje. To nije tuga zbog nesretne ljubavi, ni loše raspoloženje zbog neke gluposti. Depresija je potreba da izađeš iz svoje kože.“ Ovako počinje knjiga „Iz svoje kože: Život s depresijom“ Aleksandra Stankovića, uglednog novinara i voditelja HRT-a, autora kultne emisije „Nedjeljom u 2“.

Niste sami

Kad poznata ličnost bez zadrške govori o svojoj psihološkoj intimi, ne mareći za stigmu koja joj preti, to intrigira. Autor knjige je ogolio depresiju uz dozu cinizma, samoironije, ali i objektivne spoznaje o prirodi ovog stanja. Hrabro iskoračivši iz forme u kojoj se obično govori o depresiji, Stanković bespoštedno iznosi svoje iskustvo kako bi drugi koji pate od ove bolesti shvatili da nisu sami.

Kako izgleda depresija?

„Onome ko se nije susreo s depresijom teško je opisati kako to izgleda, ali pokušaću: Kada mi je bilo najgore, osećao sam se kao da imam tešku gripu i da sam pušio lošu travu. Dakle, fizička slabost, nemogućnost koncentracije, nemir, strahovi, nesanica i nedostatak apetita. Otprilike tako izgleda depresija pa još malo gore“, izjavio je za Lagunu Stanković.

Izlazak iz duboke rupe

Knjiga je podeljena u tri celine: prvu čine naizmenični lirski i prozni zapisi o depresiji, zatim sledi intervju sa Zoranom Kesićem i na kraju su esencijalne informacije o depresiji.
„Knjigu sam pisao kako bih pomogao drugim ljudima da osveste svoje psihičke probleme ako ih imaju i da potraže pomoć lekara jer u većini slučajeva psihijatri i psiholozi mogu pomoći. Meni je u teškim trenucima bolesti jako puno značio kontakt sa osobama koje žive s depresijom već duže vreme i koje su sada dobro, jer to mi je davalo nadu da ću se i ja izvući iz duboke rupe u koju sam upao“, rekao je Stanković i dodao: „Nadam se da će ova knjiga pozitivno delovati na ljude koji imaju slične probleme. Osim toga, moj “izlazak iz ormara” i šira rasprava o mentalnom zdravlju možda doprinese da se okolina s više razumevanja odnosi prema ljudima s psihičkim problemima.“
Ovaj dirljivi i intimni zapis Aleksandra Stankovića u Hrvatskoj je nedavno objavljen pod nazivom „Depra“, a u Srbiji je knjiga naslovljena „Iz svoje kože: Život s depresijom“.
Aleksandar Stanković je rođen 1970. u Bačkoj Topoli. Novinar je Hrvatske radio televizije od 1985. godine. Emisiju „Nedjeljom u 2“ uređuje i vodi od 2000. godine.

Knjigu „Iz svoje kože: Život s depresijom“ po ceni od 799 + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

  SHOP

  U kuhinji sa Majom Volk

  By BGonline / 05/06/2024 / 0 Comments

  Život u disfunkcionalnoj porodici

  By BGonline / 17/05/2024 / 0 Comments

  Promenite svoj anksiozni mozak

  By BGonline / 27/05/2024 / 0 Comments

  Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

  By BGonline / 06/06/2024 / 0 Comments

  Medicina nema odgovore na sva pitanja

  By BGonline / 31/05/2024 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Pred Slađanom Sovilj su u svakom danu brojne obaveze u…

  You cannot copy content of this page