BG online

Hrana & Recepti

Medicinska sestra čuva stare recepte od zaborava

Pred Slađanom Sovilj su u svakom danu brojne obaveze u kojima uživa. Pored toga što obožava svoju porodicu i svoj posao medicinske sestre, veoma je uspešna i kao influenserka budući da je njen hobi za kratko vreme osvojio na hiljade ljudi u online svetu, doneo joj popularnost ali i odgovornost da ne izneveri očekivanja preko 160 000 pratilaca Instagram profila @sladje od sladje. I dok iz dana u dan raste broj onih koji uživaju u gledanju i zapisivanju njenih recepata Slađa je žena, majka, zdravstveni radnik i uprkos brojnim obavezama sa lakoćom ide kroz svaki svoj dan- i stiže sve.

Miris bundeve i cimeta

Kao medicinska sestra u Domu zdravlja Vršac radi u rodnom gradu već 25 godina, a rad sa decom joj donosi nepresušnu energiju. Pored supruga koji joj je od početka “influenserskog života“ najveća podrška, njihova deca Iskra i Jakov su glavni degustatori Slađinih slatkiša.
Rođena je u tradicionalnoj porodici gde su kolači četvrtkom i nedeljom bili poput relikvije, tako da je od malena uživala u slatkim poslasticama. Nakon udaje, ovaj trend je nastavljen jer je i u porodici Sovilj kult pripremanja kolača bio izuzetno važan, što ju je dodatno podstaklo da otkriva poslastičarske tajne.
– U mojoj tradicionalnoj “lalinskoj” porodici su se uglavnom pripremali stari, jednostavni kolači poput raznih slatkih pita sa višnjama, jabukama ili bundevom kao i poslastice sa orasima. Ja sam najviše volela pitu sa bundevom (odnosno “dulekaru” kako je u našem regionu nazivamo), a taj miris bundeve pomešane sa cimetom i dan danas pamtim. Razlog zašto se u mojoj kući i četvrtkom spremala poslastica, jeste taj što je u našem gradu oduvek četvrtkom bio važan pijačni dan, pa se tada i obavljala nabavka za kuću ( između ostalog i kore, voće, orasi…), te bi baka onda u toku dana pravila neki jednostavni kolač- priča Slađana Sovilj u razgovoru za BGonline.

Posvećenost donosi rezultate

Godinama je redovno pratila rad brojnih priznatih svetskih poslastičara i prepoznala priliku da možda i ona ponudi putem društvenih mreža neke naše stare, pomalo zaboravljene recepte, ali i moderne, trenutno aktuelne, ali servirane i dekorisane na njen jedinstven način.
-Koliko god to bilo lepo i uzbudljivo, taj status nosi sa sobom i veliku obavezu i odgovornost da konstantno budem inspiracija mojim sadašnjim i budućim pratiocima na Instagramu, jer uvek morate pratiti aktuelne “trendove” i biti, pre svega, zanimljivi i kreativni u svom radu. Svakako da je ambicioznost nešto što me je i pokrenulo da se bavim ovim “poslom”, tako da sam maksimalno motivisana da konstantno napredujem i dokazujem se iznova kroz svoj rad.
Pre 18 meseci ohrabrena podrškom svojih najmilijih, upustila se u ovo kulinarsko putovanje naoružana ambicijom i strpljenjem, svesna da ova “trka” nije sprint, već maraton.
– Uz puno truda, posvećenosti i entuzijazma, napredovala sam korak po korak, da bih danas sa ponosom mogla da kažem da već imam preko 160.000 pratilaca na svom Instagram profilu sladje_od_sladje što mi je pokazatelj da sam na ispravnom putu i da treba ostati dosledna svom načinu rada.

Slatkiši i fotografija

Tajne poslastičarstva prvo su joj prenosile majka i baka za koju je bila izuzetno vezana, a zatim i svekrva koja za koju kaže da je fenomenalna domaćica i pravi majstor za kisela testa i kolače. Za degustaciju je pre svih zadužen Slađanin suprug koji je i njena najveća podrška, ali i najoštriji kritičar, jer je perfekcionista, baš kao i ona. Iako su gotovo svakodnevno okuženi kolačima i tortama Slađa i njeni ukućani su vitki, a ona nam je otkrila kako im to polazi za rukom.
-Sreća pa nas ima dosta u najdužoj porodici, tako da, dok svako proba po malo, ne ostane previše, tako da nemamo nikog u familiji ko ima višak kilograma.

Omiljeni recepti

Veliki je zaljubljenik i u fotografiju, tako da je kroz svoj rad na Instagramu spojila dve svoje velike strasti, slatkiše i fotografiju.
– Ogromna energija koju imam, kao i izuzetna podrška koju dobijam, kako od svojih najbližih, tako i od svojih divnih pratilaca na Instagramu (moram se pohvaliti da Reel za “Beze” rolat na mom profilu do sada ima skoro 15 miliona pregleda i preko 560.000 “lajkova” što su ubedljivo najveće pojedinačne brojke u Srbiji ), obavezuju me da se iz dana u dan iznova profesionalno nadograđujem i učim, jer se u ovo moderno digitalno vreme trendovi brzo menjaju, a kvalitet mora ostati suština mog bavljenja ovim slatkim hobijem- kaže Slađana Sovilj (44).
Oduvek je bila esteta sa smislom za kreaciju, pa joj je veoma važno da šta god da priprema to savršeno vizuelno izgleda.
– Sam osećaj da se ljudima dopada ta moja Instagram stranica posebno me inspiriše da nastavim ovo “kulinarsko putovanje” jer su mi upravo te pohvale i komentari pratilaca najveći “vetar u leđa” za nove poduhvate.
Kaže da interesovanje za recepte često zavisi i od godišnjeg doba, pa tako tokom leta njeni pratioci najbolje reaguju na brze i jednostavne voćne poslastice jer je previše zahtevno leti pripremati kolače koji se peku i za čiju je pripremu potrebno i više od jednog dana.
– Najčešća pitanja osoba koji me prate su vezana za sastojke koje koristim u pripremi slatkiša, a ja se uvek potrudim i da im prenesem neke “male tajne” iz kuhinje kako bih im olakšala spremanje.
Slađana kaže da je za uspeh i izdvajanje u odnosu na druge važno biti maštovit i kreativan, jer tada u njenom slučaju možete i od najobičnijeg kolača napraviti pravo remek delo. Ono što je veoma važno je što se Slađana Sovilj trudi da mnoge stare recepte sačuva od zaborava.
– Kada sam pokrenula moju Instagram stranicu sladje_od_sladje i započela ovu karijeru, cilj mi je bio da sačuvam od zaborava i predstavim poslastice mog kraja na nov, moderniji način i približim ih što širem auditorijumu. Knedle sa kajsijama su bile prihvaćene izvanredno, a to je na primer poslastica koja se u mojoj kući pravila i pre više od 50 godina. Taj recept je bio i “ulaznica” na inostrano tržište, jer sam zahvaljujući njemu dala opširan intervju sa slikama ovog i još par mojih recepata za najuticajniji ženski magazin na Bliskom Istoku, arabijsko izdanje “Sayidaty” časopisa, gde sam između ostalog i govorila o sličnostima i razlikama između naše i njihove kuhinje. Takođe, slatka česnica sa orasima, koja se u mom domu tradicionalno priprema za Božić, je imala višemilionski broj pregleda i spada među tri moja najlajkovanija i najomiljenija recepata.

Branka Gajić
Foto: Privatna arhiva

 

SHOP

U kuhinji sa Majom Volk

By BGonline / 09/05/2024 / 0 Comments

Život u disfunkcionalnoj porodici

By BGonline / 17/05/2024 / 0 Comments

Oslobodite se zabrinutosti

By BGonline / 01/05/2024 / 0 Comments

Knjige o ličnom razvoju, anksioznosti, psihologiji, depresiji…

By BGonline / 03/05/2024 / 0 Comments

Lečenje emocionalnih ožiljaka

By BGonline / 15/05/2024 / 0 Comments
© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
“Moje dete u osnovnoj školi ima dobar uspeh i samim…

You cannot copy content of this page