BG online

Roditeljstvo

Deca digitalnog doba i izazovi roditeljstva 21.veka

Deca uče gledajući šta odrasli rade. Ovo se između ostalog odnosi i na svakodnevno funkcionisanje porodice. Šaljete li poruke dok vaša deca pričaju sa vama? Da li proveravate mejlove dok su oni u blizini? Da li se javljate na mobilni telefon tokom večere pod izgovorom da morate zbog posla? Kad biste sebi postavili zadatak da ne proveravate stalno mobilni telefon, poslali biste tako važnu poruku svojoj deci. Potrebno je da imate to pod kontrolom, a ne da uređaji kontrolišu vas- jedna je od poruka autorke knjige „Deca digitalnog doba“ dr Devore Hajtner.
Kako preživeti zelene ekrane i izazove roditeljstva 21. veka tema je kojom se bavi dr Hajtner u ovoj knjizi. Njen stav je da kad odrasli postave sebi ograničenja time će dati deci dobar primer jer kad im roditelji pokažu da je vreme s porodicom važno, odlože telefon tokom važnih porodičnih trenutaka i najmlađi će to početi da praktikuju.

Nađite pravu meru

Uspostavljanje balansa u korišćenju mobilnih uređaja može biti možda i najvažnija poruka koju možete poslati detetu kad je reč o ulozi tehnologije u porodičnom životu.
Šta bi se dogodilo kad biste isključili internet u celoj kuci na neko vreme? Možda biste se zbližili još više, posvetili se nekom hobiju, muzici, čitanju. Ovo jeste radikalan potez, ali kad bismo ređe bili pred raznim ekranima mogao bi da se unapredi kvalitet porodičnog života i odnosa.
Šta možete uraditi kako biste promenili vase digitalne navike, šta je medijska ekologija, kako izgledaju prijateljstva u digitalnom dobu, ovo su neke od tema kojima se u knjizi „Deca digitalnog doba“ bavila stručnjak za medije i tehnologije dr Devora Hajtner. U ovom vodiču dr Hajtner suočava roditelje sa tim da je mudrost koju su stekli jednako važna i neophodna kao dodatak digitalnim veštinama i kad se uspešno kombinuju, pametno rezonovanje i tehničke veštine kreiraju odgovorne osobe modernog, digitalnog doba.

Roditelj-mentor

Suštinska poruka ove knjige jeste da je deci neophodno mentorstvo, a ne (samo) nadgledanje, dok istovremeno zaslužuju više empatije od svojih roditelja odrastajući u svetu digitalnih komunikacija. Knjiga nudi savete o tome kako da deci pomognete da prevaziđu izazove prijateljstva i identiteta, česte među decom koja se redovno dopisuju, igraju video igrice i aktivno koriste društvene mreže.

Knjigu „Deca digitalnog doba“ po ceni od 990 din. + troškovi dostave možete poručiti putem porudžbenice:   

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Jeromonah Onufrije je napisao “Svetogorski kuvar” sa željom da približi…

  You cannot copy content of this page