BG online

DOM & HEDONIZAM

Da li spavamo dovoljno?

Kvalitetan san je važan segment svakodnevice jer spavajući provedemo trećinu svog života, što je prosečno 220 000 sati. Istraživanje je pokazalo da su ljudi svesni da je za odmor optimalno osam sati sna, ali da zbog ubrzanog načina života većina tokom radne nedelje spava kraće, između 6 i 7 sati. Taj nedostatak sna nadoknađujemo vikendom i neradnim danima kada spavamo barem osam sati. Uprkos ubrzanom tempu života mnogi su zadržali neke navike, poput popodnevnog spavanja. Čak trećina stanovnika Srbije, većinom muškarci, imaju naviku da spavaju u popodnevnim satima, u proseku oko 65 minuta. Podjednak broj ispitanika iz susedne Hrvatske takođe ima naviku da odspava popodne prosečno 50 minuta, a poslepodnevno spavanje češće je u Dalmaciji nego na zagrebačkom području i u severnoj Hrvatskoj.

Dušek, naddušek, jastuk i čista posteljina- preduslovi za kvalitetan san

Gotovo polovina stanovnika Srbije i Hrvatske starosti od 25 do 65 godina pozitivno ocenjuje kvalitet svog sna, pokazalo je istraživanje koje je tokom januara za JYSK sprovela istraživačka agencija Hendal. Ispitanici u obe zemlje ističu da su kvalitetan dušek, naddušek i jastuk, kao i oprana i čista posteljina osnovni preduslovi za kvalitetan san.

Formula: 8 sati sna i dobar dušek

Loš kvalitet sna se povezuje sa različitim tegobama koje ometaju svakodnevno funkcionisanje. Osim umora, dolazi i do bolova u leđima ili vratu.
Prema istraživanju, dušek sa oprugama najpopularniji je tip dušeka i u Srbiji (30%) i u Hrvatskoj (40%). Čak 32% ispitanika iz Srbije spava na drugim vrstama podloge poput kauča na razvlačenje, dok u Hrvatskoj trećina stanovnika radije bira dušek sa memorijskom penom.
Anatomski jastuk je omiljeni tip jastuka u Srbiji i u Hrvatskoj, a posebno ga vole žene. Osim anatomskog, volimo da spavamo i na jastucima punjenim veštačkim vlaknom (Srbija 32%, Hrvatska 27%). Zanimljivo je da deo ispitanika i dalje voli da spava na jastuku punjenim perjem i to znatno više u Srbiji (28%) nego u Hrvatskoj (16%).

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
FENG SHUI TAJNE Ogledala mogu biti odlicna dekoracija i odlican…

You cannot copy content of this page