fbpx

BG online

Hrana & Recepti

Brend među slatkišima- French Macarons

DIZAJNIRANI KOLAČIĆI

Macarons su francuski kolačići koji su stekli veliku popularnost u svetu, što svojim atraktivnim izgledom, što vanserijskim ukusom, i mogu biti savršeni izbor za poklon nekom ko vam je poseban

Ovaj hrskavi kolačić odavno je osvojio simpatije čitave planete, ali samo Francuzi znaju da ga naprave kao niko drugi. Macaron je slatkiš od badema, šećera i belanaca. Nastao je u Italiji a kako priča kaže, već u srednjem veku stigao je u Francusku, gde su od njega napravili svetski brend. Danas se u Parizu najbolji makaron kolačići prodaju po ceni od 1.5 evra za komad, što mnogo govori o njihovoj reputaciji kod sladokusaca.
Makaronsi po receptu francuskog poslastičara Pjera Desfontena počeli su da se prodaju sredinom 19. veka u pariskom Salon de thé, mestu na koje su žene izlazile da popiju topli napitak i pojedu kolač. Taj lokal zvao se Ladurée, i i dalje u Parizu predstavlja sinonim za vrhunske makarone. Pjer je u Švajcarskoj otkrio ganaš kremu, napravljenu od pavlake i čokolade, i došao na ideju da macarone spaja tim kremom.

Postoji bezbroj ukusa macarona – jagoda, pistaći, malina, latice ruže, jabuka, bundeva, kupina, karamel, a tokom poslednjih desetak godina ovaj kolačić je postao toliko popularan da se poslastičari utrkuju ko će napraviti najsavršeniji macaron pa mu dodaju sve egzotičnije ukuse – đumbir, ljubičicu, zeleni čaj, crni susam, lavandu, bosiljak, nanu, biber, hibiskus, čili… Prave se i trobojni, u raznim oblicima, rukom slikani, mada je i dalje na prvom mestu klasični, okrugli makaron od čokolade i ganaš kreme. Leti se toj simfoniji ukusa pridružuju kokos i limeta s bosiljkom, dok zimsko pojačanje predstavljaju kesten i slatko korenje.
Spoj šećera i visoke mode pokazao se kao savršena kombinacija u slučaju macaron kolačića. Modni kreatori bili su pozvani da se oprobaju u dizajniranju kutije za kolače što su, između ostalih, učinili John Galliano, Christian Louboutin i Marni. Trenutno je aktuelna limitirana Laudreé pepito kolekcija, boje kockica usklađene su sa ukusima hrskavo-kremastih kolačića.

Recept za domaće macaronse

Za pripremu macarons kolačića potrebno je malo veštine, puno volje i dosta strpljenja jer se prave od belanaca koji se više suše nego peku. Predstavljamo vam jedan od mnogobrojnih recepata i nadamo se da će i u vašem domu zamirisati ova svetski poznata poslastica.
Sastojci:
3 belanca
50 g šećera
200 g šećera u prahu
100 g blanširanih badema
Postupak:
Mikserom mutiti belance na najvećoj brzini par minuta dok se ne napravi pena, smanjiti brzinu i dodati 50 g kristal šećera. Miksovati sve dok se ne dobije glatka i sjajna smesa.
Sameljite blanširane bademe, dodati šećer u prahu. Dodati bademe i šećer u smesu od belanaca i šećera, polako mešati drvenom varjačom. Pazite da ne mešate prejako ili previše, već laganim pokretima morate sjediniti smesu.
Pleh obložite papirom za pečenje i na njemu nacrtajte krugove promera oko 2,5 cm. Smesu stavite u kesu za ukrašavanje i pažljivo istiskujte u nacrtane krugove tako da ne prelazi rub (da macaroni budu jednaki).
Ostavite ih da odstoje 60 minuta. Zagrejte rernu na 160 stepeni i pecite ih 8 – 10 minuta.
Kada se ohlade pažljivo ih odvajajte od papira (lako pucaju) pa ih filujte kremom po izboru.
Ako želite macarons u različitim bojama, podelite smesu u nekoliko posuda i u svaku kapnite po nekoliko kapi boje (a može i arome) po želji, malo promešajte i tek onda stavljajte u kese za ukrašavanje.
Čokoladni fil sa kiselom pavlakom:
150 g crne mlečne čokolade
150 ml slatke pavlake
1 kašičica kisele pavlake
Čokoladu izlomiti zatim preliti slatkom pavlakom koju smo prethodno zagrejali. Ostaviti 3-4 minuta zatim promešati da se čokolada otopi. Dodati kiselu pavlaku i ostaviti da se fil skroz ohladi zatim prefilovati kolače.
Nugat fil:
3 žumanca
2 kašike šećera
40 g bele mlečne čokolade
45 g maslaca
Na pari skuvati žumanca, šećer i belu čokoladu zatim u ohlađeni fil umutiti maslac. U fil možete dodati mlevene ili sitno seckane lešnike.

 

 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Iznenadna i tragična smrt princeze Dajane navela je svet da…
error: