BG online

Vesti

Branka Katić u predstavi „Tramvaj zvani želja“ Beogradskog dramskog pozorišta

Premijera predstave „Tramvaj zvani želјa“ koja je izvedena u okviru festivala BELEF i u Teatru Ulysses na Brionima imaće svoju beogradsku premijeru u subotu 3.9. od 20 časova na Maloj sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Foto: Vlade Satarić

U predstavi koju je režirala Lenka Udovički igraju Branka Katić, Vanja Nenadić, Miloš Petrović Trojpec, Marko Todorović, Nađa Sekulić, Jovo Maksić, Nikola Malbaša, Miloš Lazarov i Bojana Stojković.

Tenesi Vilijams je pisac koji je 1948. za ovu dramu dobio Pulicerovu nagradu, prvu od čak tri, a nekoliko godina kasnije prema tom delu snimljen je i kultni film. On u ovom delu progovara glasnim jezikom o temama koje su ga mučile, kao i o slabostima koje su bile sastavni deo njegove egzistencije: mentalna labilnost, homoseksualnost, alkoholizam, pa ga oslanjanje na otkrivanje stanja lјudske duše, intimne drame svojih junaka, njihova emotivna previranja čine aktuelnim u svakom vremenu.

Foto: Dragana Udovičić

U ovom Tramvaju se problematizuju i neka danas vrlo važna pitanja koja se tiču položaja žene u savremenom društvu. Vilijams bi da je danas naš stvarni, a ne samo literarni savremenik bio poznat i priznat zagovornik ženske emancipacije. On je sredinom prošlog veka ovim tekstom otvorio pitanje: može li jedna žena opstati u svetu krajnjeg materijalizma u gotovo histeričnim okolnostima koje melju naše živote.
„Lenka Udovički nas je neumoljivo vodila ka istini o kojoj je Tenesi Vilijams pisao. Ovo jeste najteža uloga. Posle predstave se osećam kao da je tramvaj prešao preko mene, ali neka!- rekla je Branka Katić.
Predstava je nastala u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta, BELEF-a i Teatra Ulysses

„Ljudi lakše prebole ako im oduzmete novac, nego iluzije” Tenesi Vilijams

 

SHOP

U kuhinji sa Majom Volk

By BGonline / 05/06/2024 / 0 Comments

Život u disfunkcionalnoj porodici

By BGonline / 17/05/2024 / 0 Comments

Promenite svoj anksiozni mozak

By BGonline / 27/05/2024 / 0 Comments

Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

By BGonline / 06/06/2024 / 0 Comments

Medicina nema odgovore na sva pitanja

By BGonline / 31/05/2024 / 0 Comments
© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Ljubav, rnr i tolerancija Partibrejkersi su “rođeni” početkom avgusta 1982.…

You cannot copy content of this page