BG online

ZDRAVLJE

Bolest je previse iskrena da bismo je voleli

Simptomi su nepotkupljivi i teraju nas na iskrenost

„Da bi podneo istinu čovek biva lišen obmana jedne za drugom sve dok ne postane sposoban za to. Stoga, onaj ko se odvaži i podnese da bolest, slabost i smrt spozna kao neizbežne i verne pratioce svog postojanja ubrzo će doživeti da ta spoznaja ni u kojem slucaju ne vodi u beznadežnost. Štaviše, u njoj će otkriti prijatelja spremnog da pomogne i mudrog koji će mu neprestano pomagati da pronađe svoj pravi isceljujući put“- pišu u svoj knjizi „Bolest kao put“ Torvald Detlefsen, Ridiger Dalke.
Autori svetskog bestselera koji je preveden na 24 jezika „Bolest kao put“ kažu da se u svakoj bolesti krije poruka koju šaljemo sami sebi, dok razumevanje te poruke vodi do izlečenja. Holističko humanistički psiholog Torvald Detlefsen i lekar i psihoterapeut Ridiger Dalke ovim pionirskim delom iz oblasti psihosomatike ukazuju na put koji vodi ka dubljem razumevanju bolesti. Oni nastoje da pokažu šta žele da nam poruče infekcije, glavobolje, srčana i stomačna oboljenja, ali i one najteže bolesti.

Šta nam poručuju simptomi bolesti?

„Važno je da znamo da svi simptomi imaju dublji smisao za naš život:oni nam prenose dragocene poruke iz sfere duševnog. Stoga uzroke koji vode do bolesti, nesvesne i često destruktivne impulse, treba pronaći, upoznati i razrešiti, a to je moguće samo ako smo spremni na određene promene u svom životu. U tom slučaju, bolest nam postaje prijatelj i vodi istinskom zdravlju, to jest isceljenju“.

Igre našeg ega

„Mi ljudi na žalost retko imamo ili uopšte nemamo tako iskrene prijatelje koji zaista na svakom koraku razobličuju igre našeg ega i usmeravaju nam pogled na našu senku. Ako bi se neki prijatelj na to zaista i odvažio brzo bismo ga okarakterisali kao neprijatelja. Isto je i sa bolešću, previše je iskrena da bismo je voleli…“

Sujeta nas čini slabim i slepim

Dalke i Detlefsen kažu da nas sujeta čini jednako slabim i slepim kao što je to bio slučaj sa carem čije je novo odelo bilo izatkano od njegovih sopstvenih iluzija.
„Naši simptomi su međutim nepotkupljivi, oni nas prisiljavaju na iskrenost. Svojim postojanjem pokazuju nam šta nam zaista još nedostaje, šta nismo pustili da dođe do izražaja, šta leži u senci i želelo bi da se ostvari i gde smo postali jednostrani. Simptomi nam svojom postojanošću i svojim ponovnim pojavljivanjem pokazuju da problem ni u kojem uslučaju nismo rešili onako brzo i konačno kao što to najčešće volimo da zamišljamo. Bolest uvek upire prstom u ono gde je čovek nemoćan i mali. I to kada on posebno veruje da savršenstvom svoje moći menja tok sveta. Zubobolja, išijas, grip ili proliv dovoljni su da se blistavi pobednik pretvori u bednog crva. Upravo to je ono što mrzimo kod bolesti. Zbog toga je čitav svet spreman da uloži najveće napore da bi se bolest iskorenila. Naš ego revnosno nam došaptava da je sve to sitnica i čini nas slepim za činjenicu da svakim uspešnim naporom još dublje zalazimo u bolest.“- zaključuju autori knjige „Bolest kao put“.
Pacijent mora da se uputi u osluskivanje sebe i da stupi u komunikaciju dsa svojim simptomima ako hoce da dozna sta mu oni porucuju. Mora biti spreman da svoje namere i svoje predstave o sebi samom bezobzirno dovede u pitanje i pokusa da svesno integrise ono sto simptom zeli telesno da mu objasni.

Knjigu “Bolest kao put” po ceni od 1099 din+ troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

  SHOP

  U kuhinji sa Majom Volk

  By BGonline / 09/05/2024 / 0 Comments

  Život u disfunkcionalnoj porodici

  By BGonline / 17/05/2024 / 0 Comments

  Oslobodite se zabrinutosti

  By BGonline / 01/05/2024 / 0 Comments

  Knjige o ličnom razvoju, anksioznosti, psihologiji, depresiji…

  By BGonline / 03/05/2024 / 0 Comments

  Prvi brak u srednjim i poznim godinama

  By BGonline / 18/05/2024 / 0 Comments

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Zagledani u prirodu, sa četkicom u ruci osvojite vredne nagrade…

  You cannot copy content of this page