BG online

Roditeljstvo

Život posle razvoda

BESPLATNA PSIHOLOŠKA PODRŠKA SAMOHRANIM RODITELJIMA I PSIHOLOŠKO SAVETOVALIŠTE ZA DECU

“A gde sam tu ja?“ naziv je besplatnog psihološkog savetovališta za decu razvedenih roditelja koje se od 2011. godine održava u okviru Dečijeg kulturnog centra Novog Sada (DKCNS-a).
Ove aktivnosti su se proširile i na ,,Besplatno savetovalište za samohrane roditelje“.
-Ideja projekta psihološke podrške samohranom roditeljstvu je da se kroz paralelan rad sa njima i njihovom decom oslabljena jednoroditeljska porodica psihološki osnaži- kaže Danka Đukanović master psiholog i član timaovih izuzetno korisnih radionica.dete
Aktivnosti Škole roditeljstva za samohrane roditelje se odvijaju kroz grupni i individualni rad sa samohranim roditeljima, dok se psihološko savetovalište za decu najviše odnosi na paralelan grupni rad sa decom samohranih roditelja koji su uključeni u pomenutu školu roditeljstva, čime je omogućeno i samohranim roditeljima i njihovoj deci da se efikasnije suoče sa situacijom razvoda i nauče da se uspešno prilagode na novu životnu okolnost.
Voditelj Psihološke podrške samohranom roditeljstvu je Vesna Premić, dipl.psiholog-master, autor projekta, sa radnim iskustvom u obrazovanju i socijalnoj zaštiti.
Voditelji psiholoških radionica za decu su: Jovana Trbojević, Danka Đukanović – master psiholozi, ko-autori projekta sa iskustvom u radu sa decom, grupnom radu i savetovanju, a ove godine im se pridružila i psiholog Olivera Delić. One kroz interaktivani radioničarski rad na pažljivo odabrane teme pružaju podršku i pomoć deci u savlаdаvаnju poteškoćа nаkon rаzvodа roditelja.
-Roditelji nakon razvoda imaju bezbroj dilema, a najčešće su to pitanja vezana za vreme kada treba reći deci da su se roditelji razveli, kako da se organizuje viđanje sa drugim roditeljem, kako pričati sa detetom o razlozima zašto je došlo do razvoda, da li reći detetu da jedan od roditelja ima novog partnera ili partnerku… Iskustva polaznika su veoma pozitivna, deca i njihovi roditelji su nakon realizacije radionica bila osposobljena za zajednički život u reorganizovanoj porodici, pobošljana je komunikacija između roditelja i dece, deca su razmenila iskustva sa svojim vršnjacima koji su takođe iz jednoroditeljskih porodica i sagledali su druge načine za rešavanje svojih problema, pomagali su jedni drugima, stekli su nova prijateljstva, tražili su ponovno učešće u radionicama- kaže za BGonline psiholog Danka Đukanović.

PROJEKAT BESPLATNE PSIHOLOŠKE PODRŠKE SAMOHRANOM RODITELJSTVU trajaće do polovine decembra.
Susreti se održavaju svakog petka od 19.30-21.00h u prostorijama Dečijeg kulturnog centra (DKCNS). Adresa: Ive Lole Ribara 6, Novi Sad
Zbog ograničenog broja učesnika prijave za savetovalište su obavezne. Zainteresovani roditelji mogu prijaviti sebe i dete (decu) putem:
– naše FB stranice: „Besplatna škola roditeljstva za samohrane roditelje i savetovalište za decu
– putem telefona: 063521123 i 069633-096 ili
– putem maila na dkcns.org@gmail.com
– putem web stranice www.decinadar.org

Iz našeg iskustva roditelji imaju bezbroj dilema, najčešće su to pitanja vezana za: vreme kada reći deci da su se roditelji razveli, kako da se organizuje vidjanje sa drugim roditeljem, kako pričati sa detetom o razlozima zašto je došlo do razvoda, da li reći detetu da jedan od roditelja ima novog partnera ili partnerku…

S obzirom na to da se održava petu godinu za redom, kakva su iskustva polaznika?

Iskustva polaznika su veoma pozitivna, deca i njihovi roditelji su nakon realizacije radionica bila osposobljena za zajednički život u reorganizovanoj porodici, pobošljana je komunikacija između roditelja i dece, deca su razmenila iskustva sa svojim vršnjacima koji su takođe iz jednoroditeljskih porodica i sagledali su druge načine za rešavanje svojih problema, pomagali su jedni drugima, stekli su nova prijateljstva, tražili su ponovno učešće u radionicama.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
TREJLER FILMA “SMRDLJIVA BAJKA” (VIDEO) Prvi put posle 16 godina…

You cannot copy content of this page