BG online

Lični razvoj

Formula vitkosti i osmeha (Aleksandra Ubović)

GDE POČINJE LJUBAV PREMA SEBI?

aleksandraUbovic3Da osećanja imaju direktnu vezu sa povećanom telesnom težinom potvrđuju brojna istraživanja. Uz pomoć nekoliko tehnika i rad na sebi moguće je vratiti se sebi, suočiti se osećanjima koja često pogrešno tumačimo kao “glad” i pobediti na putu ka vitkoj liniji. “Volim svoje telo i ono voli mene”,“Ja zaslužujem da imam savršenu kilažu”, “Biram za sebe savršeno zdravlje”, “Hranim se zdravo i mršavim lako”, “Volim i prihvatam sebe”, “Uživam u svom društvu, ja sam mnogo više od svog tela”- neke su od brojnih afirmacija koje je Heal Your Life trener i life & business coach Aleksandra Ubović ispisala na stranicama svoje knjige “Postanite i ostanite zauvek vitki”. Ova uspešna četrdesetogodišnjakinja, mama dva dečaka i supruga glumca, HYL učitelja i trenera Siniše Ubovića priznaje da je i sama nekad bila u začaranom krugu večite borbe sa viškom kilograma. Nakon što je prošla brojne radionice, usvojila afirmacije i radila na sebi spoznala je da i ona ali i svi ostali mogu imati savršenu figuru. Tome prethodi “svlačenje” različitih slojeva pogrešnih uverenja, stavova i navika koji su se godinama taložili.
-Inspiracija za pisanje ove knjige su mi pre svega bile moje radionice „Promenite misli, oblikujte svoje telo“. One su vremenom evoluirale, nadograđivala sam ih novim tehnikama, a kući bih dolazila ushićena zbog koncepta koji sam korak po korak dopunjavala i bila iznova oduševljena time kako ih polaznici radionice prihvataju. Siniša mi je često sugerisao da sve to zapišem i tako sam počela da pišem knjigu “Postanite i ostanite zauvek vitki”.
Zbog čega se i posle uspešnog mršavljenja vraćamo istoj kilaži, šta je ono što nas sprečava da zauvek budemo vitki i zdravi, neka su od pitanja na koja je Aleksandra tokom svog rada našla odgovore.
-Kada sam prošla obuku i radionice Heal Your Life programa shvatila sam da mi je sve u životu nekako na svom mestu osim jednog problema koji mi je uzimao mnogo energije u svakom danu . U to vreme sam izračunala da sam tokom 10 godina ukupno dobila i skinula oko 100 kg! Svake zime sam se gojila, pa od proleća mršavila i tako u krug. Postalo mi je jasno da to nije imalo nikakve veze sa godišnjim dobom i time šta jedem, već sa mojim mislima koje imam o sebi. Jer, ja sam sebe uvek videla kao debelu ženu u ogledalu bez obzira na to koliko smršam. Sve vežbe koje su primenljive iz Lujzinog programa na sva druga polja počela sam da radim i po pitanju kilaže.
Afirmacije, redovno meditiranje i duhovni razvoj doveli su Aleksandru ka njenom cilju. Hrono nutricija je način ishrane koji je obležio taj njen period, a danas je više okrenuta ishrani koja se bazira na unosu svežeg voća i povrća, sirovoj hrani.
-Tokom rada na sebi uvidela sam da problemi sa kilažom suštinski nemaju direktne veze sa mojim načinom ishrane već je ključna činjenica da neki unutrašnji nemiri rezultuju posezanjem za hranom, kao što je kod nekih slučaj i sa alkoholom ili cigaretama. Našem telu je potrebno da bude u određenoj vrsti ravnoteže. U prirodi ljudskog bića je potreba za unutrašnjim mirom. Kad to nemamo, telo nalazi alternativne načine da tu potrebu zadovolji i to najčešće čini hranom.
Aleksandra Ubović napominje da je potrebno izdvojiti za sebe 10-15 minuta dnevno, umiriti se i pronaći unutrašnji mir. To će učiniti da razlikujemo naše potrebe, prepoznamo da li uzimamo hranu zato što smo gladni ili iz nekog drugog razloga.
-Žudnja za hranom je trenutak kad kažeš sebi: “Sad bih pojela nešto”, ali to nema veze sa zdravim apetitom. Da bismo promenili naše emocionalno stanje tražimo sebi dozu mira u zalogaju. Tako se neke emocija prevode u glad.
Poduži je spisak tih emocija, a njihovo kontrolisanje je nemoguće, napominje Aleksandra.aleksandraUbovic
-Jedan od impulsa gojaznosti je nesposobnost da se nosimo sa našim emocijama. Naš zadatak je da dozvolimo sebi ono što osećamo (tuga,usamljenost,razočaranje…) . Potrebno je da vidimo šta možemo da naučimo iz toga, koja nam lekcija sleduje, jer je svaka emocija tu da nam pokaže da li nam nešto prija ili ne. Ona ne može biti dobra ili loša.Kad je osetimo jasno uvidimo koja lekcija stoji iza toga. Potrebno je da dopustimo sebi da se tako osećamo, tugu, bes, ljubomoru, mržnju, koje god osećanje da vas preplavi zadatak je da to ne obuzdavamo.
Energetske forme koje se u čoveku ne prerade i obrade vremenom se pretvaraju u salo koje ga dobro “tapacira”, dodaje Aleksandra.
-Kontrolisanje emocija nas toksicira. Svaka emocija ima razlog zbog kojeg je tu i treba joj se prepustiti. Tako nećemo blokirati energiju u telu. Nekome se potiskivanje odrazi na višak telesne težine, nekome na neku bolest, kancer, pucanje kapilara u mozgu. Svi smo vaspitani da ne pokazujemo emocije što nije dobro. Treba ih otpustiti i odživeti.
Motiv mnogih žena koje dolaze na Aleksandrine radionice je gubitak viška kilograma, ali sve one se tamo pre svega susreću sa najdubljim i najdivnijim delom sebe.
-Posle procesa rada na sebi vremenom se jasno uočava uzrok nekog problema. Jedna od polaznica radionice smrsala je 30 kg za nekoliko meseci i volim kad dođe da priča ostalim ženama o svom iskustvu.Dotakao me je njen komentar kad mi je rekla: “Hvala ti što si me naučila da drugačije gledam na sebe”. Prvi zadatak svih nas je da zavolimo sebe, onakvim kakvi smo sad, a ne kad smršamo, ne kad nađemo posao ili partnera. Treba se suočiti sa svojim strahovima, a telo da prestane da nam bude štit. Ispadanje z koloseka i ravnoteže dodaje kilograme, a na mom programu mi se vraćamo na taj kolosek.
Aleksandra i Siniša Ubović su zajedno već 15 godina i jedno drugom su najveća podrška. Imaju dva sina, trude se da ih brz život koji vode ne udalji jedne od drugih, a posao se trude da ne unose u svoj dom.aleksandraUbovic2
-Ja sam jedan od najvećih fanova mog muža, lika i dela Siniše Ubovića- iskrena je Aleksandra.- I dalje “odlepljujem” na njega i osećam podjednako uzbuđenje kao na početku naše veze. Obožavam sve što Siniša radi, način na koji komunicira, piše, vodi radionice. Ove zime sam bila na Tajlandu, na obuci Heal Your Life svetskog karaktera i tad sam se gledajući najbolje svetske trenere uverila da je Sinisa zaista u vrhu po načinu vođenja radionica. Osećam divljenje i poštovanje prema njemu, stalno gledam da mu olakšam deo posla kako bi njegov potencijal mogao da se održi i funkcioniše.
Odavno su oboje naučili važnu lekciju da posao ne donose u kuću. Oboje se veoma trude da sve poslovne obaveze završe pre nego se posvete porodici.
-U jednom periodu života smo imali našu piceriju i vrlo negativno iskustvo tokom te dve i po godine jer smo neprekidno prićali o nabavci, brašnu, pica majstorima, računima. To iskustvo nam je bilo značajno, tako da sad kad ponovo sarađujemo i radimo zajedno imamo uvek na umu da posao ne uvlačimo u kuću. Svi poslovi se obavljaju u kancelariji i vrlo nam je važno da jedan deo dana budemo posvećeni deci i nama. Siniša je izuzetno fleksibilan i tolerantan kad sam ja u pitanju i podržava me u mojim idejama. Poruka koju uvek šaljemo našim sinovima je da se sve dešava onako kako mislio o tome. Ako razmišljaju da će loše uraditi kontrolni zadatak, tako će i biti. Moraju da znaju sa su sami kreatori sopstvene realnosti, a drugi veoma važan aspekt je preuzimanje odgovornosti. Isto je i sa mršavljenjem. Ono nije cilj samo po sebi već jedno putovanje koje ima svoj kontinuitet tokom kojeg sve o čemu se uči treba i da se prihvati.

Branka Gajić

Fotografije Tatjana Luković/ Atelje TaLook

© 2015 by BG online. All rights reserved

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
VOZIO SAM 400 KM SAMO DA BIH VIDEO MOJU RUŽICU…

You cannot copy content of this page