BG online

ODMOR I PUTOVANJA

Aktivni odmor u avantura parku

Uzbudljivi vikendi u Viminacium

Nedaleko od Kostolca, na mestu nekadašnje rimske prestonice Viminacium, nalazi se jedan od najzanimljivih arheoloških parkova u Srbiji. U okviru ovog arheološkog kompleksa nalazi se i kamp za letnje škole, amfiteatar, mauzolej, grobnice, terme i makete napravljene na osnovu ostataka grada Viminaciuma.
Ono što je manje poznato jeste da vam ovaj arheološki biser pruža i mogućnost da na dan-dva i živite legionarskim životom. Od arheologije do žongliranja, od streljaštva do grnčarije, preko 30 aktivnosti i radionica čeka savremene legionare.
Uz rimske iskopine koje je nemoguće zaobići, jer kako kažu arheolozi iz Viminaciuma gde god zagrebete naiđete na neki predmet iz tog doba, prostire se legionarski i visinski poligon na nekoliko hektara. Oni su rađeni po uzoru na poligone iz rimskog doba, posebno na poligone kojima se testira svakodnevna fizička spremnost pripadnika legije.
Avantura park je visinski poligon na drvenim stubovima visine od 8 do 12 metara. U tri nivoa raspoređene su prepreke i izazovi koje je moguće savladati koristeći mrežu, konopce, merdevine ili veštačku stenu. Na kraju avanture čeka vas vožnja ziplajnom iznad legionarskog logora.
Specijalni poligon sa preprekama za obuku rimskih legionara je pravo mesto gde se testira izdržljivost i snalažljivost, ali i snaga timskog duha. Na ovom poligonu učesnici prepreke savladavaju preskakanjem, penjanjem, puzanjem, provlačenjem i to kroz blato, vodu, zemlju, slamu. U izgradnji poligona učestvovali su inženjeri, istoričari, sportski stručnjaci i vojni specijalci kako bi se što vernije dočarala svakodnevica rimskog vojnika.
Barake, u kojima su mladi legionari smešteni, replika su originalnih baraka vojnog logora iz vremena kada je Viminacium bio dom VII Klaudijeve legije. I ovde može boraviti do 480 ljudi raspoređenih u šestokrevetne sobe, a obroci se serviraju u kantini po ugledu na rimsku.
Ukoliko ste ljubitelj aktivnog odmora koji treba da bude zabavan i edukativan, Viminacium je pravo mesto za vas. Jer ne postoji slično mesto u Srbiji na kome možete da budete legionar, centurion, imperator, sportista, zanatlija i arheolog. I to sve u jednom danu. Ave Caesar!

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
U subotu 29.juna će u holu Kombank dvorane od 12h…

You cannot copy content of this page