PREDLOG JELOVNIKA, PRAVILA, RECEPT…
Dr Alen Delabo je doktor medicine, hrono nutricionista i stručnjak koji je razvio program hrono ishrane, ali i autor knjige “Hrono ishrana na francuski način” koja sadrži sve smernice budućim “hronašima” kao i 50 hrono recepata.
Nije uvek lako naučiti kako promeniti ukorenjene navike jer je put ka vitkoj liniji pun zamki. Dr Delabo napominje da je postao hrono nutricionista tek nakon što je posmatrao i ispitao na hiljade osoba čijih je hiljadu problema trebalo analizirati. Hrono ishrana je veština i način konzumiranja svih namirnica u onim trenucima tokom dana kad će one biti najkorisnije.
-Ogromna je razlika između mršavljenja i postizanja vitke linije- napominje u svojoj knjizi dr Delabo.- Smršati znači izgubiti bez razlike onoliko korisnog koje ste uskladištili, koliko i onog beskorisnog. Mršaveći izgubićete istovremeno i mišiće, ponekad brže nego masnoće. Postati vitak znači jednostavno otarasiti se onoga što ste previše akumulirali i što vam smeta. Postižući vitku liniju oslobađate se jedino onoga što je bilo smetnja dobrom funkcionisanju vašeg organizma- viška masti i vode.
Reč “smršati” šokira ovog čuvenog lekara koji napominje da to često sa sobom donosi i narušavanje zdravlja.
-Nase se telo menja u skladu sa dobrim ili losim navikama u ishrani.Telo koje se goji je nedužna žrtva nasih grešaka.
Mnogo je istine u rečenici:”Reci mi šta jedeš i reći ću ti ko si”. Svi zavisimo od naših strahova i nada, ali je pogrešno uverenje da ćemo se od nesigurnosti i teskoba zaštititi hranom.
Dr Delabo podseća na 4 glavna problema u ishrani ljudi:
-problem onih koji tvrde da ništa ne jedu (sindrom rakuna- rakun gricka po ceo dan poput onih koji tvrde da ništa ne jedu)
-problem onih koji ništa ne vole (izraženo nepoverenje prema novim ukusima)
-problem onih koji sebe ne vole (za njih je hrana utočište)
-problem onih koji preskaču obroke (potrebna im je reorganizacija sopstvenog života)
Predlog hrono jelovnika
-Dobar, veliki i masan doručak uz malo hleba i bez mlečnih proizvoda sa laktozom
-Dobar podnevni ručak od bilo kog mesa sa malo skrobnih namirnica
-Raskošna užina od masnog povrća i voća
-Najlakša moguća večera, a riba je najbolja namirnica za veče dok previše povrća u to vreme povećava obim kukova
Hrono recept
Slane palačinke sa heljdinim brašnom (iz knjige dr Delaboa)
Sastojci: 125g heljdinog brašna, polovina kesice suvog kvasca, 2 jajeta, 25cl mlakog mleka, 100g rendanog ementalera, 2 kašike maslinovog ulja, so, ml.biber
Najbolje je testo pripremiti uveče, a palačinke peći sutradan ujutro.
© by BGonline. All rights reserved
Maja
24/07/2016 at 21:36
Poštovanje upravo od sutra krećem sa hrono ishranom
Imam predloge jelovnika svaka preporuka je dobrodosla
Ono sto je problem operisala sam štitnu zlezdu i bila u hipotireozi godinu dana. ENDOKTRINOLOG TVRDI DA IMAM INSULINSKU REZISTENCIJU