BG online

Lični razvoj

Zašto je važno imati pozitivan životni stav?

Optimisti žive duže od pesimista

“Optimisti žive duže od pesimista! To je zaključak tridesetogodišnjeg istraživanja u kojem je učestvovalo 447 osoba, a koje su sproveli naučnici sa klinike Mejo. Oni su otkrili da optimisti u odnosu na pesimiste imaju otprilike 50% manji rizik od prerane smrti i napisali su sledeće: “Um i telo su povezani, a naš stav utiče na konačan ishod – smrt.”

Takođe je otkriveno da optimisti imaju manje fizičkih i emotivnih zdravstvenih problema, manje bolova i viši nivo energije, kao i da se osećaju mirnije, srećnije i spokojnije od pesimista”- zabeležio je u svojoj knjizi “Kako umom izlečiti telo” dr Dejvid Hamilton.
On navodi da je jedan od razloga zbog kojih je pozitivan stav toliko važan jeste taj što on jača naš imuni sistem, a time i našu sposobnost za borbu protiv bolesti.
“Naši stavovi utiču na to kako reagujemo na viruse, bakterije i druge patogene organizme. Pozitivan, optimističan pogled na svet pomaže nam u očuvanju zdravlja i vodi ka dugovečnosti.
I način na koji razrešavamo različite životne situacije zavisi od našeg stava prema njima. Pozitivan stav nam pomaže da se nosimo sa izazovima, pa čak i da ih shvatimo kao prilike koje nam se pružaju, a to je dobro za naše zdravlje”- tvrdi dr Hamilton.
On navodi da je podržavati drugu osobu mnogo bolje za zdravlje nego osećati bes i ogorčenost i stalno je kritikovati. Veza između našeg stava i zdravlja srca toliko je nedvosmislena da je konačan zaključak jednog tridesetogodišnjeg istraživanja, koji je objavljen 2003. godine u časopisu Journal of American Medical Association, glasio: “Zauzimanje neprijateljskog stava jedan je od najpouzdanijih pokazatelja rizika od nastanka neke od srčanih bolesti.
Ipak, dobra vest je da, onako kao što možete da promenite svoj način ishrane i života, isto tako možete da promenite i svoj životni stav. Sve je do od vas.
“Na naše zdravlje i sreću ne utiče toliko ono što nam se dešava u životu koliko ono kako mi doživljavamo to što nam se dešava. Ako živite u lepoj kući i vidite nekog sa još lepšom kućom, da li ste nezadovoljni zato što vaša kuća nije toliko lepa ili mislite na ono što volite u vezi sa svojom kućom i ljudima s kojima je delite? Kaže se da je trava uvek zelenija u komšijskom dvorištu, ali ako obratite pažnju i pogledate svoju travu i ne fokusirate se na travnjake u drugim dvorištima, bićete srećniji i zdraviji. Najvažnije je ono na šta se vi usredsredite. Ono što je jedino važno jeste vaš stav”, savetuje dr Hamilton u knjizi “Kako umom izlečiti telo”.
Dejvid Hamilton je stručnjak za odnos između uma, tela i biohemijskih procesa u telu. Nakon sticanja titule doktora nauka, četiri godine je radio u farmaceutskoj industriji. Danas putuje svetom održavajući radionice na kojima pomaže ljudima da shvate nadmoć uma u odnosu na telo.
“Moje proučavanje povezanosti uma i tela uverilo me je da se emocionalni bol nalazi u korenu mnogih bolesti. Ali njega je moguće izlečiti ljubavlju. Stoga, ljubav ima moć da izleči naše fizičke bolesti”- rekao je dr Dejvid Hamilton.

Knjigu “Kako umom izlečiti telo” po ceni od 1300 din+ troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Kad brak postaje poligon za mučenje? Kad jedan supružnik sazna…

  You cannot copy content of this page