BG online

Intervjui

Začini za život Vedrane Rudan


IMAM 68 GODINA I NIKAD NISAM BILA SREĆNIJA

Počela je da piše knjige nakon što je kao novinarka, voditeljka i kolumnistkinja dobila otkaz u svim svojim redakcijama. Bila je neko vreme i agent za nekretnine gde je morala da se dodvorava kupcima ne bi li im prodala stan ili kuću, pa danas za sebe kaže da je zahvaljujući tom iskustvu postala odlična manipulatorka. Budući da je želela da piše a nije imala gde, odlučila je da napiše prvu knjigu “Uho, grlo, nož” i od njenog pojavljivanja otpočela je blistava karijera spisateljice Vedrane Rudan.
-Onda sam se našla u ćorsokaku jer sam shvatila koliko mi pisanje znači i da mi nije uteha to što imam muža, mačka i decu. Htela sam da pišem, ali nisam imala za koga sve dok jednog dana nisam kazala mužu da ću napisati knjigu samo za sebe- kaže Vedrana Rudan. -On mi je odgovorio da je bolje da pišem knjige nego da kupujem cipele. Umesto besomučne kupovine cipela, napisala sam “Uho, grlo, nož” u kojem je sve istinito osim opisa seksa. Brzo sam stekla status Srpkinje pošto mi je muž Srbin. U knjizi sam opisala sve što mi se događalo u to vreme, kako sam bežala iz kuće, decu mi maltretirali u školi, odjednom dobijali jedinice, a ja sam morala da bežim. Taj moj beg trajao je 10 dana i odlučila sam da neću više spavati na trosedu svoje prijateljice dok je slušam kako u susednoj sobi glasno vodi ljubav sa mužem. Kazala sam mužu da ću radije umreti nego živeti bez seksa i okončala svoj izbeglički život- otkriva Vedrana Rudan. Sve ovo je opisala u romanu “Uho, grlo, nož’“ koji je objavila Laguna.

Selfi na ulici

Ona piše bez zadrške i obaziranja na to šta će drugi misliti i reći. Obožava čitanje i nedeljno pročita desetak knjiga. Užasavaju je kuvanje, čišćenje, planinarenje, a raduje je druženje sa osmogodišnjom unukom. U svojim knjigama mnogo psuje (mada kaže da to u stvari rade njeni junaci), dok u privatnom životu to nikad ne radi.
-Psovka je način izražavanja kao što na primer kuvanje može biti sa paprikom ili bez paprike, pomoćno sredstvo da se izrazim, a za mene ništa specijalno- kaže Vedrana.
Na pitanje  kakav je profil njenih čitalaca Vedrana otkriva da joj se javljaju ljudi za koje nikad ne bih pomislila da čitaju njene knjige, od 15 do 80 godina.
-Na ulici me na primer zaustavi dečko od 15 godina i traži da uradimo selfi. Ja mu na to kažem da mu mogu biti baka, a on kaže “Nema veze, ja vas čitam”. Ja ne znam zašto me deca čitaju, ali oni to rade- priča Vedrana Rudan za BGonline.

Kuvanje i čišćenje

Dok su psovke obavezan začin njenih knjiga, Vedrana u privatnom životu se slabo razume u “začine i zaprške”.
-Ja nista ne radim od kućnih tipično ženskih stvari. Kuvam samo kad baš moram to da radim za muža i sebe. Mački kupujem gotovu hranu, a od kućnih poslova ne radim nikad i ništa. Uvek nađem neku ženu da to radi, pa i kad sam bila jako siromašna radila sam po tri posla da bih mogla da platim ženu da mi radi taj jedan posao .To mrzim kao što neko mrzi planinarenje. I planinarenje mrzim. Kuvanje mrzim iz dna duše. Mrzim da kuvam kafu, a ni to ne umem da radim. Kad dođu gosti kažem im da mogu dobiti piće koje imam u kući, ali kafu ne. Meni kafu kuva muž, a nekad mi je donese i u krevet.

Od mesa do keksa

Odrasla je u jako siromašnoj porodici. Za sebe kaže da je depresivna i da je kao mala volela da se igra s dečacima, a zavidela je lepim devojčicama. Prateći lepe žene iz svog okruženja kaže da je shvatila da lepota najčešće ne donosi sreću, a da su muškarci prema lepim ženama jednako okrutni kao i prema onima koje to nisu.
Dok nam priča kako voli srpsku kuhinju otkriva da je nedavno bila oduševljena svinjetinom urolanom u slaninu, u sosu od šljiva i marelica.
-Ja obožavam meso, ali pripremljeno u slatkim umacima. Probala sam i ja da to napravim kod kuće i ispalo je grozno. Obožavam slatkiše i ćerka mi kaže da me nikad nije videla da je prošlo pola sata a da ja ne jedem keks ili čokoladu. Udavila bih se u slatkom sosu sa mesom.

Moć – važnija od novca

Moć je najveći afrodizijak, tvrdi Vedrana Rudan i dodaje da su muškarci uvek u startu u prednosti u odnosu na žene, pre svega jer ne rađaju, pa nemaju tih “par godina manje za sebe” koje ženi nedostaju kad dobije dete.
-Moć je veći afrodizijak od novca. Ima političara koji nemaju pare ali imaju moć, svog šofera i svite koje im se klanjaju dok su moćni. U međuvremenu se nakradu, ali ne može im pet kuća nadomestiti tretnutak i onaj osećaj kad im se šofer pokloni. To njima jeste afrodizijak, ali meni nije. Ja ne želim da budem moćna.

Opraštanje sebi i drugima

Šta raduje Vedranu Rudan?
-Raduje me čitanje, kad uđem u kuću i znam da ne moram ništa da kuvam, razgovor sa mojom unukom koja će postati fenomenalan muškarac. Ona ima osam godina, muški gard, misli da je najpametnija, najbolja i skoro najviša u razredu. Ima gard pobednika. Ona je vođa, a za žene je to fenomenalno. Razgovaram s njom kao da ima 50 godina. Misli da puno toga ne znam pa mi na primer objašnjava kako se osvajaju muškarci.  Kaže mi “Nona, ti muškarcu prvo moraš pokazati da ti se sviđa, a onda ga ostaviti da trči za tobom jer oni vole trčati za nama”.
Prošlost je ne interesuje niti je zagledana u budućnost. Vedrana Rudan živi sadašnji trenutak i kaže da nikad ne vraća pogled unazad.
-Živim iz dana u dan, a sada u 68.godini mogu da kažem da nikad nisam bila srećnija. Radim šta hoću, znam koliko i šta mogu, znam šta ne mogu, planove nemam. Svi snovi su mi se ostvarili, pa i oni koje nisam sanjala. I da ovog časa umrem, umrla bih srećna. Mislim da nisam napravila nijednu grešku. Sve što sam proživela je život. Nema grešaka, niti pametnih stvari. Nisi svaki dan isti, ne možeš svoje takozvane greške analizirati iz ove današnje perspektive, jer si ih pravio sa 20 godina. Treba sebi oprostiti ako misliš da si grešio. Budite milostivi prema sebi, volite sebe. Neću sigurno sad da sebe analiziram zašto sam se udala za muža koji nije bio za mene. Čemu to vodi? Sad imam novog muža.

Obračun s decom

Jedna od najpopularnijih žena na Balkanu nam je otkrila i da je nakon što je napustila prvog muža konačno znala šta želi, a u tom peirodu je i zavolela sebe.
-Tad sam rekla “nikad više” i odlučila da nema tog muškarca na ovom svetu koji će mene držati za vrat. Ja sam sebi od tad najbitnija i tad sam odlučila da će biti kako ja hoću. To je najvažniji trenutak u mom životu.
Vedrana Rudan trenutno piše novu knjigu pod radnim nazivom „Pismo deci“.
-Zaista osećam neodoljivu potrebu da se sa svojom decom obračunam, da im kažem sve što o njima mislim. Da li ću je objaviti za života ili posle smrti, to još ne znam, pitanje je i da li ću ostati živa kad oni to pročitaju, ali polako ih pripremam jer sav svoj bes ja ću iskaliti u toj knjizi- iskrena je kao i uvek Vedrana Rudan.

Branka Gajić

Psihoterapija mi ne može pomoći (Vedrana Rudan)

© by BGonline. All rights reserved
4 komentara

komentar

 1. Bosa

  31/03/2017 at 08:27

  Jedinstvena,svoja.Ne propustam ni jednu objavu.Eh da mi je popiti kavu sa Vama,zivotni san.

 2. Mirjana

  31/03/2017 at 09:29

  Draga Vedrana!
  Moj život je ušao u 70 tu!Osvrnem se ponekad u prošlost, ćisto da budem sama sa sobom ,naćisto!(Izvinjavam se na greškama sa Ć i Č)
  Rodjena sam u Bosni a to je kod nas sve nekako Meko Ć!!
  Da nastavim misao!
  Smrt je nešto što nam je svima sigurno!
  Odradila sam sve ,zbog čega sam došla na ovaj svijet.Mislim na moju djecu,unučad,prijatelje.
  Suprug mi je umro prije 3g.Zdrav, vitalan,aktivan.Šok je bio!Tuga je bila!Sada mislim da je on otišao na naj ljepši naćin.
  Od tada i ja sama za sebe pišem svoje osječaje, razmišljanja.
  Ustvari pišem kao da razgovaram sama sa sobom.
  Proćitam te tekstove ponekada i baš se divim sama sebi.Oni su moj ljek!Psihoterapija.
  Vaše pisanje je ušlo u mnoge duše!Prepoznamo se!Shvatimo da nismo čudaci, jer smo takvi!Samo pišite!!!Sa zahvalnošću što meni uljepšavate ovu svakodnevnicu VELIKO HVALA.

 3. Aranka

  31/03/2017 at 20:27

  Vedrana,skudam ti kapu! Svaka ti je na mestu i tako treba! Biti cist i iskren prvo sam prema sebi…od toga polaxi sve ostalo i sve onda dodje na svoje,onako kako treba! Rascistiti u sebi…onda nije problem okrenuti se svima u okolini i uciniti isto! Dobar deo sebe nalazim u tebi a ono sto bas razlikuje je samo sto me vezuje briga za mamu i znog nje moram biti ono sto smatram jadnim gubljenjem vremena:kuvanje,ciscenje…ZAUVEK PROTRACENO VREME!
  A samo zelim da citam i pisem…prvih 50 godina svog zivota sam protracila…ali ovo nadalje NEDAM! Grabim od zivota svaki lep trenutak,3 minuta lepe pesme,koji stih,knjiga…! Hvala ti!

 4. ruzica

  31/03/2017 at 22:03

  Volim te.voljela bih imati tvoju hrabrost.odlucnost.izraziti svoje misljene.alu ja s mis.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
To Top
PROČITAJTE I OVO:
Modna manifestacija Prom Queen je namenjena maturantima i apsolventima i…