BG online

Roditeljstvo

Više ne prepoznajem svoje dete!

Dešifrovanje tinejdžera

Emocije tinejdžera su ekstremnije nego pre i promenljive, što roditelji često ne znaju da prihvate, ali ni da prate promene raspoloženja svog deteta. Tinejdžer sve što se dešava doživljava intenzivno. Oni se nekad zbog toga osećaju napušteno, kao kad na primer vide da im dete živi za prijatelje, bilo da ih ima dvoje ili mnogo.
Od mnogih roditelja tinejdžera ćete čuti da „više ne prepoznaju svoje dete“. Iz tog razloga ga neretko kritikuju i zameraju mu što društvo loše utiče na njega uvereni da ga to još više odvaja od porodice. S druge strane tinejdžer, svu svoju snagu ulaže u pripadanje svojoj vršnjačkoj grupi spreman da prihvati i ono što ne liči na njega.

Šta tinejdžeri rade?

Tinejdžeri mogu satima da se ne pomere s mesta što roditeljima izgleda egocentrično i ume da ih baci u očaj.
„Roditeljska uloga je da prihvati to što se dešava i prilagodi se tim promenama. Tinejdžeru je pre svega potrebno da oseti da ga drugi čuju i razumeju.“- kaže autorka knjige „Ilustrovani vodič za tinejdžerske krize“ An-Kler Klajndinst.
Pogotovo u ovom uzrastu roditelji imaju potrebu da kontrolišu svoje tinejdžere, ali smanjiti hiperkontrolu i povezati se sa tinejdžerom, a da ga pri tom ne primoravamo ni na šta je veoma teško, ali i suštinski važno.

Kako smanjiti kontrolu?

„Prihvatite da će se sve odvijati postepeno, kako poverenje bude raslo. Naučite tehnike upravljanja stresom koje pomažu u pronalaženju prave distance prema sebi i prema drugom. Potrudite se da prihvatite vlastita unutrašnja kretanja, naročito osećanje straha“- predlaže An-Kler Klajndinst, klinički psiholog i majka četvoro dece. U svom radu sa roditeljima i njihovom decom organizovala je brojne radionice pozitivne discipline kako bi pomogla porodicama u njihovom svakodnevnom životu.

Nemirno doba adolescencije

Postupci opisani u knjizi „Ilustrovani ključ za tinejdžerske krize„(kad nam kriza omogućuje da poboljšamo odnos) mogu se primeniti u građenju odnosa sa svim tinejdžerima, a naročito su pogodni za hipersenzibilne tinejdžere (sa visokim potencijalom, adhd-om, dis-poremećajima…) U ovom vodiču nalazi se i deo namenjen tinejdžerima „Ilustrovani ključ za roditeljske krize“.
Autor fantastičnih ilustracija roditelja i njihovih tinejdžera je Linda Koraca koja je nakon pohađanja radionica autorke izgradila čvršću vezu sa svojom hipersenzibilnom decom.
Kada se suočite sa napornim preobražajem svog tinejdžera i potpunim remećenjem porodične atmosfere ova knjiga će pomoći roditeljima i njihovim tinejdžerima da se bolje razumeju, uspostave konstruktivnu komunikaciju i poboljšaju odnos tokom nemirnog doba adolescencije.

Knjigu „Ilustrovani ključ za tinejdžerske krize“ po ceni od 1300 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom ili putem porudžbenice:  Antidepresivi-lekovi za redukciju straha, anksioznosti i stimulisanje vitalnih funkcija

  By / 19/05/2022 / 0 Comments

  Zgrabi za ruku onog koga voliš, ne gledaj u mobilni, ne čitaj portale, kupuj fenomenalne knjige- to je sreća

  By / 19/05/2022 / 0 Comments

  Emocionalno zanemarivanje u detinjstvu

  By / 24/04/2022 / 0 Comments

  Porodične neuroze i odnosi roditelja i dece

  By / 27/04/2022 / 0 Comments

  Mnoge duševne bolesti mogu da se izleče, ponekad čak i uspešnije od telesnih

  By / 11/05/2022 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Veliki broj Laguninih pisaca će se tokom Sajamskih dana družiti…
  You cannot copy content of this page