BG online

Sajam automobila
Roditeljstvo

Razgovor koji deca pamte celog života

Kako reći detetu da se razvodite?

Razvod je jedan od najstresnijih događaja, kako za odrasle tako i za decu. Prve godine nakon razvoda roditelja najteže su za dete i sasvim je normalno da još neko vreme ono priželjkuje da roditelji još jednom razmisle da li žele da se razvedu. Autori sjajne knjige “Velika knjiga o roditeljstvu” kažu da su deca tad u teškoj situaciji jer s jedne strane vide “srećnog roditelja kojeg ne žele da učine tužnim, dok s druge strane saosećaju s nesrećnim roditeljem koji je ostavljen”. To je za najmlađe nekad previše…

Nisi ti kriv za razvod!

Važno je da detetu zajedno saopštite da više nećete živeti zajedno. Budite otvoreni i konkretni, pripremite se za ovaj razgovor koji će dete pamtiti celog života- savetuju stručnjaci.
-Zaista je važno ono što ćete reći. Pre svega recite detetu da ga volite od kad je došlo na svet i da ćete ga voleti bez obzira na sve. Recite mu i da ima pravo da ne prihvati ovu odluku i da vam je žao što je do razvoda moralo da dođe. Kažite mu da ste probali sve i da ne postoji drugo rešenje. Direktno mu stavite do znanja da ono nije krivo za razvod, ne vređajte jedno drugo pred detetom.
Ako je dete starije od 9 godina, autori “Velike knjige o roditeljstvu” kažu da ga možete pitati da li zna šta znači razvod i ima li među njegovim prijateljima dece čiji roditelji ne žive zajedno, ima li osećaj da su ta deca nesrećnija od druge i tako mu pomognete da podeli s vama sopstvene strahove i brige.
-Napomenite detetu da ćete mu uvek pružati podršku i opišite mu kako će izgledati vaš svakodnevni život. Objasnite da ove promene neće uticati na vašu ljubav prema njemu. Dete u ovom perodu mora imati poverenje u vas i treba da shvati da će oba roditelja za njega biti tu. Ako se bake i deke angažuju oko deteta u ovom periodu znatno mogu da olakšaju prolazak kroz ovaj životni brodolom.

Ohrabrivanje odgovornih roditelja

Kako organizovati svakodnevicu sebe i deteta, postaviti se u ovoj delikatnoj situaciji, na koji način i u kom uzrastu razvod roditelja ostavlja trag na dete, odgovori na sva pitanja koja muče roditelje širom sveta iz pera 50 stručnjaka nalaze se u knjizi “Velika knjiga o roditeljstvu”. Ona ohrabruje odgovorne roditelje da se sa sasmopouzdanjem nose sa svakodnevnim nedoumicama i važnim odlukama koje se odnose na vaspitanje i obrazovanje dece.
Autori ove knjige su priznati psiholozi, pedagozi, pedijatri, biolozi, neurolozi, nutricionisti, naučnici, stručnjaci za bolesti zavisnosti.
Kako da vam deca odrastu u sigurnom okruženju i postanu zdravi ljudi? Odgovore ćete naći u ovom vodiču za roditelje dece (od začeća do 18. godine).

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
PROMENITE SEBE I SVOJE OKRUŽENJE Svaki čovek ima snagu i…