fbpx

BG online

ZDRAVLJE

Uticaj muzike na zdravlje i rad unutrašnjih organa

Istražujući dostignuća i rad svetskih stručnjaka na polju preventive, antistres tehnika i kurativnih (lekovitih) metoda u pripremi svoje doktorske disertacije, susreo sam se sa interesantnim i poučnim rezultatima njihovih istraživanja. Želim da podelim sa vama ovu interesntnu priču, jer na jednostavan način može da oplemeni, kako zdravlje, tako i naš rad, aktivnosti i bude od neprocenjive koristi.
Muzikoterapija je oblast u koju se od doba Mocarta izuzetno ulaže, budući  da se njegova dela posebno koriste u terapeutske i preventivne svrhe. Može se reći da je on spiritus movens ovog čarobnog, moćnog i nadasve duhovnog pravca koji daje savršen doprinos harmoniji psihosomatskog jedinstva.

Kupanje u muzici

Doprinos  čuvanja  zdravlja i negovanja unutrašnjeg  mira, kao i harmonije duša-um-telo daje i  kupanje u muzici. Ono  može biti od višestruke koristi. Ruselj Blavo, dr.med. nauka i rektor Akademije traicionalne medicine u Sankt Peterburgu istraživao je uzajamnu povezanost rada unutrašnjih organa i zvukova muzičkih instrumenata. Potvrdio je sledeće: pluća uživaju u zvukovima harfe i leče se njenom čarobnom vibracijom. Ovo objašnjava i sve češće prisustvo svirača harfe u toku joga vežbanja, posebno i insistiranju na vežbama disanja. Međutim, s obzirom na to da se glavno grudno limfno stablo (ductus thoracikus nalazi) u grudnom kosu, zvuci ovog sofisticiranog žičanog intrumenta daće izuzetan doprinos, kako poboljšanju imuniteta, tako i protoku limfe kroz telo.
Ukoliko imate problem sa bronhijalnom astmom, bronhitisom, ako ste se fizički zatvorili i blokirali vaše disanje, isprobajte kupanje i udisanje  zvukova harfe.

Gitara za zdravo srce

Srce neguju zvuci gitare. Ima li nekoga ko se ne seća prve ljubavi, uz zvuke ovog instrumenta, sa pesmama koje su zauvek ostale zabeležene na vrhu Amorove strele ciljajući u najtananiju metu? Možda će i uživanje u melodijama u kojima gitara dominira biti pravi potez pred odlazak na stresne poslovne sastanke ili ispit, uz primenu terapije za srčane tegobe.
Želudac umivaju i  leče klavijaturni instrumenti.  Možda se jutarnji sati mogu okupati kompozicijama piana i samim tim odagnati nervoza koju budi nemiran želudac, poraditi na unutrašnjem miru.
Jetra je zahvalna zvucima flaute. Naša centralna laboratorija uživa u njenoj vibraciji, ali isto tako i recikliranje ljutnje i besa kroz ovaj duvački intrument u kreativniju i konstruktivniju emociju i stanje.
Pankreas osvežava truba. Preporuka ,kako u preventivi, tako i u lečenju dijabetesa je da se prepustite muzici, na našim prostorima i te kako voljenog intrumenta. Ako se sve to začini i sa malo plesa, pesmom, radošću, ima li boljeg recepta za relaksaciju?

Bubrezi su osetljivi na strah

Bubrezi su posebno zahvalni zvucima i vibraciji saksofona. Ako se vežemo za postavku istočnjačke medicine da dugovečnost i vitalnost zavise od zdravlja bubrega, jasno je koliko nas melodije u kojima dominira saksofon mogu revitalizovati. U sinergiji emotivnog i telesnog sa postavkom izučavanja kroz medicinu dalekog Istoka, bubrezi su posebno osetljivi na strah bilo koje vrste. On posebno ugrožava njihov rad. Možda će baš zvuk ovog izuzetnog intrumenta uticati i na razvijanje jačine i prekanalisanje nesigurnosti i strahovanja u svoju suprotnost. Sigurno će imati i značajno mesto u izbacivanju viška vode iz međućelijskog prostora, pa se preporučuje i kod tretmana limfne drenaže.
Kičmeni stub uživa u vibraciji bubnja, pa se terapije masažom, vežbanjem, plivanjem mogu obogatiti i efekat intenzivirati zvucima bubnjeva.

Koje organe mazi zvuk violine?

Žučna kesa uživa u zvucima oboe, a debelo crevo usne harmonike. Tanko crevo voli violinu. Upravo svirač ovog plemenitog i suptilnog gudačkog instrumenta u restoranima, tokom obedovanja, objašnjava koji značaj zvukovi i vibracija imaju na resorptivnu funkciju hranljivih materija iz tankog creva, što je i njegova osnovna uloga. Tanko crevo i srce su u istočnjačkog medicini energetski parnjaci i pripadaju elementu vatre, pa pored toga što violina podržava fiziologiju tankog creva, nežno mazi i srce, darujući trenutku, ambijentu posebnu emotivnu notu.
U želji da potvrdite ova istraživanja i zvukovima oplemenite život,negujete zdravlje i ne dozvolite stresu da ostavi bilo kakav zapis niti u jednoj ćeliji, zahvaljujem se svima, dragi čitaoci BGonline-a na ukazanom poverenju.

Vaš Peđa Filipović

Tekstovi Peđe Filipovića:
Moć zagrljaja, lekovitost suza, snaga osmeha i najlepši poklon koji možemo pružiti sebi
Stres ostavlja zapise na duši, telu i muti nam misli
Vežbe za buđenje ličnih potencijala
Zaplovite pučinom svog mira, svesni da tako investirate u svoje zdravlje
Oči u oči sa sobom i prošlošću
Detinjstvo kao roditelj duše
Treptaj duše i koraci ka sebi

Intervju sa Peđom Filipovićem:

Svoje tuge čuvam i ponekad im se vratim (Peđa Filipović)

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
RAZGOVORI SA SOBOM SU VAŽNI I LEKOVITI Istočnjačka nauka, baš…