BG online

Roditeljstvo

Kad se ne vole mama i tata dete najviše ispašta

PORODIČNA EDUKACIJA

milicaNovkovicPorodica je u zemljama u tranziciji, tokom devedesetih godina prošlog veka zakoračila u duhovnu i moralnu krizu, što je dovelo do toga da deca “zagospodare” svojim roditeljima, vaspitačima i nastavnicima, kaže autorka knjige “Porodični bukvar” prof. Milica Novković. Ona nudi rešenje ovog problema otklanjanjem uzroka koji su doveli do krize u međuljudskim odnosima programom “Vaspitanje bez kazne i nagrade” koji, kako kaže, doprinosi smanjenju nasilja u porodici, vrtiću i školi. Otklanjanjem kazne i nagrade, prestankom prezaštićivanja, verbalizma i zloupotrebe imitatorskog oblika učenja dete će se vratiti izvornoj prirodi, a problemi će se istopiti- napominje autorka “Porodičnog bukvara”.

Štap i šargarepa- najgora kombinacija

Milica Novković se zalaže za vaspitanje bez pozitivnog uslovljavanja(bez šargarepe), kao i bez negativnog uslovljavanja(bez štapa), bez prezaštićivanja od rada, reda, učenja, života, bez verbalizma kao praznih reči (“nije lepo da…”) i bez zloupotrebe imitatorskog oblika učenja koje je danas najjače pomoću negativnih sadržaja elektronskih i pisanih medija.
-Pozitivno uslovljavanje dece je početak i kraj svih problema u vaspitanju.Tamo gde je prisutna “šargarepa”- “ako pojedeš dobićeš” tu se budi pohlepna svest, a gde je pohlepa tu su i nasilje, lenjost i nesvesnost- kaže Milica Novković. – Danas je neophodno deci razvijati svest i ljubav prema svetu u koji su došli. “Štap i šargarepa” ne razvijaju ni ljubav ni svest, već stvaraju pohlepne, lenje i agresivne ljude.
Na uvodnim besplatnim predavanjima koje Milica održava već petnaest godina, ona upoznaje roditelje sa posledicama takvog vaspitanja na emocionalnom, mentalnom i fizičkom nivou.
-Ako potkupljuju decu, njihova izvorna radost se transformiše u interesnu, izvorna želja postaje pohlepa, a tako stradaju srce, krvni sistem i i tanko crevo. Nema roditelja koji ne reaguje pozitivno na ovo znanje, a problemi u porodici potvrđuju moju priču.porodicniBukvar

Do treće godine bez televizije

“Ne vladamo decom pre treće godine”, često se žale roditelji male dece i dodaju da su im mališani postali loši gospodari, a oni još lošije njihove sluge. “Ovoliko lenjosti, pohlepe, agresije, nesvesnosti, tvrdoglavosti, ovoliko bezobrazluka, otpora prema učenju nismo mogli ni slutititi. Videli smo da nešto ne valja,ali nismo prepoznali uzroke.”, često se može čuti od očajnih roditelja, ali im je Milica Novković sa svojim višedecenijskim pedagoškim iskustvom od velike pomoći.
-Nije lako napraviti promene jer su roditelji odavno izgubili autoritet, pa deca neće promene od onih koji su ih pogrešno vaspitali. U samoj porodici ima otpora, mama želi, tata ne želi, a tu su i “ometači”- bake, deke, tetke, nekada i svi ostali. Zato sam našla sigurniji način kako da pomognem celoj porodici koja istinski želi promene.
Porodične edukacije su vrlo efikasne, a čim su došli na ovakve konsultacije to je znak da žele promene.
Najčešće kod Milice dolaze cele porodice-mama, tata, deca i ostali koji učestvuju ozbiljno u vaspitanju.
-Tokom tih razgovora dobijaju mnogo dublje znanje nego na predavanju, konkretna uputstva, uz obavezu da im “Porodični bukvar” mora postati važan priručnik. Najteži slučajevi, uz roditelje koji ne odustaju rešavaju se brzo, najduže za godinu dana. Tada se roditelji i deca pitaju kako su tako lako, nekritički mogli da postanu žrtve nelogičnog pristupa čoveku i detetu.
Do detetove treće godine Milica insistira da dete ne sme da sedi pred televizorom, dok posle tog uzrasta roditelji kontrolišu sadržaje koje će dete gledati kao i vreme koje će provesti pred ekranom.
-Zabranjujem i da se malo dete hrani uz čuveno: “Ako pojedeš, dobićeš”, a nedopustivo je i da gleda u ekran dok jede. To je važno zapamtiti. Sve što tražim od roditelja nije teško, ali retki istrajavaju jer nema mnogo ljubavi između mame i tate, pa onda ni dete nije toliko bitno i voljeno.

B.Gajić

Ostavite komentar

Odgovorite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
Na vrh
PROČITAJTE I OVO:
PROČITAJTE I OVO:
Istražujući dostignuća i rad svetskih stručnjaka na polju preventive, antistres…