BG online

Vesti

Upravljanje otpadom i očuvanje životne sredine

Može li Srbija da upravlja otpadom kao što to čini Evropska unija? Može! U Sremskoj Mitrovici je građanima predstavljen veliki projekat podrške Srbiji za odvajanje reciklabilnog materijala (otpada iz domaćinstava) u 17 opština u Srbiji: Sremska Mitrovica, Šabac, Šid, Bogatić, Užice, Čačak, Ivanjica, Čajetina, Požega, Lučani, Bajina Bašta, Kosjerić, Pirot, Babušnica, Bela Palanka, Dimitrovgrad i Pančevo.
Cilj projekta odvajanja kućnog otpada pod nazivom „O-DVA-JA-MO“ je recikliranje dela otpada koji se stvara u domaćinstvima, kako bi se na taj način smanjile količine koje završavaju na deponijama sa ciljem da se stopa reciklaže u ova 4 regiona poveća na 15% u naredne dve godine. Prema postojećim podacima, u Srbiji je stopa reciklaže otpada iz domaćinstava manja od 2%, dok se u EU 48% komunalnog otpada reciklira.
Projekat „O-DVA-JA-MO” sprovodi se uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije uz pomoć Evropske unije i Ambasade Švedske. Projektom se obezbeđuje stručnost i oprema za lokalne vlasti u cilju projektovanja i unapređenje sistema za odvajanje otpada na mestu nastanka.
Predstavljanje projekta O-DVA-JA-MO održano je u najvećem sremskom gradu u okviru svečanog otvaranja Evropske zelene nedelje 2022 u Srbiji, na kojem su se prisutnima zvanično obratili ambasador EU u Srbiji Nj.E. Emanuele Žiofre, srpska ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, švedska ambasadorka Nj.E. Anika Ben David, kao i predstavnici Sremske Mitrovice: gradonačelnica Svetlana Milovanović i PR JKP Komunalije Tamara Milković.
„Međuzavisni smo i kao što nas je podsetila pandemija, ne možemo da zamenimo ljudsku interakciju. Moramo da radimo zajedno na akcijama za zaustavljanje globalnog zagrevanja i zagađenja. Zagađenje utiče na sve i dugoročno utiče na zdravlje ljudi. Posebno u jugoistočnoj Evropi, stanovništvo je izloženo visokom nivou zagađenja vazduha sagorevanjem fosilnih goriva, dok se otpadne vode previše puta ispuštaju bez tretmana ili se čvrsti otpad odlaže na nesanitarne deponije. Ali, ima nade. Samo zajedničkim radom možemo učiniti dobro za društvo“, rekao je ambasador Žiofre.

Plave kante za otpad koji može da se reciklira

Irena Vujović je zahvalila evropskim partnerima na sveobuhvatnoj podršci Srbiji u projektnim aktivnostima koje imaju za cilj unapređenje sistema upravljanja otpadom.
„Implementacijom ovog projekta Sremska Mitrovica, ali ostale lokalne samouprave koje su njime obuhvaćene poboljšaće upravljanje otpadom i unaprediće stanje životne sredine. Pomoć lokalnim samoupravama ogleda se u donaciji plavih kanti koje će biti podeljene građanima kako bi mogli da odvajaju suvi, reciklabilni otpad u domaćinstvima. Donirani su i plavi i žuti kontejneri koji će biti postavljeni u stambenim naseljima, kao i vozila za sakupljanje otpada. Odvajanjem otpada na mestu nastanka u domaćinstvima, omogućava se reciklaža dela otpada i smanjuju količine koje završavaju na deponiji“, rekla je Vujović.
Samo u 17 gradova koje servisiraju 4 regionalne deponije u kojima će se sprovesti Projekat odvajanja kućnog otpada godišnje se prikupi 215.000 tona otpada. Procenjuje se da bi čak 70.000 tona moglo ponovo da se iskoristi.
Program upravljanja otpadom u Srbiji 2022-2031, koji je Vlada Srbije usvojila kao deo pristupanja EU, ima za cilj unapređenje sistema upravljanja komunalnim otpadom kroz: (1) povećanu stopu reciklaže, (2) smanjeno odlaganje biorazgradivog otpada na deponijama i (3) smanjeno odlaganje otpada na nehigijenskim deponijama. Pored Sremske Mitrovice, i ostalih 16 opština sukcesivno dobija opremu u vidu kanti za domaćinstva, kontejnera i adekvatnih vozila za prevoz do regionalnih centara za upravljanje otpadom.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Branimir Brstina u predstavi “Posaditi drvo” Na Sceni „Petar Kralj“…

You cannot copy content of this page