BG online

Hrana & Recepti

Umetnost ukrašavanja torti Nataše Drobnjaković

TIRURIRU ISPUNJAVA ŽELJE

NatasaTiruriruBila je osamnaestogodišnja devojka kada je otkrila da poseduje nesvakidašnji talenat i da od fondana i smese za oblikovanje, svojim veštim rukama može da napravi sve što poželi. Nataša Drobnjaković, vlasnica poslastičarskog brenda „Tiruriru“ koji je tokom poslednjih nekoliko godina omiljen izbor ljubitelja fantastično dizajniranih slatkiša, kaže da je njen debi u ovom poslu bila torta koju je trebalo neplanirano da ukrasi umesto svoje snaje.
-Ona je žurila i nije stigla da dovrši dečiju rođendansku tortu koju je napravila- seća se Nataša.- U prvom trenutku nisam znala šta treba da radim,ali kada sam sve završila, na torti su se nalazili kućica, dvorište i mnogo detalja. Kada sam dobila pohvale, osećala sam se neverovatno lepo i zaljubila se u taj posao.
U početku joj je pravljenje i ukrašavanje torti bio samo hobi. U to vreme se Nataša bavila knjigovodstvom, ali kako je vreme prolazilo, a ona uvidela da je iz dana u dan sve maštovitija i bolja, odlučila je da se u potpunosti posveti svojoj novoj ljubavi. Od tad je prošlo sedam godina a „Tiruriru“ je postao popularni poslastičarski brend.
-Da biste bili dobri u ovom poslu potrebno je pre svega da ga mnogo volite i da ste mu posvećeni- kaže Nataša. – Dok god ne završim tortu, za mene ne postoji ništa drugo. Veoma sam strpljiva, stalno istražujem nove mogućnosti, stičem iskustvo. Talenat je mnogo važan u svemu ovome, ali i ove činjenice koje sam navela. Domaćice koje žele da im ukrašavanje torte uspe, pre svega treba da nabave kvalitetan materijal za rad- fondan i masu za oblikovanje. Ako ne obrate pažnju na to, figurice koje budu pravile neće biti dobre, neće imati teksturu, stabilnost, kvalitet. Mnogo u svemu tome znači i praksa. Nekad sam mislila da nikad neću uspeti da napravim neke figure, a sada ti isti oblici kad ih uradim izazivaju divljenje. Uvek nešto novo naučim i to je najbolji put rada na sebi.
Kako je veoma posvećena svakoj torti, Nataša nakon što sasluša želje svojih klijenata pravi nacrte svog novog „slatkog projekta“. Tad se poigrava konturama i idejama, baš kao na časovima likovnog i sve to sklapa u savršenu celinu. Kada svoje zamisli ugledaju na torti, poručioci obavezno ostanu bez daha.
-Izrada torti je danas više umetnost nego pre. Njihovim kreiranjem i osmišljavanjem stičem priliku da izrazim svoje sklonosti ka dizajnu, da se bavim detaljima.
Najneverovatniji zahtev koji je dobila od budućih mladenaca je torta koja će izgledati tako kao da će se svakog časa stušiti. Iako joj je u početku ta ideja zvučala neverovatno i gotovo neizvodljivo, Nataša je ipak prihvatila izazov.tiruriru
-Ta torta je istovremeno pored neobične forme bila velika, imala je nekoliko spratova, određen ugao padanja i dok je nisam donela u restoran srce mi je bilo u petama. Kad sam je unela svi u sali su bili u šoku i apsolutno im nije bilo jasno šta se dešava- da li torta stvarno pada ili samo tako izgleda. Osećala sam se predivno pred svojim malim remek delom. Trenutak koji nikad neću zaboraviti je kad sam napravila tortu našim teniserima povodom osvajanja 1. mesta na Dejvis kupu. Igrači, seletori, svi iz našeg tima su imali svoju figuricu. Pravila sam ih četiri dana i četiri noći, ali njihovo oduševljenje kad su ugledali tortu ću zauvek pamtiti.Daviscup
Pored toga što Tiruriru tortre izgledaju fantastično, Nataša napominje da nikad ne bi dozvolila da njihov ukus bude ispod tog nivoa. Sve njene poslastice su izrađenje od najkvalitetnijih i svežih sastojaka.
-Svaka torta je za mene novi izazov. Volim kad neko poruči tortu koja mi se na prvi pogled učini da ju je jednostano neizvodljivo napraviti. U borbi sa tim izazovom te želje pretvaram u stvarnost, a kad mi skoči adrenalin ostajem u svom svetu potpuno i samo sam posvećena tome.
Dok radi, u Natašinoj radionici je obavezna muzika. U tišini ne može da stvara, a zvuci muzike je kako kaže opuštaju. Pored torti, odavno se izveštila u pravljenju kapkejkova, kejk pops kolačića i deserta u čašici. Uglavnom je reč o ograničenoj proizvodnji jer je to jedini način da se u potpunosti posveti svakoj porudžbini. Mnogi će pomisliti da ova mlada žena neprekidno uživa u prelepim ukusima različitih slatkiša. Ali, Nataša kaže da veoma retko pojede parče torte.
-Toliko vremena provodim u tom ambijentu da sam se zasitila i nemam želju za tim od svih mirisa koji me okružuju- objašnjava Nataša i s nestrpljenjem iščekuje neki novi „nemoguć“ zadatak kako bi iznova nadmašila samu sebe.

Branka Gajić

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Zovu ga i “mršavi zeleni šejk”, a o tome koliko…

You cannot copy content of this page