BG online

Roditeljstvo

Bebe vole srećne mame (Ana Štajdohar)

Njen savršen muškarac je ambiciozan,emotivan i slab-baš na nju. Pored jednog takvog, saksofoniste Nikole Demonje i njihove ćerkice Nie, pop pevačica Ana Štajdohar uživa u ulozi supruge i mame. Iza Ane i njene porodice je veoma stresan period i trenuci neizvesnosti nakon prevremenog porođaja zbog čega je neko vreme bila razdvojena od ćerkice. Nia, sada sa devet meseci čak odlazi sa svojom mamom na treninge, a Ana sa oduševljenjem priča o “Mama fit” programu koji je u potpunosti prilagođen potrebama tela žene nakon porođaja, ali i osmišljen tako da mame vežbaju sa svojim bebama.
anaStajdohar2-Ja sam nakon porođaja patila zbog bolova u leđima. Nisam ni znala da je moj problem uzrokovan oslabljenim trbušnim mišićima. Trebalo mi je po nekoliko minuta da ustanem iz sedećeg položaja, jer nisam uspevala lako da ispravim leđa. Osećala sam se kao da boravim u tuđem, mnogo starijem telu od mog. Počela sam da vežbam sama, kod kuće, ali to mi nije pomagalo. Imala sam utisak da mi je samo još gore. Razmišljala sam da počnem da treniram u nekom fitnes centru, uz pomoc trenera, ali nisam želela da se razdvajam od Nie i nisam znala kako da se organizujem.
U to vreme usledio je poziv Aleksandre Vranešević, žene koja je prva u Srbiji pokrenula “mama fit” program. Ona je pažljivo osmislila vežbe koje je i sama praktikovala sa svoja tri deteta.
-Pozvala me je i pitala da li me zanima da vežbam sa bebicom. Odusevljeno sam pristala. Delovalo mi je kao da je ušla u moje misli i pročitala moje potrebe: da ne ostavljam nikome moju devojčicu, već da ide sa mnom, a pri tom da vratim telo u normalu.
Žene malo znaju o tome šta im se sa telom događa nakon porođaja, a fokus im je najčešće na bebi i njenim potrebama. I Ana je neko vreme bila jedna od njih, sve dok nije upoznala Aleksandru.
-Mame treba da misle i na sebe kako bi svoje zadovoljstvo prenosile na dete. Dokazano je da fizičke vežbe pozitivno utiču na raspoloženje. Mame ne bi trebalo da rade bilo koje vežbe, jer one koje su bile dobre za njihovo telo pre trudnoće, nakon porođaja mogu da doprinesu stvaranju većeg problema. Bitno je da se rade pažljivo odabrane vežbe na pravilan način.
Anin trening sa Niom traje oko sat i po vremena. Njoj je malena devojčica najdraži i najslađi tegić i najveći stimulans.
-Pravim pauze u vežbanju kad god ona ima neku želju. Trening ni u jednom trenutku ne stavlja moje potrebe u prvi plan. Sve vreme Nia je zadovoljna, ili je kod mene u rukama, ili u kolicima, ili na strunjači. Ponesem njene igračke, hranu, flašicu, sve je tu. Vežbe su takve da je beba u interakciji sa mamom i ona je srećna.“Mama fit” program je savrsen i ja sam prezadovoljna što sam ga otkrila.
Nakon tek nekoliko meseci od rođenja Nie Ana već ima svoju vitku figuru od pre. Povratak u pređašnju garderobu i gubitak kilograma je ono što mući najveći broj mama, ali je Ana učinila sve da ne dođe u tu situaciju.
-Ranije sam imala utisak da u trudnoći žena mora da se silno nagoji, da je to neka neizbežnost. Ne znam, valjda sam videla previše trudnica koje nisu brinule o kilaži, pa sam stekla pogrešnu sliku. Sada, kada sam prošla kroz to životno iskustvo, rekla bih da su preterani kilogrami odraz ženine odluke da unosi u sebe sve što stigne. Ja sam vodila računa o tome šta jedem, bila sam po tom pitanju disciplinovanija nego ikad pre. Jela sam samo ono što mi je bilo potrebno, a u širokom luku sam zaobilazila tzv. “hranu sreće” (slatkiše, junk food…) Moje telo je izvelo čudo i vratilo se u prvobitno stanje. Wooow, ženska tela su svemoćna!
Ana ne krije da se u njenom životu i navikama sve promenilo od kad je postala mama.
-Ja sam se mnoooogo promenila. Mislim da me je Nia učinila boljom osobom. Sad shvatam koliko sam bila opterećena sobom, svojim potrebama, željama, planovima… Moj život je sad komplikovaniji u smislu organizacije i obaveza, ali je i daleko jednostavniji od kad sam mama. Nia me je naučila zbog čega se sve u životu NE TREBA nervirati. Ono što mi nedostaje jesu sitni poroci iz mog predhodnog života.anaStajdohar
Prevremeni porođaj joj je doneo veliki stres, zabrinutost i jedan period neizvesnosti.
-Bila sam stalno na ivici plača, hormoni su mi divljali, imala sam jaku želju da je uzmem u naručje, da je stalno uz mene. Ležala je u inkubatoru, tako sićušna, minijaturna, sa sondom u ustima i iglama u ručicama. Meni je taj prizor lomio srce. Dolazila sam kod nje nekoliko puta dnevno, sva nikakva, i fizički i psihicki. Tada sam dobila interesantan i koristan savet od jedne divne sestre sa neonatologije. Rekla mi je da se našminkam, sredim kosu i dođem kod svoje bebe lepo raspoložena. Rekla mi je da bebe osećaju zadovoljstvo svoje mame i da ga upijaju. Bebe vole kada su im mame lepe i srećne. Savet mi je zvučao blesavo, ali sam ga poslušala. Našminkala sam svoje lice i svoj duh i došla u sasvim drugačijem izdanju u posetu. I zaista, sve je bilo bolje. Ona je kroz par dana izašla iz inkubatora. Mame, budite pozitivne, vaše bebe to osećaju. Emitujte dobre vibracije.
Ana Štajdohar i njen suprug Nikola Demonja su opčinjeni njihovom devojčicom, a za njen osmeh kažu da je svemoguć.
-Ja živim za njen osmeh i kada je na njenom licu, sve je u redu. Njen plač ne podnosim. Učini me momentalno nervoznom i moram hitno da nađem način da je smirim i da bude dobro. Zbog nje i njene sreće nas dvoje ćemo učiniti sve. To je naš smisao postojanja od kako je imamo. Sad shvatam da je roditeljima jako teško da ne razmaze svoje dete.anaStajdohar3
Ana i Nikola su odrasli u zdravom porodičnom okruženju, a njihovi roditelji su, kako Ana napominje,primeri ljubavi za ceo život. Oboje se trude da tu atmosferu i vrednosti prenesu i u svoju tročlanu porodicu.
-Odrastali smo gledajući roditelje koji se vole i poštuju, pa smo takve partnere tražili za sebe. To je jednostavna psihologija. Ljubav za ceo život postoji, ali ne mislim da brak treba po svaku cenu držati u životu kada odnos između partnera ne valja. U tom smislu se ne slažem sa tradicijom. Nikada me nisu zainteresovali muškarci koji se drže onog monstruoznog stava da je žena vlasnistvo svog gospodara-muža, da treba da ga za sve pita, da mu pere, kuva, čisti, pegla, rađa decu i sama brine o njima i kući.
Vaspitavaću svoju ćerku tako da pre svega bude dobar čovek i da izgradi sebe kao samostalnu osobu. Smatram da je jako važno da je obrazovana i da ima svoje zanimanje kako ne bi zavisila od muškarca. Ta zavisnost od muževa, u materijalnom smislu, uzrok je mnogih patoloških brakova u kojima žene pate, ali su nemoćne da iz njega izađu, jer nemaju kud i ne znaju kako. Nikola i ja se pre svega neizmerno volimo, ali tu je i poštovanje prema željama i potrebama onog drugog. U vezi su potrebni kompromisi, ali nikada ne smete tražiti od partnera da menja svoju suštinu. Ne čine brak dve polovine, već dva cela.
Ana je samouverena i zrela tridesetpetogodišnja uspešna i ostvarena žena. Poštuje sebe, svesna je svojih vrednosti, ali i neprekidno radi na sebi.
-Nikada ne pomislim da znam sve i da sam sebe dovoljno razvila u bilo kom aspektu. Uvek želim još i to je neka vrsta večitog takmičenja sa samim sobom. Trudim se da prevazilazim svoje strahove i nesigurnosti i da uvek postavljam sebi nove ciljeve.Od kad sam postala roditelj osećam se mnogo zrelije, ali sam jednim delom svog bića i dalje dete. Oduvek sam imala cilj da ostavim trag za sobom. Videla sam sebe kao visoko obrazovanu, samostalnu javnu ličnost. Ljubav mi je isto tako bila bitna. Želela sam kraj sebe jakog i ambicioznog muškarca, emotivnog i slabog na mene, nekoga na kog ću biti ponosna. Mnogo sam lutala, ali mogu da kažem da sam stigla na pravo mesto.

Branka Gajić
Fotografije Stefan Koković

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Mama fit

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
ZAŠTO ŽENA OSTAJE I KADA ODLAZI? Centar za promociju zdravlja…

You cannot copy content of this page