BG online

Lični razvoj

U potrazi za ljubavlju

Od viteza do očajnog čoveka

Vitezovi na belom konju su ljudi koji pokazuju ne samo spremnost, već i potrebu za spasavanjem drugih. To mogu biti i žene i muškarci bilo kog uzrasta, ekonomskog statusa, seksualne orjentacije. Često nesvesno traže partnere u onima koji su posebno ugroženi ili ranjivi, kojima je potrebno spasavanje od bilo čega – nesreće, finansijskih problema, zloupotrebe supstanci, depresije, zlostavljačkog odnosa, zdravstvenih pitanja ili prošlosti koja ih je povredila.

Tragični junak

Savremeni Vitez na belom konju u stvarnom životu može se činiti izuzetnim partnerom, ali je zapravo tragični junak- kažu autori knjige „Vitez na belom konju“ i u uvodu knjige otkrivaju da mnogi spasioci često prelaze sa jedne osobe kojoj je potrebna pomoć na drugu, ujahavši na belom konju u život svakog novog partnera kako bi ih spasli. U knjizi su se fokusirali na Viteza na belom konju u intimnim vezama. U početnim fazama veze, spasilac deluje srećno, ali kako vreme prolazi, sve je nesrećniji, nezadovoljniji, nemoćniji i očajniji, pišu autori knjige.

Potraga za isceljenjem

Šta motiviše Viteza na belom konju da se upusti u spasavanje svog partnera? Odgovor po rečima autora leži u razumevanju njegovih inicijalnih ciljeva u jednom odnosu, kojih čak ni ne mora da bude svestan.
„Vitez na belom konju se nada da će dobiti zajedništvo, potvrdu vrednosti ili ljubav od svog partnera. Ipak, na dubljem nivou kompulzivni spasilac pokušava da popravi negativno ili oštećeno osećanje svog Ja koje se razvilo u detinjstvu.“- objašnjavaju psiholozi dr Meri Lemija i dr Merilin Kriger u svojoj knjizi „Vitez na belom konju“. „Nažalost, partnerski izbori Viteza na belom konju i način na koji taj partner na kraju postupa, često simbolički ponavljaju isti obrazac problema koji je Vitez na belom konju doživljavao u detinjstvu…“ i zaključuju da je njegova potraga za samo isceljenjem kroz stalno spasavanje osuđena je na nesreću i neuspeh.

Kome je ova knjiga namenjena?

Razumevanje sindroma Viteza na belom konju pomoći će vam da postignete bolje razumevanje sopstvene potrebe za spasavanjem ili spasilačkog ponašanja druge osobe. Kroz opšta razmatranja i konkretne primere, autori pružaju model pomoću kojeg možete proceniti nezdrave težnje za spasavanjem drugih koje možda imate. Ovo novo razumevanje pomoći će vam da iskoračite iz izbora i obrazaca koji se ponavljaju, a koji vas sprečavaju u stvaranju zdravih odnosa i čine vas neispunjenim.
„Kada budete mogli da se odreknete „viteštva” i postanete Uravnoteženi spasilac,  bićete slobodni da pronađete iskrenog i dostojnog partnera.“- poručuju autori knjige.

Uz pomoć knjige „Vitez na belom konju“ naučićete kako da pre svega brinete o sebi. Možete je poručiti po ceni od 899 din+troškovi dostave tel. 066060820 ili putem porudžbenice:   

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Savremen tempo života doprineo je tome da su se mnogi…

  You cannot copy content of this page