fbpx

BG online

Roditeljstvo

Šta se dešava u srcu i duši dečaka?

Ne osuđujte dečija osećanja

Dečaci često nađu emocionalnog mentora u omiljenom učitelju ili treneru, ali roditelji imaju jedinstven i snažan uticaj na dečakovo viđenje sebe i na njegovu spremnost da se upusti u učenje emocionalnog jezika i emocionalne pismenosti.

Roditelji kao uzor

Roditelji mogu biti  uzor emocionalne povezanosti i saosećanja, napominju autori knjige „Odgajanje Kina“, dr Den Kindlon i dr Majkl Tompson. Oni ističu da treba saslušati dečakova osećanja ne osuđujući ih, čuti njihove probleme ne diktirajući njihova rešenja.
-Mi moramo da se potrudimo i prihvatimo činjenicu da svaki dečak ima svoj unutrašnji život. Svaki dečak je osetljiv i svaki dečak pati. To je zastrašujuća pomisao za mnoge odrasle koji svesno ili nesvesno ne žele da prihvate dečakovu emocionalnu ranjivost. Ali, kad je ona prihvaćena i kad to razumevanje primenimo kako bismo poboljšali sopstveno emocionalno obrazovanje kao roditelji i učitelji dečaka možemo im pomoći da se suoče sa scenama koje nose u sebi i pažljivo ih osvetle. Ako svoje sinove naučimo kako da poštuju i vrednuju svoj emocionalni rečnik i podsticaj da ga koriste, oni će skinuti okove sa svog srca- kažu autori knjige „Odgajanje Kaina“.

Suparništvo između braće

Biblijska priča o Kainu i Avelju u kojoj ljubomorni Kain ubija svog brata opstaje do danas kao parabola o suparništvu između braće. Ali, ona pruža i mnogo više od toga.
-U priči o Kainu vidimo odraz emocionalnog života današnjih dečaka, želju deča da bude voljen i uvažen, njegovu sklonost da na poniženje i nanošenje sramote uzvraća besom i nasiljem, ne razmišljanjem i sporazumevanjem.
Autori knjige kažu da veruju u to da su dečaci od malena sistemski okrznuti od svog emocionalnog života  ugurani u ćutanje, samoću i nepoverljivost.

Odgajanje Kaina je knjiga o dečacima i nudi prozor u unutrašnji život dečaka. Možete je poručiti po ceni 1430 din+ troškovi dostave tel.066060820 ili putem porudžbenice: 

 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Posledice popustljivog vaspitanja Jedna od čestih uloga koje ljudi igraju…
error: