BG online

Roditeljstvo

Šta se dešava u srcu i duši dečaka?

Ne osuđujte dečija osećanja

Dečaci često nađu emocionalnog mentora u omiljenom učitelju ili treneru, ali roditelji imaju jedinstven i snažan uticaj na dečakovo viđenje sebe i na njegovu spremnost da se upusti u učenje emocionalnog jezika i emocionalne pismenosti.

Roditelji kao uzor

Roditelji mogu biti  uzor emocionalne povezanosti i saosećanja, napominju autori knjige „Odgajanje Kina“, dr Den Kindlon i dr Majkl Tompson. Oni ističu da treba saslušati dečakova osećanja ne osuđujući ih, čuti njihove probleme ne diktirajući njihova rešenja.
“Mi moramo da se potrudimo i prihvatimo činjenicu da svaki dečak ima svoj unutrašnji život. Svaki dečak je osetljiv i svaki dečak pati. To je zastrašujuća pomisao za mnoge odrasle koji svesno ili nesvesno ne žele da prihvate dečakovu emocionalnu ranjivost. Ali, kad je ona prihvaćena i kad to razumevanje primenimo kako bismo poboljšali sopstveno emocionalno obrazovanje kao roditelji i učitelji dečaka možemo im pomoći da se suoče sa scenama koje nose u sebi i pažljivo ih osvetle. Ako svoje sinove naučimo kako da poštuju i vrednuju svoj emocionalni rečnik i podsticaj da ga koriste, oni će skinuti okove sa svog srca”- pišu autori knjige „Odgajanje Kaina“.

Suparništvo između braće

Biblijska priča o Kainu i Avelju u kojoj ljubomorni Kain ubija svog brata opstaje do danas kao parabola o suparništvu između braće. Ali, ona pruža i mnogo više od toga.
“U priči o Kainu vidimo odraz emocionalnog života današnjih dečaka, želju dečaka da budu voljeni i uvaženi, njihovu sklonost da na poniženje i nanošenje sramote uzvraća besom i nasiljem, ne razmišljanjem i sporazumevanjem”
Osnovna teza knjige je optimistična: dečaci imaju svoj bogat unutrašnji život, obojen specifično muškim i dečačkim karakteristikama, a mi možemo i moramo zanemariti duboko ukorenjene kulturološke predrasude i pomoći im da uspostave vezu sa svojim emocijama.
Odgajanje Kaina je knjiga o dečacima i nudi prozor u unutrašnji život dečaka. Možete je poručiti po ceni 1530 din+ troškovi dostave tel.066060820 ili putem porudžbenice:   

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Knjiga dr Branimira Nestorovića “Između dva sveta” je nakon nastavka…

  You cannot copy content of this page