BG online

Lični razvoj

Meditacija za početnike Siniše Ubovića

DUŠA I TELO ZASLUŽUJU MIR

Proteklih pet godina gotovo svakodnevne meditacije pomoglo mu je da korača mnogo lakše i komotnije životnim tokom. Siniša Ubović, life coach i trener Heal Your Life programa po metodi Lujze Hej kaže da je meditacija tehnika kojom je neverovatnom brzinom moguće dovesti telo i misli u balans, dotaći sebe i u potpunosti se relaksirati. Njegova knjiga “Meditacija za početnike” savršen je vodič za sve ljude koji usled stresa i brzog tempa života zaboravljaju da zastanu i bar na kratko pruže sebi trenutke koji će ih vratiti u ravnotežu i doneti im preko potreban mir.
-Mnogo je predrasuda i fame o meditaciji, a iz neznanja je neki pogrešno tumače i unose u ovu priču nepotrebu dozu misticizma- kaže Siniša.- Meditacija je prirodno stanje relaksacije. Ona pomaže da se posle brzog tempa, kada jurimo kroz dan, lakše saberemo, vratimo sebi, energizujemo se i steknemo novi elan i entuzijazam. Uz pomoć meditacije je lakše vratiti se u balans.ubovic
Meditaciju je Siniša Ubović “otkrio” nakon što je pročitao nekoliko knjiga Lujze Hej. Priznaje da je nekad i sam imao predrasude, da mu je ta tehnika je delovala pomalo čudno, a pre svega ju je potpuno pogrešno zamišljao.
-Nedugo zatim sam se uverio da ništa od tih mojih pretpostavki nije tačno. Kad sednem, zatvorim oči i pustim svoje misli da odu, fokus mi je na disanju. Tad tako dobro osetiš sebe. Već godinama meditiram svakodnevno petnaest minuta, a vreme mi tad proleti. Osamim se u sobi gde sednem ili legnem, fokusiram se samo na disanje. U svojoj knjizi sam sve to objasnio vrlo jednostavnim jezikom.
Meditacija od 10 minuta zamenjuje nekoliko sati odmora, a nivo odmora koji tad postižemo je mnogo dublji nego onaj koji imamo tokom sna.
– Tad dolazi do mira, oslobođenja, sputanja tenzije, eliminacije stresa. Fantastično je ono što se događa nakon toga-postajemo konstruktivniji, jasnije donosimo odluke, lakše se nosimo sa stresnim situacijama. Istraživanja u svetu ukazuju na to da je meditacija blagotvorna na celokupno zdravlje-povoljno utiče na rad srca, krvotok, rad unutrašnjih organa, donosi olakšanje. Svi smo danas pritisnuti nekim rokovima, živimo neverovatno brzim tempom, retki su trenuci mira i odmora, ali naša duša i telo zaslužuju da im podarimo meditaciju.

Branka Gajić

Fotografija: Tatjana Luković

Iz knjige “Meditacija za početnike”

“Kada doživite stres vaša prirodna potreba je da uzmete vazduh, da udahnete, da se obnovite. Kada radimo nešto što iziskuje napor, disanje je ono što nam pomaže u tom procesu. Pre podizanja tereta prvo što imamo potrebu a da i ne razmišljamo o tome, jeste da udahnemo, da uzmemo vazduh, da se osnažimo. Nema ničeg prirodnijeg od disanja. Nema ničeg tako jednostavnog što činimo bez razmišljanja kao što je disanje. Ne postoji ništa što nas tako brzo stabilizuje „kada popucamo po šavovima“, kao što to čini disanje.”
Potreba za disanjem je potreba za životom. To je potreba koja dolazi sa izvora našeg bića i postanja. Disanju nas niko nije učio, niko nam nije objasnio šta treba da uradimo kako bismo naučili da dišemo. Mi dišemo zato što postojimo. Bez disanja nema ni života.
Mojih pet godina gotovo svakodnevne meditacije (bilo je i dana kada sam za preskok nalazio sebi neke dobre izgovore), pomoglo mi je da idem mnogo lakše i komotnije sa životnim tokom i ne postoji ništa što tako brzo može da vrati mir kao što to može meditacija. I pored svega toga, moj moto je da sve što radim, radim sa lakoćom i u meri u kojoj mi to prija. Ne želim da sebi stvaram pritisak niti obavezu. Sve što radim dobro je da bude rezultat moje želje i potrebe. Primetio sam da ako nije u skladu sa tim, češće sam u situaciji da odlažem, odugovlačim ili uopšte to ne radim. Upravo ovakav pristup životu mi pruža mogućnost da u većini situacija nalazim zadovoljstvo i ispunjenje. A kad to izostane…e onda meditacija odradi svoje!“

Knjige Siniše Ubovića „100% JA“ (cena 599 + troškovi dostave), „Put promene“ (cena 699 + troškovi dostave), „Jači od bola“ (cena 699 + troškovi dostave) i „Moja baba zen budista“ (cena 499 + troškovi dostave) možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  BRAJEVA AZBUKA NA MAŠINAMA ZA PRANJE VEŠA, SUDOMAŠINAMA, RERNAMA, ŠPORETIMA...…

  You cannot copy content of this page