fbpx

BG online

Lični razvoj

Seks iz osvete (Marko Braković)

IZBOR NEZRELIH OSOBA U VEZAMA BEZ BLISKOSTI I LJUBAVI

Pojavni oblici i fenomeni ženske agresivnosti prema muškarcima  zauzimaju veoma malo prostora u današnjim medijima bilo kakvog formata jer smo društvo koje veoma kasni i vrlo je konzervativno, čak i kada je u pitanju toliko pominjano nasilje prema ženama (a tek nasilje žena prema muškarcima- o tome se ne govori). U ovom tekstu osvrnuću se na samo jedan oblik ovakvog nasilja, a to je seks iz osvete.markoBrakovic

Psihičko i fizičko nasilje

Ostali oblici nasilja koje muškarci trpe od strane žena, veoma su brojni i pomenuću samo neke, a to su fizičko i psihičko zlostavljanje od strane dominantnih majki, materijalno i finansijsko iznurivanje, opsesivna kontrola muškarčevog života od strane partnerke, seksualne ucene, stalno zvocanje, seksualno uznemiravanje na poslu od strane nadređenih koleginica… Naravno, ovde govorimo o patološkim oblicima odnosa, i oni najčešće podrazumevaju psihičko nasilje jer su žene fizički slabije, ali postoje slučajevi kada žena može i fizički da zlostavlja muškarca, ali to su ređi slučajevi. Važno je napomenuti da muškarac može biti i silovan (u šta mnogi ne veruju zbog nedovoljno znanja ili predrasuda), ali o tome neki drugi put.

Poremećena komunikacija

Jedan od učestalijih načina kojim žena relativno lako može da psihički uzdrma, povredi i utuče muškarca je seks iz osvete. Zanimljivo je da se ovakav seks ne mora nužno dešavati samo zbog toga što partnerka vraća „milo za drago“. Žena može prevariti muškarca i kad je on zapostavlja, kad je udaljen od nje, nezainteresovan za nju, materijalno i finansijski ne ispunjava hirove ili joj je naprosto dosadno pored njega. Na ovaj način, žena mu se sveti za sve to, pokušava time da ga „probudi“, uzdrma, natera na nekakvu reakciju, pa makar ona bila i verbalo ili fizički agresivna.
Ženama koje koriste ovakav (nezreo) način komunikacije, ovakva reakcija ipak znači. Govori im da mu je barem malo stalo do nje, da ima barem malo motiva da išta uradi za njihov odnos, pa makar to bilo i neprimereno ili loše po nju samu. Ovakva poremećena komunikacija, odlikuje emotivno nezrele, konzervativne ili veoma zapuštene odnose, lišene istinske bliskosti i ljubavi.markoBrakovic1

Muška i ženska prevara

Ovakvih pojava najčešće nema onda kada su partneri ostvareni, zreli i sposobni za pravu i istinsku bliskost, koja nužno podrazumeva i ranjivost, što mnogim ljudima danas predstavlja ogroman problem i prepreku za pravu bliskost sa drugom osobom.
Iako ženski seks iz osvete odmah asocira na to da je partnerka prevarena, ovo veoma često nije slučaj i ima drugačije motive, a oni su zapravo u funkciji skretanja pažnje muškarcu da nešto sa njihovim odnosom nije u redu i to već duže vreme. Naravno, treba znati da i muškarac može da se osveti iz istih razloga, ali su muškarčeve kulturološke, tradicionalističke i evolutivne reakcije na ovakve stvari ipak malo drugačije, impulsivnije, društveno prihvatljivije (naročito u patrijarhalnim sredinama), pa mu je ovakva reakcija na bilo kakvu frustraciju ipak malo manje svojstvena nego ženi.

Marko Braković

Marko Braković je diplomirao andragogiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu kao jedan od najboljih studenata u generaciji. Završio je postdiplomsku edukaciju iz oblasti konstruktivističke psihoterapije. Autor je i voditelj brojnih psiholoških radionica, ali i angažovan u radu sa klijentima različitih životnih dobi. Napisao je tri romana: „Fejsbuk Predator“, „Tablet“ i „Ljudski aparat“.

Arhiva tekstova Marka Brakovića:
Muško-žensko prijateljstvo, mit ili istina?
Neprijatni događaji mogu biti velika životna škola
Zašto motivacija nije dovoljna?
Kako vaspitati dete da bude dobar čovek?
Kako preživeti svoju porodicu?
Postoji li doživotna partnerska ljubav?
Život između žene i ljubavnice
Zbog čega idemo na psihoterapiju?
Život u online svetu
Od bliskosti do zaljubljivanja u psihoterapeuta
Digitalna dijeta
Provetravanje sopstvenog života
Zašto ponekad pričamo sami sa sobom?
Život sa kompleksom niže vrednosti
Kako “popraviti” sopstveni život?
Treba li ostati u kontaktu sa bivšim ljubavima?
Tuga, umor, bes i ravnodušnost i psihijatrijske dijagnoze
Intima, religija i seksualnost
Zašto ostajemo u lošim vezama i brakovima?
Emocionalni partneri na psihoterapiji
Suština promiskuiteta
Neizvesnost u partnerskim odnosima
Marko Braković sa psihoterapijskog kauča
Zavisnost od seksa
Tajne psihoterapije
Upoznavanje preko fejsbuka
Zašto varaju žene, a zašto muškarci?
Šta žene žele i kako razumeti muškarce?
Seksualne slobode, izbori i biseksualnost
Nedostatak samopouzdanja i porazi u krevetu
Emotivne zablude

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
ZAROBLJENICI SOPSTVENIH EMOCIJA “Po jednoj od teorija o partnerskim odnosima,…
error: