fbpx

BG online

ZDRAVLJE

Saveti narodnog lekara

Lečenje uz pomoć prirode

Najobimnija i najkorisnija knjiga o zdravlju koji bi trebalo da ima svako domaćinstvo je “Pelagićev narodni učitelj” koju čine saveti, recepti i preporuke za lečenje raznih oboljenja koje je ispisao narodni lekar Vasa Pelagić . Ova knjiga koja ima preo 900 strana prvi put je objavljena 1879. godine ali do danas nije izgubila na svojoj vrednosti i aktuelnosti. Naprotiv.
Ovom knjigom narodni lekar Vasa Pelagić stekao je popularnost u narodu, pre svega zahvaljujući svojim preporukama o tome kako da razviju i osnaže telesno i umno zdravlje, knjigom u kojoj je obuhvatio narodna iskustva u lečenju, ali i znanja o tome kako da održe moralnu snagu. Takođe je ponudio i brojne savete o uzgoju biljaka, povrtarstvu, voćarstvu, stočarstvu, pčelarstvu, vođenju domaćinstva…

Zdravlje i lečenje

Poseban akcenat je na „jevanđelju zdravlja i jevanđelju lečenja (sve vrste bolesti i njihovo lečenje)“, dok je zasebno obrađen odeljak o lekovitim biljkama, njihovom gajenju, branju, čuvanju…
Pelagićevo najpoznatije i najprodavanije delo je “Narodni učitelj” i smatra se jednom od najznačajnijih knjiga o zdravlju koje su objavljene na prostorima bivše Jugoslavije.
Mnogi su živeli po Pelagićevim savetima, a i on sam je voleo i poštovao zdrav život.
U svom čuvenom delu objavio je mnogo saveta o lečenju prirodnim putem, o zdravom životu, kao i druge pouke o duševnom i telesnom zdravlju.

Šta raditi kad vas uhvati kašalj, a šta kod malaksalosti?

Knjiga “Narodni učitelj” je pisana za široke narodne mase. Pelagić je bio zagovornik zdravog života i smatrao je da dužnost svakog čoveka da bude zdrav.

Saveti Vase Pelagića:

PROTIV MALAKSALOSTI
“Krećući se u prijatnom društvu i kakav olak rad vršeći, valja od sebe udaljavati sve misli koje bi navlačile tugovanje i žalost; radeći ili šetajući se radi ozdravljenja po vazduhu čistom, valja duboko zviždukati, jer tako se bolesnik prenese iz jednog duševnog stanja u drugo, te tako zaboravlja i gubi priliku i ne može se baciti u misli koje ga satiru. Treba izbegavati, što se većma može, svaku ljutnju i svađu, a naročito pri jelu i leganju u postelju i svako umno i telesno jako naprezanje. Držati u stanu, oko stana, u postelji i na telu najveću čistoću. Neophodno je u letnje doba svaki dan po sat, dva pre podne šetati na čistom vazduhu, metnuvši ruke na leđa, uspravno hodajući i neku najdublju pesmu zviždučući.”
O LEČENJU KAŠLJA
“Za lečenje kašlja je najbolje da bolesnik legne u krevet, pogotovo ako ima i temperaturu. Potrebno je piti 2 do 4 litra čaja raznih vrsta i uzimati laku dijetalnu hranu. Ako se pri kašljanju javlja bol u grudima, dobro je sprečiti bol primenom slačice ili kataplazmom – kašom (cicvarom) od lanenog semena. Protiv kašlja dobro čine inhalacije – udisanje tople pare »naparivanje« sa borovim uljem ili sličnim sredstvima. Pri dugotrajnom kašlju koji nadražuje, dobro je ovlažiti vazduh u sobi vodom koja stalno ključa. Ako kašalj izaziva grčeve ili bolove, dobro je dati kodein tablete. Za izbacivanje ispljuvka uvek je dobro dati sredstva za iskašljavanje. Ako se uz kašalj duže vremena drži temperatura, potrebno je primeniti antibiotike (penicilin, aureomicin, teramicin, rondomicin, tetraciklin itd.)”
SUVE RUKE I USNE
“Ispucale ruke i usne najbolje leči glicerin. Uzmi 50 grama glicerina i 50 grama ružine vode iz apoteke; dobro izmešaj i svako veče, kad pođeš spavati, namaži ispucane ruke, pa će proći. To je za varošanke bogate, a za siroti svet biće jevtinije da to mazanje izvrši lojem rastopljenim.”
Brojne generacije su „živele po Pelagiću“, pa je tako njegov „Narodni učitelj“ bila jedna od retko poštovanih knjiga koju su u seoskim i varoškim kućama čuvali na specijalnom mestu, umotanu u beli, laneni ubrus i s vremena na vreme bi je poput svetinje iznosili na trpezarijski sto i čitali kad zatreba i kad se ima vremena za čitanje.

Knjigu “Pelagićev narodni učitelj” po ceni od 2310 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  A šta ako se razbolim? Da li virus od kojeg…
  error: