BG online

ZDRAVLJE

Saveti narodnog lekara

Lečenje uz pomoć prirode

Knjigu o zdravlju “Pelagićev narodni učitelj” čine saveti, recepti i preporuke Vase Pelagića za lečenje raznih oboljenja. Ova knjiga koja ima preko 900 strana prvi put je objavljena 1879. godine ali do danas nije izgubila na svojoj vrednosti i aktuelnosti. Naprotiv.
Ovom knjigom narodni lekar Vasa Pelagić stekao je popularnost u narodu, pre svega zahvaljujući svojim preporukama o tome kako da razviju i osnaže telesno i umno zdravlje, knjigom u kojoj je obuhvatio narodna iskustva u lečenju, ali i znanja o tome kako da održe moralnu snagu. Takođe je ponudio i brojne savete o uzgoju biljaka, povrtarstvu, voćarstvu, stočarstvu, pčelarstvu, vođenju domaćinstva…

Zdravlje i lečenje

Poseban akcenat je na „jevanđelju zdravlja i jevanđelju lečenja (sve vrste bolesti i njihovo lečenje)“, dok je zasebno obrađen odeljak o lekovitim biljkama, njihovom gajenju, branju, čuvanju…
Pelagićevo najpoznatije i najprodavanije delo je “Narodni učitelj” i smatra se jednom od najznačajnijih knjiga o zdravlju koje su objavljene na prostorima bivše Jugoslavije.
Mnogi su živeli po Pelagićevim savetima, a i on sam je voleo i poštovao zdrav život.
U svom čuvenom delu objavio je mnogo saveta o lečenju prirodnim putem, o zdravom životu, kao i druge pouke o duševnom i telesnom zdravlju.

Šta raditi kad vas uhvati kašalj, a šta kod malaksalosti?

Knjiga “Narodni učitelj” je pisana za široke narodne mase. Pelagić je bio zagovornik zdravog života i smatrao je da dužnost svakog čoveka da bude zdrav.

Saveti Vase Pelagića:

O LEČENJU KAŠLJA
“Za lečenje kašlja je najbolje da bolesnik legne u krevet, pogotovo ako ima i temperaturu. Potrebno je piti 2 do 4 litra čaja raznih vrsta i uzimati laku dijetalnu hranu. Ako se pri kašljanju javlja bol u grudima, dobro je sprečiti bol primenom slačice ili kataplazmom – kašom (cicvarom) od lanenog semena. Protiv kašlja dobro čine inhalacije – udisanje tople pare »naparivanje« sa borovim uljem ili sličnim sredstvima. Pri dugotrajnom kašlju koji nadražuje, dobro je ovlažiti vazduh u sobi vodom koja stalno ključa…”

SUVE RUKE I USNE
“Ispucale ruke i usne najbolje leči glicerin. Uzmi 50 grama glicerina i 50 grama ružine vode iz apoteke, dobro izmešaj i svako veče, kad pođeš spavati, namaži ispucane ruke, pa će proći. To je za varošanke bogate, a za siroti svet biće jevtinije da to mazanje izvrši lojem rastopljenim.”

Brojne generacije su „živele po Pelagiću“, pa je tako njegov „Narodni učitelj“ bila jedna od  knjiga koju su u seoskim i varoškim kućama čuvali na specijalnom mestu, umotanu u beli, laneni ubrus i s vremena na vreme bi je poput svetinje iznosili na trpezarijski sto i čitali kad zatreba i kad se ima vremena za čitanje.

Knjigu “Pelagićev narodni učitelj” po ceni od 2700 2500 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Nakon dugogodišnjeg individualnog savetovanja sa klijentima i vođenja radionica i…

  You cannot copy content of this page