fbpx

BG online

mentalno zdravlje

Razumevanje je najbolji lek za dušu

Samoubistvo nije rešenje

Samoubistvo predstavlja čin namernog oduzimanja sopstvenog života i obuhvata čin samoubistva, pokušaj samoubistva, samoubilačke ideje i namerno samopovređivanje. Važno je znati da osobe koje razmišljaju o samoubistvu možda neće potražiti pomoć, ali to ne znači da je ne žele ili da im nije potrebna. One najčešće ne žele da umru, već žele da prekinu nepodnošljivu patnju koju osećaju.
Glavni uzroci samoubistva su mentalne bolesti i poremećaj ponašanja, dok su okidači ili nepostojeći uzročnici stresne situacije u svakodnevnom životu sa kojima individua nije u stanju da se nosi. Od psihijatrijskih poremećaja najviši samoubilački rizik imaju: depresija, bolesti zavisnosti, shizofrenija, granični poremećaj ličnosti.
Važno je znati prepoznati znakove upozorenja u ponašanju, shvatiti ih ozbiljno i razgovarati o njima sa suicidalnom osobom što su ključni koraci u prevenciji samoubistva.
Nacionalna SOS linija za prevenciju suicida Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” dostupna je putem telefonskog broja 011/7777-000 (0-24h) na koji se mogu javiti osobe koje pomišljaju na samoubistvo ili članovi njihove porodice.
Postavljanje pitanja o samoubistvu obično smanjuje napetost oko ove teme, doprinosi boljem razumevanju i čak olakšanju što se ove teške misli mogu sa nekim podeliti. Znati prepoznati znakove upozorenja u ponašanju, shvatiti ih ozbiljno i biti u stanju razgovarati o njima sa suicidalnom osobom ključne su tačke u prevenciji samoubistva.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Posle pandemijske pauze bend NEGATIV nastavlja turneju povodom 20 godina…
error: